Spinnentelling 2020: zo vindt en herkent u veel voorkomende spinnen in huis en tuin
Publicatiedatum: 18 september 2020
De spin is misschien niet het schattigste dier in huis en tuin, maar zeker een hele interessante én nuttige. In het weekend van 19 en 20 september wordt iedereen opgeroepen om op zoek te gaan naar spinnensoorten voor de Nationale Spinnentelling 2020. Wij hebben tips om veel voorkomende spinnen te vinden en te herkennen.
Spinnensoorten in Nederland
Nederland telt zo’n 640 spinnensoorten. Die zult u niet zo snel allemaal uit uw hoofd kennen, maar er zijn een aantal veel voorkomende soorten. Zoals de kruisspin, die de afgelopen 6 jaar tijdens de telling keer op keer de nummer 1 positie gehaald heeft. In de tuin kunt u ook meestal niet om deze spin heen, aangezien hij zijn web duidelijk in het zicht maakt en gemakkelijk te herkennen is aan het witte kruis op zijn rug.
Komt u in huis veel spinnen tegen met lange poten? Grote kans dat u te maken heeft met de grote trilspin. Hij maakt zijn web aan het plafond of achter meubels. Komen er prooidieren voorbij, dan werpt hij daar kleefdraden over heen om ze te vangen. Voelt hij zich bedreigd, dan trilt de spin zo hard dat hij gaat tollen. Daarmee hoopt hij eventuele belagers af te schrikken.
Een andere veelvoorkomende soort in en om het huis is de gewone huisspin. Deze spinnensoort houdt zich graag op in huizen en bij buitenmuren en maakt op donkere, verscholen plekken slordige, trechtervormige webben. Hij is vrij groot (11-16 mm, exclusief poten) en als hij zich verplaatst valt hij hierdoor al snel op.
De tuinwolfspin (boven dit artikel te zien) maakt geen web. Hij is meestal actief op de grond, waar hij achter prooidieren aan jaagt. Vaak zijn er meerdere spinnen tegelijk te zien en vrouwtjes dragen de ei-cocon met zich mee.
Droge zomer
Of het een rijke telling wordt, moet nog blijken. Net als voorgaande jaren hebben we te maken met een droge zomer. Voorheen is het in september meestal al wat koeler en vochtiger, waardoor er veel voedsel voorhanden is en spinnen goed groeien. In 2019 is echter gebleken dat er zich minder spinnen laten zien bij droge omstandigheden. Enerzijds gaan er waarschijnlijk meer spinnen dood tijdens een droge zomer en anderzijds zijn ze minder groot, waardoor ze minder goed zichtbaar zijn. De meeste kans op het vinden van veel spinnensoorten geeft een plantrijke tuin, met veel diversiteit. Maar ook in kleine of stenige tuinen kunt u ze aantreffen. Sommige soorten, zoals de kruisspin dus, hangen opvallend in een web of lopen over muren. Andere houden zich schuil in kleine holletjes of zijn alleen ’s nachts actief. Allemaal zijn het rovers die kleine diertjes eten. Daarmee zijn ze belangrijk voor het evenwicht in de natuur, omdat ze er bijvoorbeeld voor zorgen dat muggen of vliegen geen plaag kunnen worden.
Spinnen vinden
Door er extra voor open te staan en eens met andere ogen rond te kijken, ziet u een hoop meer. Ga op onderzoek uit en speur muren af naar platte webben van wollig spinsel van de muurkaardespin. Deze spin houdt zich verborgen in kleine gaatjes bij kozijnen en muren.
Kijk bij kozijnen en deuren of daar koffieboonspinnen zitten. Deze spin maakt een slordig, klein web waar hij ondersteboven in hangt. Vaak zijn de webjes dicht bij de grond te vinden. En meestal leven er veel van deze spinnen vlak naast elkaar.
Loop ook als het donker is nog een rondje door de tuin met een zaklamp. Wie weet treft u langs de vensters venstersectorspinnen aan. Ze maken hun web graag vaak vlak voor een raam en zijn daar ’s nachts in te vinden. Het web heeft 1 sector zonder draden. Vanuit het middelpunt van deze sector loopt een draad naar de schuilplek.
Hoe werkt de telling?
De meldingen kunnen vanaf 19 september worden doorgegeven op tuintelling.nl. Daarop is ook een spinnenzoekkaart te vinden, met 24 van de meest voorkomende spinnen. Twijfelt u welke spinnensoort het precies is, dan kunt u ook nog om hulp vragen bij het herkennen ervan. Bevestig de datum en geef per gevonden soort het aantal exemplaren aan dat u gezien heeft. Ziet u tijdens de telling op een later moment nog andere spinnen, dan kunt u een nieuwe telling aanmaken. Doet u ook mee?
(Bron: tuintelling.nl, Nature Today, ANP)