Stinkende handdoeken? Zo komt u er vanaf
Publicatiedatum: 2 januari 2022
Handdoeken die stinkend uit de wasmachine komen of muf ruiken terwijl u ze net schoon uit de kast trekt, voelen niet fris en zijn een teken om actie te ondernemen. Bij een vies ruikende was gaat er vaak iets mis tijdens het wasproces. Kom erachter waar het fout gaat en geniet weer van lekker ruikende handdoeken.
Stinkende wasmand
Er zijn verschillende oorzaken waardoor de handdoeken vies gaan ruiken. Gooit u ze nat of vochtig in de wasmand, dan bestaat de kans dat ze een zure of muffe lucht erop na houden. De was heeft dan te lang en vochtig in een donkere warme ruimte gelegen. Voor bacteriën en schimmels de ideale omstandigheden om te groeien, wat een vieze lucht veroorzaakt. Om dit te voorkomen, kunt u de handdoeken na gebruik het beste eerst laten drogen. Een natte handdoek als een propje in de wasmand gooien is echt af te raden. Heeft u in uw badkamer geen gelegenheid om de handdoeken te drogen? Hang deze dan over een deur of stoel in uw slaapkamer.
Wasmiddel
Naast de wasmand is ook de wasmachine een plek waar de handdoeken vieze geurtjes kunnen oppikken. Let er op dat u niet te veel handdoeken in 1 keer in de trommel stopt. Als u nog een hand erbij kan doen, is de machine vol genoeg. Omdat een handdoek veel meer vuil opneemt dan bijvoorbeeld een kledingstuk, hebben ze een krachtiger wasmiddel nodig dan andere soorten was. Kies voor een wasmiddel dat enzymen zoals protease, amylase, cellulase bevat. Die breken oliën en vuil af.
Wasverzachter
Gebruikt u wasverzachter voor een lekker ruikende was? Gebruik dan niet te veel. Wasverzachter houdt het vuil in de handdoeken namelijk vast. Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit doodt de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
De wasmachine
De muffe geur in handdoeken kan ook ontstaan door een vieze wasmachine. De handdoeken kunnen achtergebleven viezigheid en vocht absorberen waardoor ze gaan stinken. Het is daarom goed de machine maandelijks te reinigen. Was ook op de juiste temperatuur. Om alle bacteriën uit de handdoeken echt te doden, kunt u beter heet wassen. Dit hoeft niet elke keer, 1 keer per maand de was op 60 graden wassen, zou voldoende moeten zijn.
Wassen met hard water
Ook de hardheid van het water heeft invloed op de geur van de was. Heeft u hard water? Kijk dan welk wasmiddel genoeg antikalk bevat voor de juiste werking. In dat geval kunt u beter minder heet wassen. Hierdoor ruiken de handdoeken niet alleen frisser, maar voelen ze ook zachter aan.
Handdoeken drogen
Komt de was helemaal fris en schoon uit de machine, dan speelt het droogproces nog een grote rol bij de geur van de handdoeken. Wanneer ze niet op de juiste manier worden gedroogd, krijgen bacteriën weer de kans te broeien. Als de was klaar is, moet u het zo snel mogelijk ophangen. De was buiten laten drogen is in de zomer de beste optie, in de winter kunt u het wasrek beter binnen op een droge warme plek zetten. Droog de handdoeken nooit met de föhn of op de verwarming. Vocht in combinatie met warmte is weer ideaal voor die bacteriën. U kunt de handdoeken ook drogen in de droger. Check daarna altijd goed of de was echt droog is voor u het opvouwt.
Op 5 januari 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.
(Bron: Waarzitwatin, Margriet, HG, Stankspecialist)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Je kunt de handdoeken het beste op 60 graden wassen en één keer in de zoveel tijd iets in de machine op 90 graden wassen.
Maak regelmatig de doseerbakjes schoon en gebruik azijn in plaats van wasverzachter. Wissel 30 graden was af met 60 graden was.
De droger maakt alles sowieso zacht.
Zonder droger, zorg dat er voldoende lucht tussen de was zit, liefst buiten. Dan hoef je geen geld meer uit te geven aan een peeling, dat doet je handdoek dan wel 🙂