Tuinbezoek aan de tuinen van het Canarische eiland Tenerife
Publicatiedatum: 4 augustus 2020
Wat groeit en bloeit er in de voor het publiek toegankelijke tuinen in Nederland én over de grens? Bij dit tuinbezoek nemen we een kijkje in 3 mooie tuinen die op het Canarische eiland Tenerife te vinden zijn. We bezoeken het eiland in maart 2020, net voordat vanwege de coronacrisis het vliegverkeer plat komt te liggen.
De Palmetum
De eerste tuin die we bezoeken ligt in de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife, de Palmetum. Het is een 12 hectare grote (palmen)tuin, met bomen vanuit de gehele wereld. Opgedeeld in continenten waar de bomen vandaan komen. De tuin heeft de grootste collectie palmen van Europa (en naar eigen zeggen misschien wel ter wereld) en is sinds 2014 geopend. De plannen en de aanleg ervan zijn echter al in 1996 begonnen. Het terrein is dan nog een grote stinkende stortplaats. Des te indrukwekkender wat ze ervan hebben weten te maken. Als fervente bezoekers van (botanische) tuinen hebben we inmiddels al veel bijzonder groen gezien. Maar hier weten ze ons toch echt wel te verrassen met vele unieke exemplaren, die we nog nergens anders zijn tegengekomen. Waaronder een Baobab uit Madagasgar. Vanuit de hoog gelegen tuin hebben we bovendien een schitterend 360 graden zicht over de oceaan, stad en omliggende bergen.
De tuinen del Marquesado de la Quinta Roja
In het schilderachtige plaatsje La Orotava is het de bedoeling de aldaar aanwezige botanische tuin te bezoeken. 2 weken eerder heeft er echter een flinke storm gewoed op het eiland en daarbij is de tuin niet ontzien. De ravage is aanzienlijk en de botanische tuin is dan ook gesloten. Wel geopend is ‘Jardines del Marquesado de la Quinta Roja’, die ook op ons lijstje om te bezoeken staat. Gelegen naast het zomerhuis van de markiezen van Quinta Roja. De tuinen (of eigenlijk meer terrassen) stammen uit de 19e eeuw en zijn in eerste instantie aangelegd als begraafplaats voor de markies de la Quinta Roja. Over de precieze geschiedenis verschillen de meningen. Enerzijds gaat het verhaal dat de moeder en weduwe van De la Quinta Roja het oneens zijn geweest over diens begraafplaats en anderzijds dat hij vanwege banden met de Vrijmetselarij niet in het familiegraf bij de katholieken begraven mocht worden. In elk geval is de markies uiteindelijk tóch in het familiegraf terecht gekomen. En is het mausoleum op het bovenste terras van de tuin leeg gebleven.
Botanische tuin in Puerto de la Cruz
In het plaatsje Puerto de la Cruz ligt tenslotte nóg een Botanische tuin, Jardín de Aclimatacíon de La Orotava. De naam is ietwat verwarrend, aangezien de tuin in Puerto de la Cruz ligt en niet in La Orotava. In vroeger tijden heet de plaats echter Puerto de La Orotava en de tuin stamt nou eenmaal uit vroeger tijden. Hij is in 1788 in opdracht van koning Carlos III aangelegd en in 1791 klaar om in gebruik te nemen. We hebben ons laten vertellen dat het de op 1 na oudste botanische tuin van Spanje is. Ondanks dat er ook hier stormschade is, is deze tuin wel gewoon geopend. Er zijn alleen hier en daar wat paden afgezet. De meest aparte, exotische bomen en planten zijn er te vinden. Zoals de liaanboom Coussapoa Dealbata, met zijn grillig gevormde stam en wortels.
Meer lezen over de bezienswaardigheden van Tenerife? Bekijk dan ook Maxime op reis: Tenerife.