inheemse

Tuinieren met inheemse planten

Planten die van nature in Nederland groeien, oftewel inheemse planten, hebben lange tijd te kampen gehad met een afname aan populariteit. Met het almaar toenemende aanbod tuinplanten zijn er steeds meer exotische opties gekomen, waar veel tuiniers voor vallen. Die planten van ver zijn vaak een welkome verrijking, maar inheemse planten, ook heemplanten genoemd, herwinnen de laatste tijd aan belangstelling. Niet onterecht, want ze zijn onmisbaar voor de biodiversiteit in ons land. We zetten een 11-tal mooie en nuttige opties op een rij.

Inheemse planten voor biodiversiteit

In de natuur werken planten en insecten vaak samen of zijn ze van elkaar afhankelijk. Des te meer inheemse planten er verdwijnen, des te meer ook de insecten die ze normaal bezoeken. Wat vervolgens weer invloed heeft op de dieren, zoals vogels of zoogdieren, die de betreffende insecten op het menu hebben. Tuinbezitters kunnen hierin een positieve invloed hebben, door in de eigen tuin (deels) voor inheemse planten te kiezen. Een bijkomend voordeel is dat die vaak al goed bestand zijn tegen ons klimaat, met vorstperiodes in de winter en veel of juist weinig water. Door voor de juiste soorten voor uw situatie te kiezen bent u verzekerd van oersterke planten. Verschillende tuincentra en (gespecialiseerde) kwekerijen bieden ze aan.

Invasieve exoten

Een bijkomend nadeel van bepaalde plantensoorten die van buiten Nederland afkomstig zijn, is dat zij zich als invasieve exoot kunnen gedragen. In dat geval rukken ze zo snel op, dat ze de aanwezige flora verdrukken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de gele bieslelie, reuzenberenklauw, bepaalde exotische waterplanten en Japanse duizendknoop.

Inheemse planten

Er zijn tientallen inheemse planten verkrijgbaar waaruit u kunt kiezen. Bij het tuincentrum of kwekerij kunt u advies vragen en de planten uitzoeken op basis van de standplaats , bodemsoort en verdere omstandigheden. Zo zijn er onder andere heemplanten voor zonnige of juist schaduwrijke plekken en voor droge of juist zeer natte plekken. We zetten 11 voorbeelden op een rij:

Zwarte toorts: Verbascum nigrum

Zwarte toorts, inheemse plant
Blaassilene: Silene vulgaris

Blaassilene
Gewone margriet: Leucanthemum vulgare

Gewone margriet
Grote pimpernel: Sanguisorba officinalis

Grote pimpernel, inheemse plant
Wilde akelei: Aquilegia vulgaris

Wilde akelei
Veldsalie: Salvia pratensis

Veldsalie
Prachtanjer: Dianthus superbus

Prachtanjer
Beemdkroon: Knautia arvensis

Beemdkroon
Wilde marjolein: Origanum vulgare

Wilde marjolein
Zeepkruid: Saponaria officinalis

Zeepkruid, , inheemse plant
Vingerhoedskruid: Digitalis purpurea

Vingerhoedskruid

(Bron: sprinklr, NL Bloeit, Kwekerij De Heliant, archief)

Geef een reactie