Zo maakt u uw kaasfonduepan (snel) schoon.

Uw kaasfonduepan schoonmaken? Zo doet u dat

Voor velen een traditie tijdens de feestdagen: kaasfonduen. Want het is niet alleen lekker, maar ook heel gezellig. Wat alleen vaak minder gezellig (en vooral heel vervelend) is: de schoonmaak van de kaasfonduepan. Maar, met deze tips is dat verleden tijd.

Kaasfondue is een eeuwenoude traditie

Kaasfondue zou in de 18e eeuw uit noodzaak ontstaan zijn in Zwitserland. In de winter was er vroeger namelijk geen of minder toegang tot verse producten. Kaasfondue was dan de perfecte uitkomst om oude kaas en droog brood alsnog te eten.

Inmiddels wordt het meer gezien als een echte winterse lekkernij en associëren we het ook met gezelligheid. Want wat is er nu leuker dat tijdens het (kerst)diner met zijn allen stokbrood (of iets ander lekkers) in een kaasfonduepan prikken.

Lees ook: Kaasfondue à la Blaauwhooft

Schoonmaken van de kaasfonduepan alleen vaak een hele klus

Helaas is alleen het schoonmaken van de kaasfonduepan vaak een hele klus. Op de een of andere manier blijven er altijd restjes kaas aan de binnenkant van de pan kleven. Toch is daar iets simpels tegen te doen: de fonduepan laten weken in koud water.

Dit voelt misschien tegenstrijdig, maar wanneer u de pan spoelt met warm water, dan smelt de kaas opnieuw en ontstaat er juist een kliederboel. Daarom kunt u de pan het beste onder laten dompelen in koud water. Hierdoor stollen de kaasresten en schept u het daarna eenvoudig uit de pan. Laat de pan daarom ook gerust een nacht in ijskoud water weken, zo maakt u het uzelf nog gemakkelijker. Wat dan alleen nog rest: de pan goed wassen met afwasmiddel.

Aangebrande pan schoonmaken

Is uw kaasfonduepan flink aangebrand? Ook dan hebben we een tip. Het enige wat u hiervoor nodig heeft is (het veelzijdige) baking soda en azijn. Giet van beide een beetje in de pan en laat het intrekken. U zult merken dat het mengsel dan gaat bruisen. Na een halfuur veegt u de pan eenvoudig schoon met een spons. Was de pan vervolgens af met een sopje.

Wilt u aanbranden in de toekomst voorkomen? Smeer de kaasfonduepan dan voor gebruik in met een teentje knoflook en wat olie. Dit voegt niet alleen extra smaak toe aan de kaasfondue, maar zorgt er ook voor dat de kaas minder snel aan de pan blijft kleven.

En zo komt u ook nog van de geur af

Overigens niet alleen de aangekoekte kaas is bij kaasfonduen vaak een probleem. De kaas kan namelijk ook een sterke geur achterlaten. Wilt u de volgende ochtend niet in een stinkend huis wakker worden? In dat geval zou u wat bakjes met azijn en warm water verspreid door het huis kunnen zetten, voordat u gaat slapen. Azijn neutraliseert namelijk nare geuren. Verder geven we in dit artikel nog een paar tips.

(Bron: Vtwonen, Foodies, Radar. Foto: Shutterstock )

Geef een reactie

Reacties (3)

    Dockertje says:

    Het beste is helemaal niet te fonduen : geen vuile pannen en geen vieze luchtjes en scheelt een hoop geschrob .

    Dockertje says:

    Het beste is helemaal niet te fonduen : geen vuile pannen en geen vieze luchtjes en scheelt een hoop geschrob .
    Fijne dagen

      Ariël says:

      Wat jammer Dockertje dat u niet wil fonduen, het is namelijk wel heel gezellig en het schoonmaken van de fonduepan valt heel erg mee. Ik heb er één met een anti aanbaklaag en daar is echt alle kaas uit verdwenen als we klaar zijn, zo heerlijk was het. De pan kan bij wijze van spreken zo de kast in. Ik wens u fijne kerstdagen.