Termieten kunnen ernstige schade aan uw woning toebrengen

Termieten ontdekken Nederland. Dat is slecht nieuws voor uw huis

De termiet zet steeds meer voet aan Nederlandse wal. Inmiddels zijn op al zeker 5 plaatsen in ons land termietenkolonies aangetroffen. De termieten komen van nature niet voor in Nederland maar komen hier omdat ze meekomen met geïmporteerde goederen zoals hout. Termieten kunnen veel schade toebrengen aan houten balken van uw huis. Met alle kostbare gevolgen van dien.

Wat is een termiet?

Er zijn meer dan 2.300 verschillende soorten termieten bekend. Hiervan brengt er een kleine 300 schade toe aan gebouwen en gewassen. Ze worden ook wel witte mieren genoemd, omdat ze ogenschijnlijk veel overeenkomsten hebben met mieren. Toch is dit niet terecht. De termiet is namelijk het meest verwant aan de kakkerlak. Maar net als een mier, leeft de termiet ook in een kolonie. Zo’n kolonie kan wel uit miljoenen insecten bestaan. De termiet is tussen de 4 en 15 millimeter lang. Net als bij mieren, bestaat een kolonie uit werkers, soldaten, een koning en een koningin. De koningin is het grootste insect van de kolonie. Het achterlijf van de koningin kan wel 10 centimeter lang worden. Termieten hebben 2 paar vleugels, waarmee ze in de paringstijd uitvliegen. Het voornaamste voedsel van de termiet is dood hout. En daar zit het probleem.

Vestiging in Nederland

Termieten voelen zich het prettigst in tropische en subtropische gebieden. Volgens deskundige Arno Kuiper van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen duurt het bij ons dan ook langer voordat een kolonie zich ontwikkelt. In dagblad Trouw zegt hij: “Daardoor komen we er pas achter als ze ergens een paar jaar zitten.” In landen ten zuiden van Nederland, is de termiet op veel grotere schaal aanwezig. Ze zorgen daar dan ook voor veel schade aan funderingen van woningen. Zo is het in delen van Frankrijk verplicht om bij de verkoop van een huis een rapport op te laten stellen waarin staat of er termieten in de woning zitten. De beestjes veroorzaken in Frankrijk voor miljarden euro’s per jaar aan schade.

Het Platform Stop Invasieve Exoten laat in Trouw weten dat de overheid snel maatregelen moet nemen om verdere verspreiding van termieten tegen te gaan. Ze willen dat er een verbod komt op de import van producten waarmee de termieten naar Nederland komen. Deze maatregel is in diverse Europese landen al van kracht. Ook hinten ze op een mediacampagne om mensen bewuster te maken van een mogelijke termietenkolonie.

insecten
Lees ook: Insecten écht buiten de deur houden doet u zo

Vermoeden van termieten

Het is lastig om erachter te komen of u termieten in huis heeft. Toch zijn er een aantal manieren om erachter te komen of u de insecten mogelijk in uw huis heeft.

  • De termiet bouwt modderbuizen om van zijn nest naar zijn voedsel te gaan. Deze buizen vindt u meestal op buitenmuren en houten constructies zoals funderingen. De buizen zijn ongeveer zo breed als een pen.
  • Termieten zijn gek op hout. Ze eten het hout van binnenuit op, waardoor het hol kan klinken wanneer u er op tikt. U kunt ook scheuren en gaten in de balken zien.
  • U kunt een krakend geluid horen in balken of muren. Dit kan ook een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van de insecten.

Mocht u een insect aantreffen waarvan u vermoedens heeft dat het om een termiet gaat, dan kunt u een monster versturen naar het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen. Zij onderzoeken voor u of het een termiet betreft. Aan dit onderzoek zijn geen kosten verbonden.

Verzekeren tegen schade

Als uw huis onverhoopt ten prooi valt aan een termietenkolonie, krijgt u waarschijnlijk nul op rekest bij uw verzekering. Het Verbond van Verzekeraars heeft tegenover Radar laten weten dat de meeste woningverzekeringen de schade niet dekken en het expliciet uitsluiten in hun polis.

(Bron: Trouw, WUR, KAD, NOS, Radar. Foto: Shutterstock)

 

Geef een reactie