Sierasperge: Asparagus
Publicatiedatum: 5 januari 2019
De sierasperge (Asparagus) is ook wel bekend als aspergegroen. Het is zoals de naam al doet vermoeden inderdaad familie van de eetbare asperge. Met zijn mooie, zacht gevederde blad doet hij wel wat denken aan een varen. Sommige soorten die verkocht worden hebben iets grover blad, maar ook die zien er vrij lieflijk uit. Ondanks zijn kwetsbare uiterlijk is het een vrij eenvoudig te verzorgen en zeer sterke kamerplant. U herkent hem waarschijnlijk ook wel als snijgroen uit boeketten bloemen, waarin de sierasperge regelmatig verwerkt wordt.
Standplaats
Als de sierasperge te licht staat zal zijn blad geel verkleuren. Zet hem daarom niet in de volle zon of te dicht bij het raam. Dat betekent overigens niet dat u hem op een donkere plek kunt zetten, want hij heeft wel genoeg licht nodig om zijn blad mooi groen te houden. Ook in de doorgaans wat koelere slaapkamer doet deze plant het goed, aangezien hij temperaturen vanaf 10 graden goed verdraagt.
Water geven
Houd de grond tussen de gietbeurten steeds net licht vochtig. Zonder dat er een laag water in de pot blijft staan. Zijn waterbehoefte is niet heel hoog en hij kan water opslaan in zijn verdikte wortelen, dus geef af en toe kleine beetjes water om de grond vochtig te houden. Als de plant te vaak compleet uitdroogt zal hij zijn frisse groene kleur verliezen, maar als hij te lang te nat staat komt dit hem ook zeker niet ten goede. Staat de sierasperge op een koele plek, dan is zijn waterbehoefte nog wat lager dan als hij in een warme woonkamer staat.
Aangezien deze plant anders dat zijn uiterlijk doet vermoeden geen hele hoge luchtvochtigheid nodig heeft om gezond te blijven, hoeft hij niet te worden gesproeid. Maar vervelend vind hij dit zeker niet, dus om hem fris en fruitig (stofvrij) te houden, kunt u hem wel van tijd tot tijd sproeien met water op kamertemperatuur.
Tijdens de lente en zomer elke 2 weken plantenvoeding geven met het gieten.
Verpotten
Voorzie de sierasperge elke 1 á 2 jaar van een nieuwe laag potgrond en geef hem daarbij zo nodig een grotere maat pot, want hij vormt vrij veel wortels.
Wordt de plant te groot, dan kunt u zijn kluit eventueel in 2 of meer stukken scheuren en de plantendelen in aparte potten terug zetten.
Snoeien
Snoeien is op zich niet echt nodig, maar het houdt hem wel mooier én vitaler. Hij kan met de tijd wat slordig uitgroeien en de takken die niet zo mooi zijn kunt u dan weg- of terugknippen. Sommige asparagussoorten hebben kleine, scherpe doorntjes op hun stengels, houd hier dus wel rekening mee wanneer u de plant snoeit.
Bloei
De sierasperge kan in bloei komen, met kleine, witte bloempjes, maar dit gebeurt zelden.
Giftig
De sierasperge is licht giftig en vanwege zijn bladvorm vrij aantrekkelijk voor katten, dus plaats deze plant op een plek waar uw huisdier er niet bij kan en houd hem ook uit de buurt van kinderen.