Tip 2: emelten en engerlingen in het gazon
Publicatiedatum: 13 november 2017
In de zomer zitten er veel emelten en engerlingen in het gazon die de wortels kapot vreten, waardoor het gras los komt te liggen. Emelten zijn de larven van de langpootmug en engerlingen die van verschillende keversoorten. Ook zie je veel vogels in het gras wroeten om deze larven op te eten. Jaren geleden was er een chemisch middel om deze beesten dood te krijgen. Dit middel was zeer giftig en is terecht uit de handel genomen. Een milieuvriendelijke manier is het gras ‘s avonds goed nat te maken. Dek het gras af met zwart plastic en leg er stenen overheen tegen het wegwaaien. ‘s Morgens het plastic weghalen en de larven weghalen en vernietigen. De larven komen naar boven, omdat het onder het plastic warm wordt. Vraatschade geeft veel schade aan het gazon, maar augustus is een goede maand om dit te herstellen. Haal het dode gras weg en doe daar wat tuinaarde op. Zaai het daarna in met graszaad en na enige weken heeft u weer een groen gazon.
Bron: MAX Magazine – Editie nr. 34, 2014
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Goeie tip!
Op de foto zijn geen emelten te zien, maar engerlingen.
Emelten zijn grijs en wat dunner.
Mijn dochter had ooit graszoden besteld en die werden keurig door de hovenier neergelegd. Het zag er prima uit. Na een week was het gras grotendeeld dood ondanks sproeien. Ze keek onder de grasmat, want die was ook niet aangeslagen, lag los en het krioelde daaronder van de emelten. We hebben al het gras weer opgerold en met de bezem wel duizend elmelten bij elkaar geveegd en zowel gras als emelten afgevoerd. Het kwam allemaal goed, ze kreeg nieuw gras vrij van emelten. Controleer dus altijd voor het leggen even de grasmat/rol als u die aanschaft.
Beste madeliev, bedankt voor uw reactie. Klopt helemaal, in de tip bespreekt Krijn zowel emelten als engerlingen. In dit artikel zetten we ze ook nog eens naast elkaar: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/taxuskever-vraat-en-larven-in-de-tuin-herkennen-en-bestrijden/ Wat een vervelende ervaring voor uw dochter, maar wat fijn dat het uiteindelijk goed opgelost is.