Stof in huis verwijderen en voorkomen, zo doet u dat effectief
Publicatiedatum: 4 januari 2022
Veel stof in huis is niet alleen vervelend, bij een groot aantal mensen levert het ook nog gezondheidsklachten op. We hebben tips verzameld om het te verwijderen en zoveel mogelijk te voorkomen.
Hinder door huisstofmijt
Stof vormt zich uit onder andere vezels, vervuilde lucht, haren en huidschilfers en het komt op meerdere manieren het huis binnen. We nemen het zelf mee van buiten, het komt door roosters en ramen naar binnen en het wordt afgegeven door kleding, meubels en huidcellen van mensen en dieren. Als het langere tijd niet wordt verwijderd kan het zich steeds meer ophopen. Niet alleen op vloeren, maar ook op meubels, luxaflex en gordijnen. Wie daar gevoelig voor is kan dan hinder ondervinden van de huisstofmijt, die graag in huisstof leeft. Het is onbegonnen werk het huis helemaal stofvrij te krijgen, maar u kunt wel degelijk het één en ander doen om de hoeveelheid ervan in huis drastisch te verlagen.
Plaats deurmatten
Een deurmat zorgt ervoor dat er minder stof mee in huis komt. Door dus matten te plaatsen bij buitendeuren vangen die dat al in grote mate op. Aangezien ze na verloop van tijd wel verzadigd kunnen raken, is het goed ze regelmatig te reinigen. In een eerder artikel vertellen we hoe u dat kunt doen. Trek daarnaast zoveel mogelijk uw schoenen uit bij de voordeur, zodat u geen vuil mee naar binnen loopt.
De volgorde van stoffen en stofzuigen aanpassen
Gaat u stoffen en stofzuigen, dan is de volgorde waarin u dit doet van belang voor het stofgehalte. Stofzuig altijd eerst vloeren voor u meubels afstoft. Als u dit andersom doet zorgt dit ervoor dat er weer net zo hard stofdeeltjes op de meubels terecht komen. Stofzuig en stof in de slaapkamer ook altijd pas nadat u uw bed verschoond heeft. Er komt namelijk veel stof vrij tijdens het vervangen van het beddengoed en dan kunt u weer van voren af aan beginnen met stofzuigen en stoffen. Heeft uw stofzuiger opzetstukken, dan zijn deze ideaal om ook bijvoorbeeld eetkamer stoelen en bankstellen mee af te nemen. Door tijdens het stofzuigen een raam open te zetten raakt u ook een deel van het stof kwijt dat daarbij vrij komt.
Voorkom stof uit de stofzuiger zelf
Vervang de stofzuigerzak regelmatig of leeg het vaste compartiment tijdig om eventuele stofuitstoot te voorkomen. Wordt u ziek van stof in huis, dan is een stofzuiger met een goed werkend filter onmisbaar. Hierdoor krijgen stof en stofmijten veel minder kans in huis. Sommige stofzuigers met minder effectieve filters blazen net zoveel stof rond als dat ze opzuigen.
Dweilen verwijdert laatste stof
Heeft u gladde vloeren, dweil die dan na het stofzuigen en stoffen, om het laatste stof van de vloer te verwijderen.
Gladde vloeren
Het Astma Fonds raadt mensen met huisstofmijtallergie aan voor een gladde vloer te kiezen. Die is namelijk veel makkelijker schoon te houden. Door vloeren daarnaast te voorzien van vloerisolatie blijven ze warmer en een warmere vloer is minder vochtig. Daardoor krijgt huisstofmijt minder kans. Op een gladde vloer zijn 10 tot 15 keer minder allergenen te vinden dan op een ongeïsoleerde vloer met tapijt. En 5 keer minder dan op een geïsoleerde vloer met tapijt, meldt de website van Milieu Centraal.
Stofmethode
Hoe of beter gezegd waarmee u afstoft is ook van belang voor de hoeveelheid stof die u verwijdert. Des te meer stof de stoffer opneemt, des te minder ervan vrijkomt tijdens het stoffen. Kies dus een goede stofdoek of plumeau en klop hem tussendoor buiten uit voor hij verzadigd raakt en doe dit ook na het stoffen. Het laatste stof raakt u kwijt door de oppervlakken af te nemen met een licht vochtige doek.
Gordijnen, lamellen en luxaflex
Gordijnen, lamellen en luxaflex kunnen behoorlijk wat stof aantrekken en daardoor ook weer afgeven. Was gordijnen daarom eens in de zoveel tijd om stofophoping te voorkomen. En neem lamellen en luxaflex af met een vochtige doek.
Beddengoed luchten
Kussenslopen, lakens en dekbedovertrekken worden regelmatig gewassen, maar het loont zeker de moeite ook zo nu en dan de kussens, dekens en dekbedden buiten te luchten en uit te kloppen. U raakt zo een hoop stof kwijt.
Houd roosters stofvrij
Roosters kunnen flink wat stof vasthouden. Reinig ze daarom minstens 1 keer per jaar met een borstel, stofzuiger of natte doek. Soms kan de kap eraf, die u dan ook kunt schoonmaken met een sopje.
Vergeet de radiatoren niet
Stof op radiatoren kan niet alleen door huis gaan dwarrelen, het gaat ook een optimale werking van de verwarming tegen. Het is dus aan te raden ze regelmatig stofvrij te maken en te houden. Door de vorm van radiatoren zijn de stoffigste plekken vaak moeilijk te bereiken, maar in een eerder artikel geven we tips.
Luchtreiniger plaatsen
Een luchtreiniger zorgt ervoor dat ronddwarrelend stof uit de lucht wordt gehaald. Ze zijn er in allerlei soorten en maten en in verschillende prijsklassen.
Ruim op om stof te voorkomen
Op spullen die lang blijven liggen verzamelt zich stof. Ruim daarom tijdig stapels met tijdschriften, wasgoed, spullen op de vloer et cetera op of houd ze stofvrij met de stofzuiger of stofdoek.
(Bron: Radar, Cleanipedia, VT Wonen, Consumentenbond, Luchtwijzer, Milieu Centraal, archief)