stekken

Tuinplanten stekken in het najaar, voor nieuwe planten in het voorjaar

Door in de nazomer stekken van tuinplanten te nemen, creëert u nieuwe planten, waar u het jaar erop weer van kunt genieten. We beschrijven welke planten er zoal voor geschikt zijn en hoe u te werk moet gaan.

Deze planten zijn geschikt om te stekken

Verschillende niet winterharde tuinplanten zijn ideaal om in het najaar stekken van te nemen. Ze overleven de winter niet in de tuin, maar wel als u ze als stek in huis laat overwinteren. Zo kunt u bijvoorbeeld uw geraniums (Pelargonium), fuchsia’s, ijzerhard (Verbena x hybrida), Spaanse margriet (Osteospermum), siernetel (Coleus) en vlijtige liesjes (Impatiens) stekken.

stekken

Qua vaste planten kunt u denken aan herfstaster (Aster), ridderspoor (Delphinium), anjer (Dianthus), zonnekruid (Helenium), zonnehoed (Rudbeckia), ijzerhard (Verbena bonariensis) en salie (Salvia-soorten).

stekken

Ook van heesters kunt u stekken nemen. Zoals bijvoorbeeld van de vlinderstruik (Buddlea), hortensia (Hydrangea), lavendel (Lavendula) Amerikaanse sering (Ceanothus), beverboom (Magnolia), mahoniestruik (Mahonia) en sneeuwbal (Viburnum).

hortensia

Zo gaat u te werk

U kunt al gedurende de zomer stekken nemen, maar ook nog in het vroege najaar. Kies jonge stengels zonder bloemen of knoppen. Knip ongeveer 10 tot 15 centimeter stengel af, net onder een blad, en verwijder de onderste bladeren. (Bij lavendel kunt u eventueel ook een zijtakje van de stam af trekken, met een klein stukje bast (hiel) er nog aan.) Is het een plant met erg groot blad halveer de bladeren dan. Doop eventueel in stekpoeder en maak met een stokje of potlood plantgaatjes in een potje met zaai- en stekgrond (of maak zelf een mengsel met potgrond en scherp zand). Druk de grond voorzichtig aan.

Lees ook: Deze kamerplanten zijn makkelijk te stekken en zo doet u dat

Geef goed water en plaats de potjes op een lichte plek binnen, maar niet in de volle zon. Plaats er voor een hogere luchtvochtigheid eventueel plastic zakjes overheen of plaats de stekken in een mini-kas of kweekbak. Lucht geregeld om schimmelen en rotten te voorkomen. Vormen zich nieuwe blaadjes, plaats de stekken dan over in een grotere pot, met potgrond en dek ze niet meer af. In het voorjaar, als er geen nachtvorst meer is kunt u de plantjes op hun plek in de tuin zetten.

(Bron: De Tuinen van Appeltern, Seasons, VT Wonen, Gardeners’ World, archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie