Schoonmaken van mobiele oplaadpoort: zo doet u dat
Publicatiedatum: 25 april 2022
Laadt uw telefoon niet meer op? Dan kan de oplaadpoort verstopt zitten met vuil. Met onderstaande tips kunt u deze makkelijk schoonmaken.
Verstopt vuil schoonmaken
Dat de oplaadpoort van uw telefoon vol met vuil zit, is niet zo gek. Zeker niet als u uw telefoon vaak in een broekzak heeft zitten. Ook worden bij nieuwe telefoons de ingangspoorten steeds kleiner, waardoor vuil nog sneller ophoopt. Wanneer er veel vuil in de poort zit en u uw telefoon wilt opladen, kan de oplaadkabel niet diep genoeg in het toestel komen. Daardoor maakt de kabel geen contact en mislukt het opladen.
Geen metaal
Gelukkig kunt u de oplaadpoort gemakkelijk schoonmaken. Wel moet u voorzichtig te werk gaan. Binnen de poort zitten namelijk allerlei kleine onderdelen die snel beschadigen of stuk gaan. Gebruik daarom geen metaal om het vuil weg te halen. Een paperclip of naald kan namelijk veel schade aanrichten. Ook is metaal minder veilig omdat dit goed stroom geleid.
Schoon met tandenstoker
Wat kunt u dan wel gebruiken? Een dunne tandenstoker van hout of plastic is een verstandige optie. Maar ook hier moet u voorzichtig zijn. Om het uzelf makkelijker te maken, kunt u plakband strak om de tandenstoker heen wikkelen. Zorg ervoor dat de plakkerige rand aan de buitenkant zit. Zo plakt het vuil aan de tandenstoker. Nog beter is het gebruiken van een tandenstoker met watjes eromheen. Op die manier is de kans minimaal dat u uw telefoon beschadigt.
Niet blazen
Bekijk na het schoonmaken of de oplaadpoort helemaal schoon is. Ziet u nog wat vuil? Ga dan niet blazen. Op die manier kunt u namelijk speeksel naar binnen blazen, terwijl de stroomaansluiting niet nat mag worden. U kunt wel een spuitbus met perslucht gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar bij bouwwinkels en hobbyzaken. Hierbij duwt u het tuitje in de oplaadpoort en blaast u lucht naar binnen. Belangrijk is dat u de fles recht houdt, zodat er geen vriesvocht of water uitkomt. Plak bij het gebruiken van perslucht de speakers en microfoon dicht. Deze kunnen namelijk kapot gaan door de hoge druk van de lucht.
Niet opgeladen
Laadt uw telefoon na het schoonmaken nog steeds niet op? Dan is er waarschijnlijk wat anders aan de hand met uw telefoon. Verstandig is om uw telefoon dan naar de winkel van aankoop of een erkende reparateur te brengen.
(Bronnen: Coolblue, Algemeen Dagblad, NU.nl / Foto: Shutterstock)