trips

Trips op kamerplanten bestrijden, zo komt u van dit ongedierte af

Ongedierte op een kamerplant is nooit goed nieuws en dat geldt zeker ook voor trips. Dit is een hardnekkige plaag, die zich lastig laat bestrijden. We gaan in op de manieren hoe u toch van dit vervelende diertje af kunt komen.

Wat is trips en waarom is dit schadelijk voor kamerplanten?

Tripsen (ook wel onweersbeestjes genoemd) zien eruit als kleine ‘streepjes’ en zijn slechts enkele millimeters groot. Ze zijn zwart, bruin, beige of meerkleurig en leven meestal op de bovenkant van het blad. Ze zuigen plantensappen op en laten daarmee bleke of zilverkleurige plekjes achter. Sommige soorten zijn voorzien van vleugels en kunnen dan van plant naar plant vliegen. Hun uitwerpselen zijn te herkennen aan kleine, zwarte puntjes.

Hun larven zijn wit van kleur en leven meestal aan de onderkant van het blad en in de aarde van de plant. Aangetaste planten krijgen steeds grotere vlekken op de bladeren en kunnen compleet verdrogen. Als u niet tijdig ingrijpt, kan de plant hier uiteindelijk door doodgaan. Tripsen dragen ook virussen bij zich, welke overgedragen kunnen worden aan planten. Ook dit kan dodelijk zijn voor een plant. Ze bedreigen niet alleen kamerplanten, maar ook groenteteelt in de voedselindustrie.

trips met beschadigingen op een blad

Waar komt trips vandaan?

Tripsen komen buiten op wilde planten voor en kunnen zelf naar binnen komen. Of ze liften mee als u buiten geweest bent. Ook huisdieren kunnen ze in huis brengen. Daarnaast kunt u ze in huis halen met een nieuwe plant of via snijbloemen. Het is daarom raadzaam om planten of bloemen hierop te controleren. Nieuwe kamerplanten kunt u preventief afspoelen en zo mogelijk een weekje in quarantaine zetten, voordat u ze tussen uw overige planten plaatst. Het best werkt dat als u een kamer over heeft, waar verder geen andere planten in staan en waarvan u de deur gesloten kunt houden. Zet als dat niet mogelijk is de plant anders zo ver mogelijk van het andere groen in uw huis vandaan.

Plant afspoelen

Tripsen zijn erg hardnekkig en laten zich niet zo makkelijk bestrijden. Begin ermee om de plant af te spoelen met water en ga de resterende tripsen vervolgens te lijf met een mengsel van water en groene zeep en spuit dat met een plantenspuit op de plant. Omdat er ook poppen in de grond kunnen zitten, zullen ze meestal terugkeren. Dus herhaal het proces verschillende keren.

ongedierte
Lees ook: Ongedierte op kamerplanten herkennen en bestrijden

Biologisch middel tegen trips

Blijft de trips terugkomen, gebruik dan een biologisch middel tegen tripsen en spuit dit ook op de bovenkant van de aarde, om ze zo effectief mogelijk aan te pakken.

Neemolie

Neemolie is een natuurlijke pesticide. Het verstoort het hormonale evenwicht van insecten, waardoor ze afsterven. Het is onder andere effectief bij spint, luizen én trips. U moet het mengen met water, de plant er helemaal mee inspuiten en dit zo nodig na een week herhalen. De bladeren kunnen er in eerste instantie wat vettig door worden, maar dat gaat vanzelf weer weg. Zorg ervoor dat uw planten de eerste tijd erna niet in de zon staan. Bent u van plan om roofinsecten in te zetten (zie hieronder), dan kunt u dit middel beter niet gebruiken, aangezien het ook deze nuttige insecten schaadt. Heeft u de olie al gebruikt, wacht dan minstens 2 weken met het uitzetten van de roofinsecten.

Plakstrips

Door plakstrips in uw planten te hangen, neemt u ook een deel van het probleem weg. Volwassen tripsen komen daar op af en blijven erop vast plakken. Zo kunnen ze geen kwaad meer op de bladeren. Helaas werkt dit niet bij alle soorten tripsen. Er zijn namelijk ook tripsen die minder mobiel zijn. Hun larven ontwikkelen zich daarnaast ook nog gewoon en u lost het probleem er dus zeker niet helemaal mee op, maar het kan meehelpen.

bladluizen
Lees ook: Bladluizen bestrijden met ui of knoflook

Roofinsecten tegen tripsen inzetten

Er zijn steeds meer mogelijkheden om ongedierte op een natuurlijke manier, met roofinsecten te bestrijden. In het geval van tripsen kunt u gebruik maken van een combinatie daarvan, die de tripsen in alle stadia aanpakken. Met aaltjes kunt u ze effectief vanuit de bodem bestrijden. Roofmijten storten zich op de larven en gaasvlieglarven gaan de volwassen trips te lijf. Dergelijke roofdieren kunt u online vinden en bestellen.

Het is misschien een apart idee om nog meer insecten in uw huis los te laten, maar ze blijven alleen op uw planten en vallen u verder niet lastig. In de praktijk kunnen de gaasvlieglarven uitgroeien tot volwassen vliegjes, maar meestal komt het daar niet van. Zo gauw ze alle tripsen opgegeten hebben, doen ze zich meestal aan elkaar te goed, dus blijft er niets van ze over. We hebben op de redactie persoonlijk zeer goede ervaringen met deze vorm van bestrijden en we hebben nog nooit volwassen gaasvliegen in huis gezien.

Buiten dat dit een niet schadelijke manier van bestrijden is, is het ook het minst tijdrovend. Wanneer u veel planten heeft, hoeft u die niet individueel te behandelen. U zet gewoon de roofmijten en gaasvlieglarven uit en zij doen het werk voor u. De aaltjes voegt u aan water toe en geeft u met het watergeven. Ze zijn onder andere ook tegen rouwvliegjes verkrijgbaar. In de video Groene Vingers met MAX: rouwvliegjes bestrijden laten we zien hoe u dit moet doen.

Wat wel een nadeel is, zijn de kosten. Het is helaas nog een vrij prijzige manier van bestrijden.

gaasvlieglarve

Larve van een gaasvlieg

Chemische middelen

Als laatste redmiddel kunt u naar chemische bestrijdingsmiddelen grijpen. Doe dit alleen bij uitzondering en liefst alleen als bovenstaande manieren niet geholpen hebben. In dat geval werkt een middel tegen hardnekkige insecten het meest effectief. Voor veel middelen zijn tripsen echter inmiddels resistent geworden. Waardoor het ze niet zal doden. Daarnaast moet u elke plant helemaal inspuiten en verstoppen trips zich in bladoksels. Daardoor zijn ze moeilijk allemaal uit te schakelen. U moet de behandeling daarom waarschijnlijk meermaals herhalen en dat betekent veel gif in huis. Dat is niet alleen schadelijk voor u en eventuele huisdieren, maar ook voor nuttige insecten.

Hoe is trips te voorkomen?

Trips helemaal voorkomen is helaas niet mogelijk. Feit is wel dat gezonde planten minder bevattelijk zijn. Kijk voor de juiste verzorging van heel veel kamerplanten in ons kamerplantenoverzicht. Daarnaast kunt u uw planten het beste regelmatig op trips controleren. Des te sneller u erbij bent, des te sneller u er weer korte metten mee kunt maken. Ze houden niet van vocht, dus een wat hogere luchtvochtigheid in huis werkt ze tegen.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u ook veel tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Archief, Biogroei, Insect Heroes, Plantje.nl, Sprinklr. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie