Tips voor hangplanten in huis en water geven
Publicatiedatum: 9 januari 2022
Hangplanten zijn een uitkomst wanneer er ruimtegebrek is voor staande kamerplanten, maar ze staan ook gewoon heel mooi. U kunt ze aan het plafond hangen of ze op een hoog meubelstuk plaatsen en ze dan naar beneden laten groeien. Het enige nadeel is dat u rekening moet houden met het gewicht en dat water geven soms best een uitdaging kan zijn. We hebben daarom tips voor de verzorging op een rij gezet.
Geschikte pot en potgrond
Een pot, een plant én aarde, dat bij elkaar kan best zwaar zijn. Als u een hangplant aan het plafond hangt, moet u daar dus goed rekening mee houden. Kies daarom voor een hangsysteem dat het gewicht aan kan en bevestig het stevig met een plug in het plafond. Kies daarnaast eventueel voor gewicht besparende opties als een plastic pot in plaats van een stenen pot en vermeng potgrond met het lichtere perliet, zodat het geheel niet topzwaar wordt.
Om water druppelen te voorkomen kunt u de plant het beste in een plastic binnenpot plaatsen en dan in een gesloten hangpot. Hangt u de plant aan het plafond, zorg er dan voor dat die niet te dicht onder het plafond hangt en ook niet te dicht bij de muur, zodat hij wel genoeg licht krijgt. Blijft de plant enigszins binnen de perken qua groei of kan hij goed gesnoeid worden, dan kunt u de hangplant ook nog in een hoge, staande pot planten.
Andere opties om planten op te hangen of te zetten:
- Aan een gordijnroede
- Aan een decoratieve ladder, die u tegen een muur plaatst
- Op verschillende hoogtes aan een staande kapstok
- Op een wandplank
Tips voor het water geven
Het makkelijkste is het als u de hangplanten op een hoogte hangt of zet dat u er gewoon bij kunt. Is er een plek waar u er niet tegenaan loopt, plaats ze dan op ooghoogte. Wanneer u niet vanaf de grond bij uw hangplanten kunt, zorg dan dat het water geven veilig en zonder morsen kan gebeuren. Gebruik een stevig trappetje om op te staan en haal de plant als die niet te zwaar is even van het plafond of hoge plek af, om die op een lagere plek water te geven.
Ook kunt u kiezen voor planten die minder vaak water nodig hebben of voor een watergeefsysteem dat het water geven minder bewerkelijk voor u maakt. Heeft u een vloer die niet goed tegen water kan, leg daar tijdens het water geven dan bijvoorbeeld tijdelijk een stuk zeil op. Door onder in de pot hydrokorrels te plaatsen zorgt u ook voor iets flexibeler water geven. Een teveel aan water wordt er deels door opgenomen en bij te weinig water komt daar in 1e instantie nog wat vocht uit vrij.
Geschikte hangplanten
Er lenen zich veel kamerplanten als hangplant. We zetten enkele goede opties op een rij:
Een relatief klein blijvende hangplant is het Chinees lantaarnplantje (Ceropegia woodii), deze weegt weinig én heeft spaarzaam water nodig.
De dolfijnenplant (Senecio peregrinus) is een vetplant, met blaadjes in de vorm van dolfijnen en heeft niet zoveel water nodig.
De dubbeltjesplant (Dischidia nummularia) is een mooie en makkelijke hangplant met een kleine waterbehoefte.
Klimop (Hedera) kan ook in een wat koeler vertrek en is er in allerlei varianten. Met klein of groot blad en met compleet groene bladeren of bonte varianten met geel of wit blad.
De Lipstickplant (Aeschynanthus) is een mooie, groene hangplant en heeft als pluspunt dat hij ook nog eens prachtig in bloei komt.
De Scindapsus, ook bekend onder de naam Epripremnum, heeft aantrekkelijk getekend blad en is heel makkelijk te verzorgen.
Vaderplant (Tradescantia) is een makkelijke en mooie hangplant en een snelle groeier met decoratief blad in verschillende bladkleuren. De bloempjes zijn klein, maar een leuke extra aan deze plant.
In 1e instantie groeien de bladeren van de Zaagcactus (Epiphyllum anguliger) rechtop, maar eenmaal wat ouder gaat het mooie, golvende blad hangen.
(Bron: Roomed, Spriklr, HLN, VT Wonen, archief)