Snoeien in de winter: wat, wanneer en hoe om te gaan met vorst?
Publicatiedatum: 24 december 2022
Tijdens de wintermaanden komt de natuur grotendeels tot stilstand en het tuinieren op een lager pitje, maar voor snoeien is de winter wel een goed moment. Verschillende tuinplanten hebben dan namelijk juist een snoeibeurt nodig. Het kan tijdens deze maanden ook flink vriezen en daar moet u wel rekening mee houden.
Waarom snoeien tijdens de winter?
Snoeien in de winter wordt gedaan om het vormen van nieuwe scheuten te stimuleren. Daarnaast kan er lucht worden gebracht, wanneer de takken te dicht op elkaar zitten. Ook kan een plant of boom zo weer mooi in een compacte vorm gesnoeid worden. Bij veel bladverliezende bomen en struiken ligt de sapstroom tijdens de wintermaanden stil, wat het een ideaal moment maakt om ze te snoeien. Hier zijn wel uitzonderingen op. Zo kan een esdoorn juist ‘doodbloeden’ wanneer die tijdens de winter gesnoeid wordt en die moet pas worden gesnoeid wanneer de plant weer in blad zit.
Welke planten moeten tijdens de winter gesnoeid worden?
Tijdens de decembermaand kunnen veel bomen gesnoeid worden zoals bijvoorbeeld de plataan. Ook de druif dient nu (liefst voor de kortste dag) gesnoeid te worden.
In januari is het de beurt aan de Blauweregen. Met een uitloop tot februari.
Februari is een goede maand om fruitbomen met pitvruchten nog te snoeien, om lucht in de kroon te krijgen. Zoals de appel en de peer. Ook grootbloemige clematissen kunnen vanaf februari gesnoeid worden, met een uitloop naar maart. In een eerder artikel vertellen we meer over snoeien in februari.
De maartmaand is vervolgens een drukke maand, met onder andere het snoeien van heesters die na 1 juli bloeien, zoals de vlinderstruik. Ook rozen, heidesoorten en bepaalde hortensia’s moeten nu gesnoeid worden. In een eerder artikel vertellen we meer over het snoeien in maart.
Snoeien bij vorst
Ondanks dat snoeien tijdens de wintermaanden voor veel plantensoorten dus noodzakelijk is, is dit niet bij alle weersomstandigheden wenselijk. In het geval van vorst zult u de werkzaamheden moeten uitstellen tot een moment dat het niet meer vriest. Wordt er binnen 3 dagen vorst voorspeld, snoei dan niet en wacht tot de temperatuur weer boven het vriespunt ligt. De reden hiervoor is dat snoeien snoeiwonden oplevert en vorst kan schade aan die wonden toebrengen. Op een later tijdstip krijgen schimmels dan meer kans de gesnoeide plant aan te tasten. Daarnaast is het knippen van bevroren takken niet bevorderlijk voor uw snoeigereedschap.
Ook in het geval van planten die vroeg in het jaar bloeien of uitlopen, is het zaak om pas te snoeien als de kans op vorst geweken is. Dit zorgt ervoor dat uitlopende knoppen beter beschermd blijven.
Wat te doen bij (nacht)vorst na het snoeien?
Zijn uw tuinplanten net gesnoeid en gaat het na enkele dagen toch vriezen? Dan kunt u planten met jonge uitlopers het beste tijdelijk afdekken. Ook kleine fruitbomen kunnen wel wat bescherming gebruiken. In een eerder artikel vertellen we uitgebreid hoe u kwetsbare tuinplanten tegen vorst kunt beschermen.
Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.
(Bron: VT Wonen, Home & Garden, Seasons, Krijns Groentips, archief. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Helaas is elke jaar in Kerstweek de groene bak niet legen wegens vakantie ophalers…
Dus snoeien en puinzooi laten liggen tot ik alles weer kwijt kan?
Wel leuke klus nu warme vorstvrije week is.
Kijk dit zijn nu goede items voor het snoeien van de diverse bomen en planten.
Wat ik alleen nog mist is dat er dan ook stekken voor vermeerderen gemaakt kan worden.
En dan ook de juiste tijd voor het enten en/of oculeren van bijvoorbeeld kasdruiven.
Misschien kan een van de leden dit mij vertellen?
Alvast dank voor het plaatsen.