Stinkende vuilnisbak? Deze tips voorkomen dat
Publicatiedatum: 26 juni 2024
We kunnen niet om een vuilnisbak heen in huis, maar een nadeel is dat er onfrisse geurtjes uit kunnen vrijkomen. We zetten tips op een rij die een stinkende vuilnisbak helpen tegengaan.
De plek
Kies voor de vuilnisbak een plek uit waar hij niet in de zon komt te staan. Ook binnenshuis kan de inhoud anders namelijk flink opwarmen, wat het ontstaan van stank bevordert. Datzelfde geldt voor de verwarming. Plaats hem dan ook daar niet direct naast. Een zo’n koel mogelijke plek is het best.
Het formaat van de vuilnisbak en -zak
Hoe groter het huishouden is, hoe groter de vuilnisbak ook moet zijn, maar zorg er in elk geval voor dat het formaat niet veel groter is dan nodig. Bij een grote bak duurt het langer om hem te vullen en des te langer het vuilnis erin blijft, des te meer geuren toenemen. Een kleiner formaat zorgt er juist weer voor dat hij sneller geleegd moet worden en dat de stank minder kans krijgt. Maar vervang de zak daarnaast ook tijdig als u even wat minder afval heeft en de zak misschien niet snel genoeg helemaal vol zit. Zo om de 2 dagen legen is wel aan te bevelen.
Geurtjes absorberen
Het is nooit helemaal te voorkomen dat er geurtjes vrij komen uit de vuilnisbak, maar er zijn wel verschillende middelen om die geurtjes te absorberen. Een simpele manier is om een klein beetje baking soda of wasmiddel in poedervorm in de bak te strooien. Koffieleuten kunnen gebruik maken van de koffieprut die overblijft. Ook een klein laagje (fijn) kattengrit werkt goed. Buiten dat dit de geuren absorbeert, neemt het ook eventuele vloeistoffen op. Door niet alleen in de zak wat grit te strooien, maar ook op de bodem van de vuilnisbak, zorgt u ervoor dat ook in het geval van een gat in de vuilniszak, de viezigheid opgenomen wordt. Hetzelfde geldt voor oude kranten. Leg er 1 onder in de bak en / of in de zak en de viezigheden worden doeltreffend opgenomen.
Pak stinkende (etens)resten extra in
Sommige afvalresten stinken meer dan andere en die zorgen dan meteen voor een stinkende vuilnisbak. Zoals bananenschillen en visresten. Het is daarom handig om die eerst in te pakken voordat u ze in de vuilnisbak werpt. U kunt ze bijvoorbeeld in een krant wikkelen of in een (plastic) zak doen. In het geval van een gft-bak moeten dit dan wel hiervoor geschikte zakken zijn. Om overbodig plastic te voorkomen, kunt u er het beste een zak voor gebruiken die u al voor iets anders gebruikt heeft. Heeft u de beschikking over een kliko buiten of kunt u uw vuilnis makkelijk kwijt in bijvoorbeeld een ondergrondse container, dan biedt het de voorkeur het stinkende afval al meteen naar buiten te brengen, zodat u er binnen helemaal geen last van krijgt. Hierdoor voorkomt u ook dat u binnen vervelende insecten zoals fruitvliegjes krijgt.
Niet te vochtig
Laat erg vochtige etensresten eerst in de gootsteen uitlekken, zodat er niet teveel vocht mee in de vuilnisbak komt, wat voor meer stank zorgt. Ook helpt het om (gft-)afval gescheiden te houden, ook als het in uw gemeente niet sowieso verplicht is. Het zorgt wel voor een vuilnisbak extra in huis, maar ook dat het overige afval minder snel stinkt. Etensresten bederven namelijk betrekkelijk sneller dan ander afval.
Goed sluitbaar
Kies voor een vuilnisbak met een goed sluitend deksel, zodat er sowieso al geen geuren vrij kunnen komen wanneer het deksel gesloten is.
Vuilnisbak reinigen
(Natte) resten die in de vuilnisbak achterblijven, kunnen ervoor zorgen dat de vuilnisbak zelf ook na het ledigen blijft stinken. Reinig de bak daarom tussendoor met een sopje en laat dit eventueel eerst even goed intrekken. Vergeet ook de klep niet schoon te maken. Laat de vuilnisbak na het reinigen eerst helemaal opdrogen voor u hem weer in gebruik neemt. Op deze manier blijft hij schoner en voorkomt u dat het afval sneller schimmelt.
Dit artikel is eerder gepubliceerd en is door de redactie aangepast op 27 juni 2024.
(Bron: VT Wonen, RTL Nieuws, Welke, ikWoonFijn, archief. Foto: Shutterstock)