Rubberplant: Ficus elastica
Publicatiedatum: 20 mei 2018
De rubberplant (Ficus elastica) is een sterke plant, zonder al te veel gebruiksaanwijzingen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, wordt er geen rubber (meer) gemaakt van zijn witte sap en wordt hij gekweekt om als hij gekweekt om als kamerplant te dienen.
Standplaats
In de vrije natuur groeit de rubberplant uit tot een boom van enorme proporties. In de woonkamer blijft hij meestal wat bescheidener van grootte en groeit hij uiteindelijk uit tot een flinke plant van enkele meters hoog. De rubberplant doet het het beste op een lichte, warme plek in huis, zonder direct zonlicht. De variant met bont blad heeft iets meer licht nodig dan de geheel donkergroene soorten. Hij heeft een grote hekel aan tocht, dus kies voor een tochtvrije plek en laat hem zo mogelijk altijd op deze plek staan. Veranderende omstandigheden kunnen er namelijk voor zorgen dat hij zijn blad laat vallen. Om te voorkomen dat hij naar één kant toe groeit, kunt u hem wel steeds hele kleine beetjes draaien.
Water geven
Niet te droog en niet te nat, dan zit u goed bij de rubberplant. Laat de aarde tussen de gietbeurten steeds licht opdrogen en geef dan pas weer water. Houd daarbij in de gaten dat er zeker geen laag water onder in de pot blijft staan, want dan zullen de bladeren geel worden en in het ergste geval eraf vallen. In de winter zult u merken dat zijn waterverbruik terugloopt, pas daar uw watergift op aan.
Dankzij zijn dikke, leerachtige blad is hij prima in staat zijn vocht vast te houden, maar dat neemt niet weg dat een regelmatige sproeibeurt zeer welkom is. Dit houdt het blad meteen ook glanzend, maar u kunt het blad desgewenst ook afnemen met een zachte vochtige doek.
In de lente en zomer heeft hij wat extra voeding nodig en dan kunt u elke 2 weken plantenvoeding tijdens het gieten geven.
Verpotten
Voorzie de rubberplant elke 2 jaar van een verse laag potgrond en geef hem daarbij zo nodig een groter maatje pot.
Snoeien
Wordt de plant te hoog of wilt u hem meer laten vertakken, dan kunt u hem terug snoeien. Zorg daarbij dat u niet in aanraking komt met het witte sap, want dat is irriterend voor de huid en giftig bij inname.