een sering snoeien

Sering snoeien: tips voor een uitbundige bloei en volle struik

Elk voorjaar is de sering (Syringa vulgaris) weer een genot om naar te kijken én om te ruiken. Om hem uitbundig te laten bloeien, kunt u hem het beste elk jaar snoeien. De bloemknoppen verschijnen namelijk aan het uiteinde van de takken en als u hem niet snoeit, komen die steeds hoger te zitten en is de bloei minder goed te zien. Terwijl het onderste gedeelte van de struik bloemloos blijft. We vertellen hoe de sering gesnoeid moet worden en op welk moment dit het beste kan gebeuren.

Wanneer moet een sering gesnoeid worden?

Het is niet noodzakelijk om een sering te snoeien. Doet u het niet, dan zal hij blijven bloeien, maar zoals hierboven beschreven, zal de bloei steeds hoger komen te zitten. Dit kunt u voorkomen door hem elk jaar direct na de bloei terug te snoeien. De sering bloeit in mei of juni met heerlijk geurende bloempluimen, in de kleuren wit, roze, lila of blauw. Erna kunt u de snoeischaar ter hand nemen. Het nieuwe groen dat vervolgens weer tevoorschijn komt, zal het jaar erop bloeien. Snoei dan ook niet later in het jaar, want dan snoeit u die nieuwe scheuten weg en zal hij het volgende jaar niet bloeien.

sering snoeien met snoeischaar

Hoe moet een sering gesnoeid worden?

Knip van takken die u niet wilt inkorten alleen de uitgebloeide bloemtrossen weg. Dit voorkomt zaadvorming en zorgt voor de vorming van de knoppen voor het volgende jaar. Dit doet u net boven de bladeren die eronder groeien. Van takken die u wel wilt inkorten, kunt u maximaal een derde afknippen. Op die manier zullen ze het jaar erop ook weer bloemen geven. Knipt u er meer vanaf, dan slaan ze een jaar over en zullen ze pas het jaar daarop weer bloeien. Snoei verder alle eventuele dode of beschadigde takken weg en bij takken die elkaar kruisen 1 van de 2. Snoeit u niet, dan zal de sering uiteindelijk zo’n 5 meter hoog worden. Door wel te snoeien, kunt u hem op 2 of 3 meter houden.

Bij jonge struiken volstaat het om alleen de uitgebloeide bloemen te verwijderen. U hoeft die pas te gaan snoeien wanneer ze enigszins gegroeid zijn. Op die manier houdt u hem van begin af aan binnen de perken.

Heeft u een geënte sering, dan moet u niet tot onder het geënte gedeelte snoeien. Anders gaan de goede eigenschappen van het geënte deel verloren. Enten houdt namelijk in dat een deel van een plant, de ent, wordt vastgemaakt op (de onderstam van) een andere plant. Die 2 planten vergroeien vervolgens met elkaar en vormen dan samen een nieuwe plant.

geurende tuinplanten
Lees ook: 11 geurende tuinplanten, die zowel het oog als de neus verblijden

Waterloten verwijderen

Het komt soms voor dat er waterloten aan de sering verschijnen. Dit zijn takken die loodrecht omhoog groeien. Ze zullen nooit bloemen krijgen en staan minder mooi, dus knip die altijd helemaal aan het begin weg. Op die manier steekt de plant er geen onnodige energie in.

Hoe kan een sering verjongd worden?

Is een sering te groot geworden, dan kunt u hem verjongen. U doet dat door hem tijdens de wintermaanden deels grof terug te snoeien. Knip daarvoor enkele van de hoofdtakken tot op 60 centimeter van de grond of bij een hogere stam tot op de stam terug. Een paar jaar later herhaalt u dat bij een stel volgende takken, totdat u op die manier alle takken aangepakt heeft. Door niet alle takken in een keer terug te snoeien, kunt u wel elk jaar van de bloei op de overgebleven takken blijven genieten. De sering maakt op deze manier verse nieuwe uitlopers aan.

Bloeiende sering

Waarom bloeit een sering soms (een jaar) niet?

