Schoonmaakmiddelen een aanslag op het milieu en de gezondheid? Zo gebruikt u ze veilig
Publicatiedatum: 29 mei 2019
Om het huis fris en schoon te krijgen zijn er vele schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers verkrijgbaar. Vanwege oplosmiddelen, desinfecterende stoffen en andere chemicaliën zijn ze echter niet altijd even verantwoord in gebruik. Hoe gebruikt u ze op een veilige manier?
Allesreinigers en badkamerreinigers
Veel allesreinigers en badkamerreinigers bevatten chemische stoffen die zowel voor u als het milieu niet gezond zijn. Sommige stoffen zijn kankerverwekkend en andere kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken. Gebruik de middelen ook nooit beide tegelijk. De verschillende oplosmiddelen die erin gebruikt worden, kunnen het effect nog verergeren. Als u regelmatig uw sanitair schoonhoudt, dan hebben kalk, vuil en bacteriën minder kans zich te hechten en hoeft u minder heftige middelen te gebruiken. In plaats van een speciale sanitairreiniger of chloor voor de wc kunt u bijvoorbeeld ook schoonmaakazijn gebruiken. Kies als het even kan voor ecologische middelen, die tegenwoordig bij elke supermarkt wel te koop zijn. Middelen met een milieukeurmerk zijn namelijk minder belastend.
Toiletblokjes
Tegenwoordig zijn de stoffen in toiletblokjes minder schadelijk dan voorheen, maar om te reinigen heeft u ze eigenlijk niet echt nodig. De reinigende werking is namelijk niet groot en het is vooral de frisse geur die een gevoel van hygiëne oproept. Door zo mogelijk te ventileren en het toilet te reinigen met schoonmaakazijn of een ecologisch middel houdt u de boel ook fris en schoon. Gebruikt u wel schoonmaakblokjes, wees u zich er dan van bewust niet tegelijk chloor te gebruiken. In de blokjes zitten namelijk zure stoffen, die met chloor reageren en waarbij bijtend chloorgas kan ontstaan. Als chloorbleekmiddel wordt gemengd met ammonia ontstaan chlooramines, die irriterend zijn voor ogen en luchtwegen. Chlooramines kunnen ook ontstaan als chloorbleekmiddel in contact komt met urine. Laat dus geen chloor in de toiletpot staan.
Schoonmaaksprays
Op het vlak van gezondheid scoren schoonmaaksprays erg slecht. Uit onderzoek blijkt dat een regelmatig gebruik van de sprays net zo ongezond is als het roken van een pakje sigaretten per dag. Onderzoekers van de Universiteit van Bergen (Noorwegen) hebben aangetoond dat de longfunctie van vrouwen die als schoonmaakster werken of thuis dagelijks de sprays gebruiken, vergelijkbaar is met de longfunctie van iemand die minimaal 10 jaar lang een pakje sigaretten per dag rookt.
Desinfecterende middelen
Milieucentraal benadrukt dat desinfecteren eigenlijk alleen nodig is als er iemand in huis een besmettelijke ziekte heeft. In andere gevallen doet het meer kwaad dan goed. Dergelijke middelen doden namelijk niet alleen schadelijke bacteriën, maar ook nuttige. Daarnaast vergroot het risico op resistentie van de schadelijke bacteriën. Bij veelvuldig gebruik kunnen zich bovendien allergieën ontwikkelen.
Luchtverfrissers
Luchtverfrissers zijn verantwoordelijk voor een vijfde van alle oplosmiddelen die vrijkomen uit schoonmaakproducten. Ze maskeren dan misschien ongewenste luchtjes, maar ze verwijderen ze niet. Ze dragen wel bij aan smog en luchtvervuiling. Ventileren is dan ook het devies. Gebruikt u ze wel, lucht dan ook goed, want hoge concentraties oplosmiddelen zijn slecht voor de gezondheid, maar bij een goede ventilatie neemt dit effect af. Als alternatief voor spuitbussen, drukflacons of elektrische producten kunnen ook pompjes, gels of vernevelaars gebruikt worden, die belasten het milieu minder. Voor mensen met ademhalingsproblemen zijn parfums in de lucht sowieso een belasting.
Schimmelreiniger
Schimmels kunnen schadelijk zijn voor de luchtwegen, dus als u ze in huis heeft, raakt u die het liefst zo snel mogelijk weer kwijt. Door een schimmelreiniger te gebruiken krijgt u in 1 keer de zwarte aanslag weg, maar de oorzaak van het probleem is daar niet mee verholpen. Het is zaak vochtige ruimtes goed te ventileren, om schimmels te voorkomen, maar soms is dit niet mogelijk. Ook kan het probleem een bouwkundige oorzaak hebben. Door kalk en vuil regelmatig te verwijderen, voorkomt u in elk geval dat schimmels zich snel kunnen hechten. Door schimmelwerende verf aan te brengen houdt u het probleem ook langer buiten de deur. Als u schimmelbestrijders gebruikt, kies dan voor middelen die zijn toegestaan door het Ctgb. In toegestane schimmelbestrijders zit als werkzame stof chloorbleek of waterstofperoxide. Meng zelf beslist geen middelen door elkaar als soda en bleek, want dit levert risico’s op voor het milieu en de leefomgeving. Als niets helpt is er vaak helaas deskundige hulp nodig om het probleem te verhelpen.
Milieucentraal geeft nog de volgende milieutips:
- Gebruik zo min mogelijk schadelijke oplosmiddelen en chloor.
- Gebruik warm water en doseer dit zuinig.
- Laat een reiniger eerst goed inwerken, het effect is dan groter en u heeft er veel minder van nodig.
- Spoel afvalwater altijd door de afvoer en gooi het niet op straat. Rioolzuivering is er op ingericht schadelijke stoffen af te breken, maar op straat komen de schadelijke stoffen uit uw sopje in het oppervlaktewater terecht.
Lees ook: maakt u uw autostuur wel eens schoon? Hij is vaak viezer dan een wc-bril.
(Bron: Gezondheidsnet, Milieucentraal)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Voor het reinigen en ontkalken, evenals bestrijden van schimmels van de badkamertegels en sanitair, gebruikt U schoonmaakazijn in een plantenspuit. … Dof geworden kranen zijn in een uurtje prachtig schoon en glanzend. Het kost weinig moeite om de badkamer met de plantenspuit overal te raken. Daarna wacht u twee uurtjes, totdat de azijn alle kalk heeft opgelost en spoelt u na met de douchekop. Na één keer, ziet u een ongekend resultaat en het kost bijna niets, zonder gevaar voor het milieu. Ook ramen maakt u op deze wijze ongekend schoon en glanzend. En als U toch bezig bent, ook de keuken knapt hier vanop.
Géén schoonmaakazijn, want dat is chemische troep. Gewoon natuurazijn en dit heeft zelfs nog een veel betere werking. Het is het azijn wat je ook over je eten( zoals sla )gebruikt. Voor het ontstoppen van “riolering” is natuurazijn in combinatie met backing soda goed. Voor in de wasmachine in plaats van wasverzachter kun je ook natuurazijn gebruiken. Wat dat aangaat is natuurazijn een natuurlijke anti bacteriën middel.
Beste Oosterwijck,
Dank u wel voor de tip!!!