’s Nachts een lage temperatuur in huis? Denk ook aan uw huisdier
Publicatiedatum: 7 november 2022
Om te besparen op gas, zetten veel mensen in het najaar van 2022 hun verwarming wat lager. Door uzelf te verwarmen met bijvoorbeeld een dekentje, hoeft niet het hele huis verwarmd te worden. Maar is zo’n lage temperatuur ook goed voor onze huisdieren? Vooral als ’s nachts de temperaturen verder naar beneden zakken.
Het antwoord daarop is niet zo eenvoudig te vinden. Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) is de wetenschappelijke literatuur in gedoken. Per diersoort leggen we uit wat de meest optimale omstandigheden in huis zijn.
Honden
Honden kunnen over het algemeen wel tegen iets koelere temperaturen. Maar het verschilt wel heel erg per soort en ras. Daarom is ook niet 1 vaste temperatuur te noemen, zegt het LICG. “Honden met een erg dikke vacht zoals bijvoorbeeld Berner Sennenhonden vinden het bij ons in huis soms zelfs te warm en liggen dan graag buiten of op koele plavuizen. Voor hen is het dus niet zo erg als de verwarming wat lager staat. Honden met een hele dunne vacht, zoals de Vizsla, zijn minder blij met koudere temperaturen”, laat Saskia Ober van het LICG weten.
“En oudere honden, honden die iets mankeren (ziek zijn of bijvoorbeeld gewrichtsklachten hebben), maar ook kleine hondjes hebben meer warmte nodig. Kleine hondjes kunnen hun lichaamstemperatuur moeilijker op peil houden dan grote honden omdat ze relatief veel oppervlak hebben. Er moet dus gezorgd worden voor een goede ligplek met bijvoorbeeld warme dekens, liefst een eindje van de grond en vooral niet op de tocht.”
Marieke Dijkstra, internist bij spoed- en specialistenkliniek AniCura Medisch Centrum voor Dieren laat weten dat het heel verschillend per ras is. Ook ligt het eraan wat een dier prettig vindt. “Een Akita of New Foundlander vindt koude temperatuur heerlijk. Maar bijvoorbeeld een Ridgeback heeft het snel koud.”
Katten
Katten zijn warmtedieren. Ze kunnen ook makkelijker dan honden zelf een plekje opzoeken. “Maar zorg dat er voldoende slaap- en rustplekken zijn met een zachte, warme ondergrond zoals kleedjes, dekentjes en mandjes. Of bijvoorbeeld dozen met daarin een kleed om wat in weg te kruipen”, zegt Saskia. Naaktkatten, maar ook naakthonden, hebben hogere temperaturen nodig. Zij hebben geen isolerende vacht.
Juiste temperatuur voor honden en katten
Volgens het LICG is het dus lastig om een bepaalde temperatuur te noemen. Libelle heeft het erover dat u zich bij temperaturen van 18 graden geen zorgen hoeft te maken. Een temperatuur van 15 graden in huis kan wel zorgelijk worden voor zieke en zeer oude honden en katten. Een dier heeft ook tijd nodig om zich aan te passen. In de natuur hebben honden en katachtigen ook te maken met lage temperaturen. Maar omdat ze continu buiten leven, maken ze een goede wintervacht aan. Bij een dier wat voornamelijk binnen leeft, gebeurt dit doorgaans niet of minder.
Internist Marieke Dijkstra geeft ook aan dat het lastig is een vaste temperatuur te adviseren. Het blijft volgens haar maatwerk. “Mensen kunnen er rekening mee houden door bijvoorbeeld een lekker warm holletje voor de dieren te maken. Kou komt vaak vanaf de grond dus een fijn dik (orthopedisch) ligkussen is lekker voor ze. Zeker voor oudere en ziekere dieren.”
Konijnen
Als u konijnen in huis heeft, maken de koudere temperaturen niet zo veel uit. Daar kunnen ze vrij goed tegen. Waar ze alleen niet tegen kunnen is grote wisselingen in temperatuur. “Laat men het ’s nachts 15 graden worden maar stookt men het overdag dan weer op tot 21, dan is dat een aardig verschil. Zorg dan in elk geval voor voldoende stro en hooi om in weg te kruipen en uiteraard moeten konijnen met een soortgenoot gehouden worden zodat ze ook elkaar warm kunnen houden”, laat Saskia Ober weten. Voor een ziek konijn dreigt onderkoeling als het te koud wordt in huis. En ook oudere konijnen of soorten met een dunne of korte vacht houden zichzelf minder goed warm.
Cavia’s en hamsters
Cavia’s kunnen niet zo goed tegen de kou. Voor deze huisdieren is het fijner om de temperatuur boven de 18 graden te houden. Ze kunnen ook niet goed tegen grotere temperatuurverschillen. Een flinke berg hooi om in weg te kruipen en een soortgenootje houdt ze warm. Hamsters kunnen wel vrij goed tegen koudere temperaturen, maar ze gaan dan wel in winterrust of winterslaap. Ze verlagen dan hun stofwisseling om energie te sparen. Onder de 10 graden kan een hamster in winterslaap gaan.
Ratten en muizen
Ook ratten en muizen houden niet van koude temperaturen. Hiervoor moet de temperatuur boven de 18 graden zijn, maar het liefst vanaf 20 graden. Uit preferentieproeven met ratten en hamsters blijkt dat de dieren overdag, wanneer ze het minst actief zijn, een voorkeur hebben voor warmere temperaturen dan ’s nachts. Voor hamsters geldt een temperatuur rond de 33 graden overdag, voor ratten 27 tot 28 graden. Voor ’s nachts gaat het om zo’n 5 graden kouder.
Terrarium en aquarium
Een terrarium of aquarium wordt doorgaans al verwarmd. Maar deze moeten ’s nachts ook wel de juiste temperatuur houden. Hoe kouder het in huis is, hoe harder de verwarming moet werken. Dit zorgt voor extra verbruik. Het LICG tipt ook nog om op te letten of de verwarming van het verblijf wel sterk genoeg is om de gewenste temperatuur ook ’s nachts te krijgen. Dit geldt ook voor andere verblijven van dieren die een warmere omgeving nodig hebben.
Vogels
Ook voor vogels mag de temperatuur niet te laag zijn. Zeker niet als u kleine vogels of vogels uit tropische gebieden heeft. Maar een oude, zieke of kale vogel kan problemen krijgen bij een te koude temperatuur.
Op temperatuur houden
Wat volgens het LICG ook nog meespeelt, is of een dier overdag of ’s nachts actief is. In een rustperiode kan een dier een hogere temperatuur hebben. Wie de temperatuur in huis ’s nachts dus lager wil zetten, moet goed opletten welk dier in huis leeft. Let goed op het gedrag van uw huisdier, zegt Saskia Ober. “Zorg dat ze genoeg plekken hebben om zich terug te trekken en warm te blijven. Bijvoorbeeld schuilhokjes met hooi en nestmateriaal. En verwarm eventueel (een deel van) het verblijf. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een kleine warmtelamp met infrarood. Zo verstoort u de licht-donkercyclus niet.”
Voor sommige dieren kunt u ook gebruik maken van speciale warmtekussens (niet elektrisch) of kruiken (van metaal en met een stevige hoes erom). “Let wel goed op de veiligheid en dat het passend is voor de diersoort. Er mag geen snoer aan zitten, geen heet water uit kunnen komen en het mag niet aangevreten kunnen worden. Ook moet het dier bij de kruik vandaan kunnen gaan,” sluit Saskia af.
(Bron: LICG, Libelle, AniCura. Foto: Shutterstock)