Toe aan nieuw groen in huis? Verzorgtips voor heel veel kamerplanten
Publicatiedatum: 6 januari 2019
Hebben de opgeruimde kerstboom en versieringen een leegte achtergelaten in huis of bent u gewoon toe aan wat nieuw groen, dan hebben wij (verzorg)tips voor heel veel mooie kamerplanten om de plekken op te vullen.
Grote groene planten
Met één of een paar grote, groene planten haalt u in één keer flink wat natuurgevoel in huis. Gaat u voor exotisch of rubuust? De Areca palm is een goede keuze voor wie op zoek is naar een mooie palm, die ook nog eens goed tegen de omstandigheden in de woonkamer kan. De gatenplant (Monstera) kan (heel) erg groot worden en heeft zeer decoratief blad, dat momenteel ook erg populair is als design in het interieur. Met zijn (veelal gevlochten) stammen heeft de watercacao (Pachira aquatica) zich de afgelopen jaren erg populair in onze huiskamers weten te maken. Met de juiste verzorging is het een snelle groeier, maar dat kunt u middels snoei wel enigszins binnen de perken houden. Nog zo’n plant met het uiterlijk van een boom is de palmlelie (Yucca) en het goede nieuws is dat hij weinig eisen qua verzorging heeft. Met zijn grote, vioolvormige blad is de vioolbladplant (Ficus lyrata) een goede keuze als blikvanger. Ook met de bananenplant haalt u nog een hele mooie én snelle groeier in huis.
Bedenk u dat de bovenstaande planten met de tijd door blijven groeien. Soms kan het handig zijn de planten in eerste instantie een maatje kleiner te kopen. Dan heeft u ze ‘op de groei’ en kunt u heel lang van uw nieuwe groen genieten.
Mooie bloeiers
Als u naast groen ook graag kleur in huis heeft of zo midden in de winter lekker wilt genieten van mooie bloemen, dan zijn er genoeg kamerplanten die u beslist niet zullen teleurstellen in januari. De lepelplant (Spathiphyllum) is te koop in veel verschillende formaten. Van miniatuurplantje tot flinke exemplaren. Naast de mooie witte kelken heeft de plant nog een andere positieve eigenschap: hij zuivert de lucht in huis. Prettig nu we de ramen minder open kunnen hebben. De vlinderorchidee (Phalaenopsis) is niet alleen gemakkelijk te verzorgen, hij bloeit daarnaast doorgaans meerdere malen per jaar. Ook de pantoffelplant (Calceolaria-hybriden) bloeit over het algemeen tijdens de winter of het vroege voorjaar en zijn bloei houdt zo’n 6 weken aan. En met één of meerdere exemplaren van de Kalanchoë brengt u in één klap heel veel kleur in huis en hij blijft na aankoop zeker een maand of 2 bloeien. De ananasplant tenslotte, heeft eigenlijk geen bloemen, maar een vrucht, maar staat wel erg vrolijk en wordt ook nog eens gezien als een antisnurkplant.
Weinig plek
Niet veel ruimte, maar toch toe aan nieuw groen? Kies dan voor de kamerplanten die tijdelijk zijn, die eventueel in de tuin geplant kunnen worden als ze te groot worden of die (langere tijd) klein blijven. Zeer geschikt zijn bijvoorbeeld het potroosje, de vingerplant en de pannenkoekplant. Het potroosje is een goed alternatief voor een bos rozen. De bloei houdt wekenlang aan en het mooie plantje neemt maar heel weinig plaats in beslag. De vingerplant (Fatsia japonica) kan als klein exemplaar gekocht worden, maar zal na enkele jaren wel een stuk groter gegroeid zijn. Mocht u er dan in huis geen plek meer voor hebben, dan kunt u hem na half mei, als er geen kans meer op vorst is, zonder problemen naar de tuin verhuizen. Deze exotisch ogende plant is namelijk uitstekend opgewassen tegen ons koude klimaat. Ook raden we u de pannenkoekplant (Pilea peperomioides) aan. Dit grappige plantje is weer helemaal terug van weg geweest en inmiddels weer in vele tuincentra te koop. De plant blijft ook als hij ouder wordt bescheiden van formaat, al zal hij u wel van vele stekken voorzien. Die u elk een eigen potje kunt geven, maar als daar geen plek voor is, kunt u iemand anders er misschien weer mee verblijden. Een betrekkelijk nieuwe plant is de Murdannia loriformus. Hij heeft mooi tweekleurig blad met zilver- en groen en hij groeit compact uit.
Mist u iets?
Meer inspiratie nodig of verzorgtips voor de planten die u al in huis heeft? In ons kamerplantenoverzicht vindt u inmiddels de beschrijvingen van tientallen planten en we vullen dit regelmatig aan. Dus als u iets mist, dan staat dat er binnenkort wellicht alsnog bij. U mag hieronder ook altijd een reactie achterlaten als u een bepaalde plant mist.