Tip 3: rozen snoeien
Publicatiedatum: 14 november 2017
Als de winter definitief voorbij is, is het tijd om de struikrozen te snoeien. Allereerst moet alles wat dood is weggesnoeid worden en dat is aan de kleur van het hout te zien. Daarna moeten alle slappe takken verwijderd worden, zodat er alleen nog maar gezonde takken overblijven. Deze moeten tot drie ogen teruggesnoeid worden, waarbij slapende ogen (een verdikking waar later een oog uit groeit en hieruit groeit weer het blad) ook meegeteld moeten worden. Knip nooit door een oog heen, maar een halve centimeter erboven. Geef de rozen ook mest in maart, organische mest of speciale rozenmest.
Het snoeien van klimrozen is wat moeilijker, omdat elke klimroos weer anders groeit. Krachtig groeiende klimrozen moet u regelmatig verjongen. Snoei elk jaar oude takken zo laag mogelijk weg. Dit kan prima in het voorjaar, maar ook op een later tijdstip. Het is ook een kwestie van leiden en snoeien. Als een roos tegen een pergola staat, heb je niet veel ruimte en moet er iets meer gesnoeid worden. Controleer ook of alles nog goed vastzit aan de muur, zo niet neem dan maatregelen. Verder uitgebloeide bloemen weghalen en de struik een beetje uitdunnen.
Rozen op stam snoeit men enigszins als struikrozen, de scheuten kunnen tot ongeveer 15 centimeter teruggesnoeid worden.
Het spreekwoord ‘Snoeien doet bloeien’ is bij de roos ook zeker van toepassing. Als straks weer de prachtige rozen te voorschijn komen, weten we weer waarvoor we in het voorjaar zo actief zijn geweest! Nog wel een laatste tip, trek handschoenen aan bij het rozen snoeien!
Bron: MAX Magazine – Editie nr. 9 2014