Het is normaal dat een sering soms een jaar wat minder rijk of niet bloeit. Eens in de zoveel jaar kan hij daar net wat te weinig energie voor hebben. Maar over het algemeen bloeit hij het jaar erop dan wel weer gewoon. Bloeit hij meerdere jaren niet (goed), dan is er meer aan de hand. Controleer dan of hij wel op een gunstige plek staat. De sering heeft een zonnige standplaats nodig, met een goed doorlatende, niet te droge grond. Ook houd hij van kalk in de bodem. Een jaarlijkse bemesting met kalk zorgt ervoor dat hij gelukkig blijft. Een meststof met veel stikstof is juist niet aan te raden. Daardoor maakt hij namelijk wel veel blad, maar weinig bloemen aan. Door een mulchlaag aan te brengen, blijft de grond beter vochtig bij droogte.

Bij jonge of net geplante struiken kan het sowieso enige jaren duren voor die (goed) tot bloei komt. De energie gaat dan namelijk eerst naar het wortelen. Zeker in het geval van zaailingen kan de bloei wat langer op zich laten wachten. Bij planten die op een onderstam geënt zijn, gaat het meestal wat sneller.

Dwergsering snoeien

De mini-sering (Syringa meyeri ‘Palibin’) bloeit 2 keer per jaar en hoeft niet gesnoeid te worden. Wel is het goed om na de 1e bloei in mei de uitgebloeide bloemen van het struikje te knippen. Dit bevordert de 2e bloei in augustus of september.

dwergsering Syringa meyeri 'Palibin'

(Bron: VT Wonen, Bloementuin Appeltern, Directplant, Gardeners World Magazine, Tuincentrum.nl, Buitenleven, wikiHow. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Arie Vogelaar says:

    Seringen, mijn lieveling bloem, jaren lang een Paarse en een Witte sering in de tuin gehad.
    Snoeien deed ik nooit.
    Toen mijn moeder nog leefde ( zij was ook gek op seringen) gaf ik zolang de sering in bloei stond wekelijks een zeer grote bos seringen aan haar.
    Soms dacht ik oh, oh, ik knip de struik leeg, zowat weg, heb ik volgend jaar nog wel seringen??????
    Tot mijn verbazing had ik het jaar daarop nog veel meer bloemen in de seringen struik.
    De praktijk leerde mij, hoe meer bloemen ik er uit knipte om op een vaas te zetten, hoe meer bloemen ik het jaar er op had.
    snoeien is bloeien is dus gebleken.
    Wat wel waar is door de jaren heen, dat er een soort ritme in zat, het éne jaar gigantisch veel bloemen, het jaar erna iets minder, het ging om en om.

    Gr. Arie

    Dirck says:

    Zoals Arie Vogelaar al schreef;
    Ik snoeide onder omdat is Parasol tegen de zon vlak voor mijn kamer raam op ’t zuiden wilde hebben!

    Boven kwamen alle bloemen en geur voor slaapkamer raam maar ook onder ging nogmaals dicht zitten en verpeste mijn uitzicht een beetje!
    Ik werd veroordeeld om zicht te houden voor vele boeketjes en zowel de Parasol op 4~5 meters hoogte, met lange snoeischaar bloemen uitgebloeid via slaapkamer raam wegknippen en laten vallen als onder voor uitzicht.

    Ik heb dus nu een Soort Parasol met bloeiende stam gekregen.
    Wel zijn er vele soorten en niet elke soort groeide zelfde, ook geurloze gezien.
    “De” Sering bestaat dus niet.
    Nu verhuist en mis deze wel maar voor aan de weg in plantenbak langs Trottoir moet ik voor langs lopende kaal snoeien en daar dus ook vreemde model gekregen.
    Nu lijkt het dat ik deze 5 verschillende kleuren en geuren weer een parasol kreeg met bloeiende stam + grote scherm erboven.
    Maar ze vragen wel eens, waarom niet 5x zelfde maar nu diverse tijden en andere geuren en vele mensen zijn nu net Hondjes…
    Ze komen snuffelen!
    Maar als ik spuitbus Toilet Spray op middelste spuit, Dennengeur in Seringen, hele file soms met kletsende buren!
    Ja, die mooie Roze is nihil geur en ik ruik alleen vlak na knippen in huis iets.
    Dus als je een huis met 5 soorten en 5 geuren ziet, er zit dus 1 voordelige Action aanbieding Toilet spray tussen en volgende keer koop ik andere geurtje, 3 soorten verkopen ze daar!