regenton

Regenton in steeds meer gemeenten verplicht

Steeds meer gemeenten verplichten inwoners om het regenwater van hun daken zelf op te vangen, bijvoorbeeld in een regenton. Door onder andere klimaatverandering hebben we te maken met hevigere hoosbuien en het afkoppelen van regenpijpen van het riool is volgens veel gemeenten de enige manier om grote overstromingsschade te voorkomen.

Regenwater bergen

Sinds 2009 moet iedere huiseigenaar in principe al het regenwater bergen dat op zijn perceel valt. 32 gemeenten hebben die verplichting via een verordening daadwerkelijk opgelegd aan hun inwoners, blijkt uit onderzoek van stichting Rioned. Directeur van de stichting, Hugo Gastkemper, zegt tegen AD dat hij verwacht dat het aantal gemeenten de komende jaren verder zal stijgen.

Boete

Een voorbeeld van een gemeente waar inwoners al verplicht worden om het regenwater van hun daken in de eigen tuin op te vangen is Laren. En dat op straffe van 4000 euro boete. In de eerste wijk moeten inwoners hun regenpijp binnen een jaar hebben afgekoppeld van het riool. Subsidies voor wateropvangsystemen verstrekt de gemeente echter niet.

Stijgende verkoop regentonnen

Burgers zijn niet al te blij met de maatregelen vanuit de gemeenten, maar bouwmarkten, tuincentra en loodgieters des te meer. Verschillende bouwmarkten merken dat de verkoop van bijvoorbeeld regentonnen en waterreservoirs behoorlijk stijgt.

(Bron: ANP, ad.nl)

Geef een reactie

Reacties (4)

    oosterwijck says:

    Ik woon in een senioren appartement, op de 5e etage, zonder balkon. Waar zal ik mijn regenton neerzetten? De volgende stap is belasting heffen op gebruik van regentonnen. De politieke elite is echt gek geworden of zou het een vorm van staatsinrichting dementie zijn?

    Zmifed says:

    Vanavond ff bij een bouwmarkt gaan uitzoeken hoe ik dat kan kombineren met het gebruik van water bij het doorspoelen vh toilet.

    Ernst Anepool says:

    Wat een absurde regeling, want dan weet je zeker dat er overstromingen komen, want bij een beetje tuin en een hoosbui hier in het Limburgse overstromen zelfs de twee 1000 liter tanks die ik gebruik om de vijver van stromend water te blijven voorzien.

    Er valt al snel bij een extreme hoosbui 20 liter of meer per m², dus bij een tuin van 10×5 is dat al 1000 liter, wij hebben 60m² dak en 900m² perceel (oude boerderij) als dat water niet in het riool mag, komt het na het overstromen van de Agrarische tanks dus OP STRAAT.

    Dat is vragen om ongelukken !

    peter64juitede says:

    lekker allemaal aan de regenton
    en straks nog meer tygermuggen