de tuinen van Paleis het Loo

Tuinbezoek: de tuinen van Paleis Het Loo

Niet alleen het paleis zelf is een bezoek meer dan waard. Ook de tuinen van Paleis Het Loo mogen hierbij niet ontbreken. Ze stammen uit de 17e eeuw en zijn gemaakt in opdracht van de 1e bewoners, koning-stadhouder Willem III en koningin Mary.

Renovatie Paleis Het Loo

Na een renovatie van 5 jaar is Paleis het Loo in april 2023 heropend. In deze video vertelt conservator Paul Rem er meer over. Onder het voorplein van het paleis is een uitbreiding gekomen van ruim 5.000 m2.

Paleis het Loo

Ruim 330 jaar terug in de tijd

In de paleistuinen gaat u ruim 330 jaar terug in de tijd. De tuinen zijn precies zoals koning-stadhouder Willem III en koningin Mary, de 1e bewoners van Paleis Het Loo, ze in 1686 hebben laten aanleggen. De 17e-eeuwse tuinen staan symbool voor het paradijs op aarde. Alle elementen, zoals ook de tuinbeelden en de fonteinen, hebben een symbolische betekenis.

Symmetrie

De tuin is aangelegd in perfecte symmetrie. Hierbij is steeds gebruik gemaakt van 2 helften, die elkaars spiegelbeeld zijn. De symmetrie in de baroktuin staat voor de overwinning van de mens op de natuur.

tuinen van Paleis het Loo

tuinen van Paleis het Loo

loofgang

De loofgang biedt de nodige schaduw en daar heeft Mary in het gezelschap van haar hofdames gebruik van gemaakt, om uit de zon te blijven.

loofgang

Onder de loofgang

tuinen van Paleis het Loo

Beplanting met symbolische betekenissen

De tuinen zijn aangelegd met kostbare bloemen en planten en geven aanzien. Precies wat koning-stadhouder Willem III destijds voorstaat. Veel van de bloemen, vruchten en planten hebben een symbolische betekenis. De sinaasappelboom is bijvoorbeeld het symbool van het Huis Oranje-Nassau. Deze boom draagt tegelijkertijd bloesem en vruchten, een sterk symbool voor de continuïteit van de Oranje-dynastie. In de ‘pronkzaal’, zoals de tuinen destijds gezien worden, tonen Willem en Mary hun verzameling bloemen en planten, die de stadhouder via zijn connecties met de VOC en de WIC uit Zuid-Amerika en Azië heeft verkregen.

daglelie

Daglelie (Hemerocallis)

tuinen van Paleis het Loo

koraalboom

Koraalboom (Erythrina crista-galli)

tuinen van Paleis het Loo

In dit gedeelte van de tuin staan naast sierplanten veel hele oude fruitbomen tegen de muren.

Beelden en fonteinen

De vele beelden en fonteinen in de tuinen van Het Loo staan voor de rijkdom, macht en succes van Willem III en zijn echtgenote.

tuinen van Paleis het Loo

De grote Venusfontein, in het midden van de tuin, staat symbool voor liefde, vruchtbaarheid en geboorte. In de 17e eeuw is het ook een duidelijke verwijzing naar prinses Mary. Uit de aardbolfontein spuiten waterstralen uit de belangrijkste steden waarmee de Republiek der Verenigde Nederlanden in de 17e eeuw handel drijft. Nederland is dan het land met de grootste handelsvloot ter wereld. De koningssprong is het topstuk. Deze fontein spuit het water meer dan 13 meter hoog. Destijds daarmee de hoogste fontein in Europa.

tuinen van Paleis het Loo

In het midden de Venusfontein.

aardbolfontein

De aardbolfontein.

de koningssprong

De koningssprong.

tuinen van Paleis het Loo

Beelden van de seizoenen

In de benedentuin staan 4 beelden die de seizoenen symboliseren. Flora voor het voorjaar, Apollo voor de zomer, Bacchus voor de herfst en Pomona voor de winter.

beelden seizoenen

Cascades

In de tuinen van Paleis Het Loo zijn 2 cascades, kunstmatige watervallen te zien. Zeer geliefd in de pronktuinen van de 16e en 17e eeuw.

cascade

cascade

Praktische informatie

Het is niet mogelijk om alleen de tuinen te bezoeken, er is geen apart tuinticket. Er zijn parkeerplaatsen speciaal voor bezoekers met een rolstoel of loophulpmiddel. Deze parkeerplaatsen bevinden zich dicht bij het entreegebouw. Vanaf het entreegebouw is het ongeveer 500 meter naar het paleis. In de tuinen liggen grindpaden. Het kan erg druk zijn in het paleis, maar de woensdag en donderdag zijn vaak rustige dagen. Ook is het in de tuinen meestal rustiger. Paleis Het Loo en bijbehorende tuinen zijn jaarrond geopend, van maandag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. In 2023 op 11 september en 13 november gesloten.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Paleis Het Loo. Foto’s: redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie