Tips tegen een stinkende gootsteen
Publicatiedatum: 20 februari 2022
Met alles wat er (onbedoeld) door de afvoer gespoeld wordt, ligt een stinkende gootsteen al snel op de loer. We hebben tips om dit te voorkomen en op te lossen als het toch het geval is.
Stinkende gootsteen voorkomen
Door een gootsteenzeefje op de afvoer te plaatsen, kunnen er geen grote etensresten en andere zaken in de afvoer terecht komen, die voor stank of opstoppingen zorgen. Zorg er daarnaast voor dat u geen vettige of olieachtige substanties door de gootsteen gooit. Vet en olie koeken op den duur aan. Op die manier ontstaan schimmels en bacteriën, die voor onfrisse geurtjes zorgen. Door de gootsteen elke dag een kleine schoonmaakbeurt te geven krijgen hardnekkige vlekken, bacteriën en doffe plekken geen kans. Wat u later weer tijd scheelt tijdens een grotere poetsbeurt. Neem de spoelbak daarvoor dagelijks licht af met wat afwasmiddel.
Stank door kalkophopingen verhelpen
In het geval van kalkrijk water, oftewel hard water, kunnen er stinkende kalkophopingen in de afvoer ontstaan. U kunt dit verhelpen met een speciaal apparaat dat het water voor u onthardt. Maar eenvoudiger is het om regelmatig een flink scheut natuur- of schoonmaakazijn in de afvoer te gieten. Dek het afvoerputje af met bijvoorbeeld een schoonmaakdoek en laat de azijn zo minstens een half uur intrekken, om de kalkophoping op te lossen. Giet vervolgens na met kokend water.
Stinkende gootsteen door opgehoopte etensresten verhelpen
Opgehoopte etensresten in het afvoerputje kunnen een vervelende geur verspreiden. U kunt ze verwijderen met een rubberen ontstopper. Laat de gootsteen daarvoor vollopen met water en plaats de ontstopper over het afvoerputje. Door met kracht de plopper op en neer te bewegen worden de etensresten door het water los gespoeld. Gebruik eventueel de haak van een kledinghanger om de resten uit te afvoer te halen. Spoel vervolgens na met kokend water. Het gekookte water doodt bacteriën die vieze luchtjes kunnen veroorzaken.
Hardnekkige ophopingen en stank verhelpen
Soms zijn azijn alleen, een ontstopper en heet water niet afdoende om opgehoopte resten en stank te verhelpen. Dan kunt u de volgende methode uitproberen: gooi een half kopje baking soda en een kopje azijn in de afvoer. Laat dit 15 minuten borrelen en ga er niet met uw hoofd boven hangen. Spoel vervolgens na met een paar liter kokend water. En los eventueel in 1 liter kokend water 100 gram zout op. Door de soda wordt er ontvet en worden luchtjes geabsorbeerd, de azijn pakt stinkende kalkophopingen aan en het zout weekt de laatste hardnekkige etensresten los. Voor een extra frisse geur kunt u een scheutje citroensap aan het gekookte water toevoegen.
Stank vanuit de zwanenhals verhelpen
Soms is het nodig om de zwanenhals of sifon te reinigen. Plaats daarvoor een emmer eronder en draai de schroefdoppen, tegen de klok in, los. Soms zitten die zo vast, dat u er een waterpomptang voor nodig heeft. Maak een sopje met allesreiniger en boen de sifon en de rubberen ring schoon. Schroef vervolgens weer goed vast.
Op 24 februari 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.
(Bron: Cleanipedia, RTL Nieuws, Roomed, VT Wonen, Kookfans, Stankspecialist, archief)