parasol

Parasol schoonmaken en onderhouden, zo houdt u hem langer mooi

Een parasol vangt altijd wel vuil op als hij buiten staat, maar ook in de berging kan hij op den duur vies worden. Met deze tips maakt u uw zonwering weer schoon en houdt u hem langer mooi.

Invloeden van buitenaf

Een parasol komt niet alleen met zonnestralen in aanraking. Een overvliegende vogel levert zomaar een plek met vogelpoep op. Een onverwachts regenbuitje kan rotzooi op het doek veroorzaken en daarnaast kunnen groene aanslag en stoffen uit de lucht het materiaal ook vervuilen. U kunt de parasol dan op verschillende manieren weer schoon krijgen.

Grof, loszittend vuil verwijderen

Begin met het schoonborstelen van uw parasol. Doe dit met een zachte, droge borstel en zet niet teveel kracht, om het materiaal niet te beschadigen. U verwijdert zo al een deel van het stof en vuil.

zonnescherm
Lees ook: Zonnescherm schoonmaken en impregneren, zo doet u dat

Boenen met groene zeep

Kunt u het doek makkelijk van uw parasol verwijderen, haal het er dan af en leg deze in een badkuip, over een tafel heen of op een ander schoon oppervlak. Leg de parasol anders op z’n zij. Meng in een emmer water met groene zeep en boen met een zachte borstel de vlekken van de stof af. Heeft u het doek verwijderd, plaats het dan terug voordat u het laat drogen. Dit om krimping te voorkomen en u het er niet meer makkelijk op krijgt.

Hardnekkige vlekken op de parasol verwijderen

Gaan de vlekken er op bovenstaande manieren niet uit, dan moet u wat grondiger te werk gaan. Maak het doek daarvoor eerst goed nat. Bijvoorbeeld met een tuinslang. Gebruik geen hogedrukreiniger, want die beschadigt het materiaal. Maak vervolgens een milde zeepoplossing en wrijf het gehele oppervlak met een spons schoon. Spoel na met water en laat de parasol drogen. Agressievere middelen als allesreiniger of bleek zijn alleen geschikt voor materialen die hier tegen kunnen. Controleer dit goed, anders loopt u het risico dat het doek bleekt, verkleurt of dat de beschermlaag wordt aangetast. Laat het doek bij voorkeur niet in de zon opdrogen, om droogvlekken te voorkomen.

tuinkussens
Lees ook: Tips om tuinkussens schoon te maken én te houden

Zo wordt de parasol minder snel vies en blijft hij langer mooi

Om invloeden van buitenaf minder kans te geven, is het belangrijk om de parasol in te klappen als de zon niet schijnt. Dit voorkomt ook dat hij bijvoorbeeld stukwaait. Is er geen hoes meegeleverd, dan is het de moeite waard er alsnog 1 aan te schaffen. Een uitgeklapte parasol verkleurt namelijk in zijn geheel, maar ingeklapt kunnen er strepen ontstaan. Daar heeft u met een hoes geen last van. Wordt er regen verwacht, haal de parasol dan tijdelijk naar binnen of verplaats hem naar een plek waar hij niet nat wordt of gebruik ook in dit geval zo mogelijk een beschermhoes. Dek hem daar ook mee af als u hem niet gebruikt. Heeft de parasol toch een keer per ongeluk in de regen gestaan, laat hem dan eerst goed opdrogen voordat u hem weer inklapt. En doe een hoes er ook pas omheen nadat hij compleet droog is. Zet hem tijdens de wintermaanden zo mogelijk binnen neer en anders buiten met een beschermhoes eromheen. Zet hem binnen rechtop neer. U loopt dan minder kans dat er zich insecten in vestigen.

Parasol impregneren

Vaak is een parasol geïmpregneerd, om het tegen vuil worden te beschermen. Is dat niet het geval of neemt de werking ervan na enkele jaren of schoonmaakbeurten af, dan kunt u het (opnieuw) impregneren. Daar zijn speciale impregneermiddelen voor verkrijgbaar. Controleer of het soort materiaal daarvoor geschikt is of probeer het eerst uit op een klein stukje. Er zijn ook middelen die uw parasol waterdicht maken, een regenbuitje heeft er dan geen effect meer op.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: RTL Nieuws, HG, Kees Smit Tuinmeubelen, Parasolworld, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie