Planten verplanten in de tuin: doe dat bij voorkeur op deze momenten
Publicatiedatum: 17 november 2024
Wilt u bepaalde planten in uw tuin een andere plek geven? Verplanten kan in de meeste gevallen het hele jaar, maar beter is het om dat te doen wanneer ze in rust zijn. Het najaar en vroege voorjaar zijn er de beste momenten voor.
Wanneer kunnen tuinplanten het best verplant worden?
Tuinplanten hebben het minst van een verplaatsing te lijden wanneer ze in rust zijn. Het liefst dus in het najaar wanneer ze niet meer groeien en in het vroege voorjaar voordat ze weer uitlopen. In de praktijk is dat afhankelijk van het weer zo vanaf september tot eind maart. Doe dit wel alleen wanneer het niet vriest, anders kunnen de wortels beschadigen en slaat een plant minder makkelijk aan op zijn nieuwe plek. Een bewolkte dag is beter dan een zonnige dag, omdat het risico op verdrogen dan minder groot is. Het najaar is extra ideaal, aangezien de grond dan nog redelijk warm is en de wortels nog kunnen groeien. Ook is het dan vaak wat natter dan in het voorjaar. Er is nooit een garantie dat planten het op hun nieuwe plek overleven, maar zo geeft u ze in elk geval de beste omstandigheden.
Hoe kunnen tuinplanten het best verplant worden?
Zorg ervoor dat u de wortels tijdens het verplanten zo min mogelijk beschadigt. Gebruik een schep of tuinvork en steek de plant rondom uit. Houd hierbij een ruime marge aan, ga niet te dicht op de plant zelf zitten. Graaf een plantgat op de nieuwe plek, van dezelfde grootte. Maak de grond goed nat en zet de uitgegraven plant hier zo snel mogelijk in, zodat de wortels niet te lang onbeschermd blijven. Kan dit niet meteen, dek de wortels dan tijdelijk af. Vul na het verplanten het plantgat aan met de uitgegraven grond of wat verse potgrond en druk licht aan met uw voet. Geef dan nog eens water. En blijf dit regelmatig doen wanneer het niet voldoende regent. De haarwortels zijn bij het uit de grond halen vaak beschadigd en aangezien planten met deze wortels water opnemen, is het voor hen de eerste tijd wat lastiger om in hun waterbehoefte te voorzien. Ondersteun ze hier dus in met een extra watergift.
Is er toch behoorlijk wat van de wortels gesneuveld, dan kunt u de plant het beste deels terugsnoeien, zodat zijn kluit in verhouding staat met zijn takken. Niet elke plant kan echter in het najaar gesnoeid worden. Zoek dit dus eerst op. In de artikelen Welke tuinplanten moeten wel en niet gesnoeid worden in de herfst? en Snoeien in de winter: wat, wanneer en hoe om te gaan met vorst? vindt u hier alvast enige informatie over. Vaste planten kunt u daarnaast tijdens het verplanten scheuren. In een eerder artikel leest u hoe u dit doet.
Gaat het om grotere planten of struiken, dan is er soms extra ondersteuning nodig, aangezien de wortels nu nog los in de grond zitten en niet altijd voldoende houvast geven wanneer het waait. Plaats er dan een steun of paal bij en maak de plant daaraan vast.
Grote struiken of bomen verplanten
Bij grote struiken of bomen is het zeker niet altijd gegarandeerd dat ze een verplaatsing overleven. Om ze de beste kans te geven, kunt u ze er daarom het beste al ruim van tevoren op voorbereiden. Bomen ongeveer een jaar van tevoren en struiken minstens een maand. Dit doet u door de kluit dan alvast rondom los te steken, maar hem wel in de grond te laten. Maak op deze manier een smalle gleuf rondom, die u vult met luchtige (pot)grond. Na de wachtperiode verplant u hem dan pas definitief naar zijn nieuwe plek. In die tijd heeft hij enige nieuwe haarwortels kunnen aanmaken, die u op deze manier makkelijker kunt behouden. Om de dikkere wortels uit de grond te verwijderen is soms een bijl of zaag nodig.
Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.
(Bron: Buitenleven, Landleven, Tuinadvies, Pokon, Bloemenpark Appeltern. Foto: Shutterstock)