rozen

Tip 11: rozen snoeien deel II en III

In maart moeten de struikrozen gesnoeid worden, maar pas als de winter echt voorbij is! Begin met al het dode hout te verwijderen, ook beschadigde en zieke takken weghalen, eventueel terug knippen tot het gezonde hout. De rest van de takken knippen tot 2 of 3 ogen, slapende ogen eventueel meetellen. Een slapend oog geeft wel een verdikking te zien, maar nog geen uitloper. Als 2 stengels elkaar kruizen, waardoor schade kan ontstaan, dan één of een deel daarvan verwijderen.

Klimrozen kunnen ook prima in maart gesnoeid worden, het is vaak snoeien en leiden. Afhankelijk van de groei moeten klimrozen verjongd worden en dat houdt in jaarlijks 1 of 2 oude takken zo laag mogelijk weghalen. Verder de uitgebloeide scheuten terug knippen, als dit nog niet gedaan is. Ook alle dode, zieke of beschadigde takken verwijderen. Eventueel lange scheuten, die geen zijtakken maken, toppen om ze zo te stimuleren zijscheuten te maken. Dit geldt ook voor takken die minder bloemen geven.

Het snoeien van stamrozen lijkt erg veel op het snoeien van struikrozen, maar iets minder kort. Probeer altijd een evenwichtige kroon in stand te houden. Controleer of de steunstok nog stevig genoeg is, na enige jaren rot hij bij de grond af en dan moet hij vernieuwd worden.

Heesterrozen ook snoeien, dit is wat moeilijker dan struikrozen. Het is meestal een kwestie van de oudste takken weghalen, zodat ze verjongd worden. Jaarlijks ongeveer een kwart weghalen en dan altijd de oudste.

Rozen moeten in maart voldoende mest krijgen om weer mooi te bloeien. Vroeger gaf ik ze altijd echte koemest, maar dit is moeilijk te verkrijgen. Organische mest is ook geschikt, maar geef geen kunstmest.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 9 2018 en nr. 11 2019.

Geef een reactie