Tip 17: Yacon
Publicatiedatum: 10 mei 2019
Yacon is een wortelgroente, een eetbare knol afkomstig uit het Andesgebergte en pas sinds 2010 bekend in Nederland. Een andere naam voor deze plant is appelwortel of Boliviaanse zonnewortel. Hij is familie van de zonnebloem en de aardpeer. 2 jaar geleden ontdekte ik deze plant op de Groenmoes in Brabant en plantte hem in mijn tuin. Het werd een flinke plant van 2 meter hoog en 1 meter breed. In de herfst moet hij gerooid worden, omdat hij niet winterhard is. De knollen lijken op die van een dahlia en zijn echt heerlijk om rauw te eten. Stop ze in het najaar in een beetje turfmolm of potgrond en hij blijft een halfjaar eetbaar. Hij vormt broedknolletjes, die dan weer als nieuwe plant in het volgende jaar te gebruiken zijn. Je wordt niet dik van het eten van Yacon, vanwege de lage caloriewaarde en gebrek aan zetmeel. De knol voorkomt schommelingen in de bloedsuikerspiegel en dat is weer gunstig voor diabetici.
Bron: MAX Magazine – Editie nr. 19 2019