Reinigt de vaatwasser niet optimaal? Met deze tips wordt de vaat wel weer schoon
Publicatiedatum: 11 mei 2023
Niet iedereen vindt afwassen een leuk klusje en een vaatwasser kan dan het werk uit handen nemen. Mits de vaat ook echt blinkend schoon uit de machine komt. Dat is namelijk zeker niet altijd het geval en daar zijn redenen voor die u (meestal) makkelijk zelf kunt oplossen. We zetten tips op een rij die voorkomen dat de vaat vuiler dan nodig blijft.
Niet voorspoelen
Het is niet nodig en zelfs niet wenselijk om de afwas voor te spoelen voor u het in de vaatwasser plaatst. Erg grove etensresten of erg veel vet kunt u met wat keukenpapier verwijderen, maar sausresten en dergelijke kunt u het beste laten zitten. Wanneer de vaat al is schoongespoeld voordat u het in de vaatwasser zet, hebben de enzymen uit het wasmiddel niets om aan vast te kleven. Daardoor kan het middel niet optimaal reinigen en werkt het afspoelen dus juist averechts.
Vaatwasser niet te vol laden
Het is zonde (water- en energierovend) om de vaatwasser vaak al aan te zetten als hij maar halfvol zit, maar te vol is het andere uiterste. Als u teveel stapelt kan het water niet alle vaat bereiken en wordt niet alles optimaal schoon. Onderin de machine is de waterdruk vaak het hoogt, dus plaats daar de meest vieze vaat.
De juiste indeling van de vaatwasser
De manier van indelen is ook van belang. Plaats bijvoorbeeld geen borden of pannen direct voor het klepje waar het vaatwastablet in zit. Als het klepje gehinderd wordt bij het openen kan dat ervoor zorgen dat de vaat alleen met water gereinigd wordt. Of dat er veel vaatwasmiddel op 1 plek terecht komt, wat ook juist een viezig laagje achter kan laten. Waak er verder voor dat de sproeiarm niet gehinderd wordt bij het ronddraaien, door dit te controleren voor u de vaatwasser inschakelt. Vaak staat in de handleiding hoe u de afwas op de beste manier voor uw apparaat plaatst, dus het is altijd nuttig om dit eens door te lezen, want wellicht staat er nog een goede tip in. Zoals het schuin plaatsen van plastic, zodat het beter droogt.
Het juiste vaatwasprogramma
Een vaatwasser beschikt over meerdere programma’s, dus wellicht is een ander programma geschikter voor het soort vaat dat u wilt schoonmaken. Is de vaat flink vies, kies dan een intensief programma. Een eco-programma is geschikt voor licht tot normaal vuile vaat en is gunstig, omdat het zuiniger is, maar voor erg vuile vaat kan het soms net te licht zijn.
Voorkom corrosie van metalen
Een reactie tussen 2 verschillende metaalsoorten kan aantasting van de kleuren of zelfs roest veroorzaken. Plaats roestvast staal daarom bijvoorbeeld niet bij zilver, om corrosie te voorkomen. Koper, tin, aluminium en zilver kan sowieso worden aangetast in de vaatwasser.
Glansspoelmiddel tegen vieze glazen
Alles-in-1-vaatwastabletten bevatten zowel een wasmiddel als een glanspoelmiddel, als zout. Komen uw glazen toch elke keer dof uit de vaatwasser? Experimenteer dan eens met een ander middel. Of probeer eens een extra glansspoelmiddel. Dit voorkomt dat er druppels in de glazen achter blijven, die tijdens het drogen voor vlekken zorgen en het zorgt er tevens voor dat de vaat sneller droogt. Soms beschikken vaatwassers ook over een apart zoutreservoir. Dat kunt u in de handleiding vinden. Controleer dan van tijd tot tijd of het bijgevuld moet worden.
Op de juiste manier uitruimen
Niet alleen de manier van het inruimen van de vaat is van belang, ook de wijze van uitruimen. Open de vaatwasser niet direct als hij klaar is. De warmte waarmee de vaat optimaal droogt vervliegt dan namelijk. Opent u de vaatwasser te laat, dan condenseert het verdampte water weer op de schone afwas. 15 tot 30 minuten na afloop van het programma openen is daarom het meest ideaal. Leeg vervolgens eerst het onderste gedeelte, zodat het achtergebleven water van het bovenste rek de droge vaat eronder niet bespettert.
Vaatwasser tijdig reinigen
Als u de vaatwasser langere tijd niet reinigt, dan kan die verstopt raken, waardoor uw vaat vies blijft. Verwijder daarom regelmatig het filter en haal de etensresten eruit. Ook de sproeiarm kan verstopt raken. Prik de gaatjes dan door, met bijvoorbeeld een satéprikker of spoel hem onder de kraan af, als hij eenvoudig eruit te halen is. Laat uw vaatwasser verder maandelijks leeg op een heet programma draaien en gebruik daar ook af en toe een reinigingsmiddel bij. Op de verpakking kunt u lezen hoe vaak dat nodig is.
(Bron: Consumentenbond, Margriet, RTL Nieuws, archief. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
mijn plastic bakjes die geschikt zijn voor de vaatwasser raken soms licht beschadigd en ik weet niet waar dat van komt.
Mijn Zanussi draait normaal drie kwartier. Alles is koud voorgespoeld. Als ik niet voorspoel dan draait de machine op zeer heet langer dan anderhalf uur. Zonde van de electriciteit en extra spoelbeurten.
Ik sprenkel soms wat dikke bleek over te wassen vaat. Hierdoor krijgt de vaat een frisse geur.
Bleekmiddel is slecht voor het milieu en het is ook niet gezond om binnen te krijgen als er per ongeluk wat bleekmiddel is achter gebleven op de vaat. Bovendien is het vlgs. mij niet goed voor de vaatwasser.