Tuinieren is het nieuwe sporten
Publicatiedatum: 17 april 2016
Onkruid wieden, gras maaien of bladeren harken: tuinieren is een intensieve klus. Het goede nieuws is dat we er heel fit van worden. Mits we het goed aanpakken, want een blessure ligt op de loer.
Tuinieren: 7 jaar langer leven
Lekker bewegen in de buitenlucht doet wonderen voor de gezondheid. Mensen die graag tuinieren, lopen minder risico op een hartaanval en leven gemiddeld 7 jaar langer. Wel is het zaak uw zelf in acht te nemen, om blessures te voorkomen. Met de volgende tips kunt u met een gerust hart de tuin in:
Rekken
Net als bij sporten is het goed vooraf uw spieren op te warmen. De armen, benen en rug worden het meest gebruikt bij het tuinieren, dus doe daar voor en na het tuinieren wat rek- en strekoefeningen mee.
Bukken
Om rugpijn te voorkomen of te verminderen is het raadzaam om te werken met verhoogde tuinbedden. Hierdoor hoeft er veel minder te worden gebukt.
Bescherming
De herhalende bewegingen van bijvoorbeeld het wieden en scheppen kunnen polsklachten veroorzaken of bestaande aandoeningen als artritis verergeren. Het is in dat geval een idee om speciale handschoenen te dragen, die compressie bieden en ook nog eens blaren voorkomen. Tegen zonnebrand en insectenbeten beschermt u zich liefst met een hoed, zonnebril en een insecten werend middel.
Tillen en hurken
Tillen is onvermijdelijk tijdens het tuinieren. Er moeten nieuwe planten geplant worden, er zijn zakken met aarde nodig of er moet een tegel worden verlegd. Het is dan zaak om altijd te tillen vanuit gehurkte positie, met rechte rug. Bij klussen waarbij u geknield werkt kunt u uw knieën beschermen met een matje of een handdoek.
De beste tuin-workouts
In opdracht van Royal Horticultural Society is onder 2000 Britten onderzocht wat de beste tuin-workouts zijn en hoe zij zich er bij voelen. 80 procent van hen geeft aan dat tuinieren fit maakt. Graven, wieden en maaien komen in de test naar voren als de meest intensieve klussen. Met een half uur graven worden bijvoorbeeld al 150 calorieën verbrand. Tuinieren is niet alleen goed voor een fit gevoel, de testgroep merkt ook strakker in het vel te zitten. 70 procent heeft slankere bovenarmen gekregen en 50 procent merkt het aan hun dijen. Niet alleen voor het lijf is tuinieren goed, 50 procent geeft aan er ook psychisch baat bij te vinden.
Cursus
Helemaal zin gekregen om aan de slag te gaan en wilt u meer weten over tuinontwerpen of moestuinieren? Doet u dan eens onze cursus Tuin ontwerpen of Moestuin!
Welke tuinklussen houden u fit en hoe voorkomt u blessures?
(Bron: Royal Horticultural Society en senioren.nl)