boerenkool

Tip 14: smakelijke boerenkool

Boerenkool is een echt Hollandse groente, die het liefst met worst gegeten wordt in de winter. Koop winterrassen, die zijn beter bestand tegen vorst. De beste planttijd is begin augustus.  Boerenkool wordt namelijk pas smakelijk als het gevroren heeft. De plant stelt weinig eisen aan de grond en de bemesting en heeft minder last van knolvoet dan andere koolsoorten. Helaas komen er vaak rupsen op de plant, na een bezoek van het koolwitje. U moet die rupsen regelmatig verwijderen of een biologisch middel gebruiken, anders wordt de plant kaal gegeten. Boerenkool kan  heel goed ingemaakt worden en is ook prima in de zomer te eten. Er bestaat ook palmkool, dit is een soort boerenkool. Helaas is deze groente minder of niet bekend. Het blad is blauwgroen van kleur en hij is ook als vaste plant in de siertuin te gebruiken. Als u hem oogst, moet u gewoon wat blad van de struik plukken. Pluk in het voorjaar de jonge knoppen en eet deze op net zoals broccoli. De plant zal gewoon weer doorgroeien.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 34 2019

Geef een reactie