fruit snoeien

Tip 22: klein fruit snoeien deel II

Bessenstruiken moeten jaarlijks gesnoeid worden om te voorkomen dat de struik te dicht wordt en daardoor minder vruchten geeft. Dit kan na de pluk gebeuren, maar in de praktijk wordt dit meestal in de winter gedaan. Door jaarlijks de oudste takken te verwijderen, blijft de struik een open karakter behouden, waardoor zon en licht in het hart van de struik kunnen komen. Met deze manier van snoeien wordt de struik in 3 à 4 jaar verjongd.

Bramen snoeien is niet moeilijk. De stengels die vruchten voortgebracht hebben, sterven af en moeten daarom na de winter verwijderd worden. Doe dit voorzichtig, omdat anders schade aan de nieuwe, jonge scheuten zal ontstaan. De framboos is een inheemse fruitsoort en groeit in bossen of kreupelhout. Na de oogst moeten de afgedragen vruchtstengels weggehaald worden om plaats te maken voor de nieuwe scheuten. De Japanse wijnbes moet elk jaar verjongd worden en daarom moeten de stengels die bessen hebben gedragen tot de grond afgeknipt worden. De Morus nigra of moerbei moet soms gesnoeid worden. Alle dode en slechte takken weghalen en de boom open snoeien is meestal genoeg.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 5 2020

Geef een reactie

Reacties (2)

    Maulwurf says:

    Vraagje over snoeien…..de appel en peer is me heel duidelijk geworden, maar geldt de zelfde snoei methode voor de pruim en de kers?
    Ik vind Krijn Spaan heel helder in z’n uitleg?

      MAX Vandaag says:

      Beste Maulwurf, bedankt voor uw reactie. In deze groentip vertelt Krijn over het snoeien van pruimen: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/tip-17-pruimen-snoeien/ En hier over kersen: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/tip-6-kersen-kweken/ Fijn dat uw zijn uitleg zo kunt waarderen!