’s Avonds de deur openen eng? Tips om het onveilige gevoel te verminderen
Publicatiedatum: 22 november 2019
Ruim een kwart van de Nederlanders doet ’s avonds als het donker is de deur niet open wanneer de bel gaat. Enerzijds omdat men zich onveilig voelt en anderzijds omdat men geen bekende verwacht. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). Vindt u het ook onprettig om de deur te openen, dan staan hieronder tips om het onveilige gevoel te verminderen.
Inbraakpiek najaar en winter
Het is niet zo gek dat mensen in het najaar en de winter een onveiliger gevoel hebben ’s avonds. Uit de cijfers blijkt al jaren dat tussen november en februari vaker wordt ingebroken, met een piek tijdens de feestdagen. Volgens het onderzoek van de NIPW doen vooral vrouwen en ouderen ’s avonds de deur minder snel open, mannen en jongeren hebben er minder moeite mee.
Kijkgaatje installeren verhelpt probleem van deur zonder glas
Veel voordeuren zijn voorzien van glas, waardoor het zichtbaar is wie er voor de deur staat. Dan kan gekozen worden of er wel of niet wordt open gedaan. Een achtste van de deuren is daarnaast voorzien van een kijkgaatje (deurspion) en ongeveer 10 procent van de mensen gebruikt een camera of andere elektronica. Bij 1 op de 5 mensen is het echter niet te zien wie er aanbelt. Door een kijkgaatje te (laten) installeren is dat probleem eenvoudig te verhelpen en hoeft er niet gelijk een hele nieuwe voordeur voorzien van glas aangeschaft te worden.
Elektronische oplossingen
Ook kiezen steeds meer mensen voor een elektronische oplossing. Met een digitale deurspion, deurbelcamera of beveiligingscamera is op de mobiel of ander scherm te zien wie er voor de deur staat. Ruim de helft van de ondervraagden uit het onderzoek staat positief tegenover deze moderne oplossingen. Coen Staal, voorzitter van de NIPW legt uit: “Je wordt niet meer verrast door bijvoorbeeld een ongenode gast met een babbeltruc én men verwacht ervan dat het inbrekers afschrikt.”
Camera’s particulieren helpen politie
Via de website Camera in Beeld kunnen particulieren met een camera zich registeren. Inmiddels hebben al meer dan 260.000 mensen dat gedaan. De politie maakt gebruik van deze database om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn. Zo kan bij een woninginbraak worden bekeken waar zich in de buurt camera’s bevinden, die mogelijk beelden van de dader hebben vastgelegd. Dit vergroot de pakkans van daders.
Kierstandhouder maakt de deur openen veiliger
Als u kunt zien wie er voor de deur staat, maar u kent diegene niet, dan zorgt een kierstandhouder er tenslotte voor dat u de deur veilig op een kier kunt openen. Zo kunt u de persoon voor de deur aanspreken, zonder dat deze met geweld de deur kan openduwen. Is de situatie vertrouwd, dan kunt u ervoor kiezen de deur alsnog helemaal te openen.
Lees ook: inbraakrisico tijdens de feestdagen het hoogst: tips om inbrekers buiten de deur te houden.
App helpt weerstand te bieden tegen babbeltrucs.
Donkere Dagen Offensief zorgt voor minder inbraken tijdens de feestdagen.
Zo snel hebben inbrekers een slot open.
Houd inbrekers buiten de deur tijdens uw vakantie.
Wat mag u wel en niet filmen met uw beveiligingscamera?
(Bron: ANP, NIPW)