Pannenkoekplant met verkleurend blad of kale stam? Dit kan er aan de hand zijn
Publicatiedatum: 26 februari 2021
De pannenkoekplant (Pilea peperomioides) is in principe een gemakkelijke kamerplant, maar kan het soms opeens wat minder goed doen. Heeft u te maken met geel verkleurend blad of wordt de stam kaal? Dat is zeker geen uitzondering. We vertellen waar het door kan komen en wat u eraan kunt doen.
Verpotten
Planten worden vaak verkocht in vrij kleine, plastic binnenpotten. Heeft u uw pannenkoekplant niet direct na aankoop verpot, dan is het zaak dat met verloop van tijd alsnog te doen. Liefst in de lente, omdat de plant dan op zijn sterkst is. In een te kleine pot droogt de aarde sneller uit en uiteindelijk groeien er zoveel wortels in de pot dat er weinig voedzame grond overblijft. De pannenkoekplant kan dan wat gaan kwakkelen. Door hem te verhuizen naar een wat ruimere binnenpot, met verse potgrond zal hij meteen weer beter gedijen. Herhaal het verpotten vanaf dat moment elke 2 jaar. Past er een verse laag potgrond in de huidige pot hergebruik die pot dan en geef de plant anders een grotere maat pot.
Verzorging: standplaats
Voor een gezonde en blije Pilea is een lichte, maar niet te zonnige plek nodig. Wat wordt daar nou eigenlijk mee bedoeld? Dat hij wel wat zon mag hebben, maar geen hele dagen. Een plek op de vensterbank die op het zuiden ligt is daarmee net wat teveel van het goede. Op zonnige dagen krijgt hij dan een te grote dosis zon. Plaats de plant in dat geval wat verder vanaf de vensterbank de kamer in. Hij profiteert dan wel van het licht, maar krijgt minder felle zon te verduren. Een plek op een vensterbank op het noorden is weer net wat te weinig zon naar zijn smaak. Alles er tussenin is prima. Hij behoudt dan zijn mooie, donkergroene blaadjes. Ook de temperatuur is van belang. De pannenkoek houdt van warmte en staat daarom graag in een vertrek waar de temperatuur zeker niet onder de 12 graden komt, maar liever een stuk warmer blijft.
Verzorging: water en mest
De Pilea krijgt graag gelijkmatig water, waarbij zijn kluit steeds licht opdroogt tijdens de gietbeurten. Hiervoor moet over het algemeen 1 á 2 keer per week water gegeven worden. Afhankelijk van het seizoen. In de winter is 1 keer vaak al genoeg en in de zomer 2 keer per week. De grond moet niet helemaal uitdrogen, maar zeker ook niet verzadigd raken, want door beide situaties kan hij anders (geel) verkleurend blad krijgen. Qua luchtvochtigheid is sproeien niet nodig, maar u kunt het wel eventueel doen om stof van de bladeren te verwijderen. Hiervoor kunt u het blad overigens ook zo nodig afnemen met een vochtige doek. Als de plant in verse aarde staat is er de 1e tijd geen extra voeding nodig, maar geef anders in de lente en zomer plantenvoeding tijdens het gieten. Op de verpakking vindt u hoe vaak dat moet gebeuren.
Wat als de bladeren verkleuren, bobbelen of witte stipjes krijgen?
De pannenkoekplant kan na verloop van tijd wat minder mooi worden. Het is normaal dat het onderste blad gaat hangen en/of verkleuren. Meestal valt dit er vanzelf vanaf, maar u kunt het ook voorzichtig verwijderen. De plant doet dit om zijn energie vooral in het jonge blad en groei te steken. Ook in de winter kan de plant tijdelijk wat minder mooi worden. Verkleurt er een groot deel van de bladeren, controleer dan of hij (niet te) licht en warm genoeg staat en of de aarde licht vochtig is of te droog of te nat. Nog een reactie die kan optreden is bobbelig blad. Dat is een teken dat de plant teveel licht krijgt. Hij gaat er niet dood aan, maar hij wordt wel net wat minder mooi. Als u zijn groeiomstandigheden aanpast naar zijn wensen zal hij het hoogstwaarschijnlijk vrij snel weer goed gaan doen. Ook kunnen er kleine witte stipjes op het blad ontstaan. Dit is niet schadelijk, maar een teken dat de plant kalkrijk water krijgt. Hij scheidt het kalk op deze manier weer uit. Wilt u liever gave bladeren, geef dan bijvoorbeeld eens een tijdje regenwater op kamertemperatuur.
Wat als er een kaal stammetje ontstaat?
Ook het vormen van een kaal stammetje is normaal als de pannenkoekplant wat ouder wordt. Doordat hij steeds zijn onderste blad laat vallen ontstaat er met de tijd een stammetje. Tip: ondersteun hem van jongs af aan, zodat hij mooi recht blijft groeien. Zijn blad is eigenlijk net wat te zwaar voor het stammetje dat in verhouding best dun blijft en als u hem niet ondersteunt, kan hij gaan kronkelen. Zoals te zien is op de foto, waarop dat gebeurt is bij 2 planten van de redactie zelf. Wat overigens volgens ons ook weer zijn charme heeft. Dus u kunt er ook voor kiezen het niet te doen, of pas later, maar verplaats uw plant dan als het nodig is met veel aandacht, want anders loopt u het risico dat zijn stam onder het gewicht bezwijkt. Vindt u een kale stam minder aantrekkelijk, dan kunt u ervoor kiezen de babyplantjes, die vanuit de wortels tevoorschijn komen te laten staan. Zij groeien uiteindelijk ook weer uit tot volwaardige planten en bedekken het onderste gedeelte van de stam. Meerdere planten in 1 pot hebben wel meer ruimte, vocht en voedsel nodig, dus houd hier rekening mee bij de potgrootte en verpotten. Of haal een deel van de kleine plantjes weg om de rest meer ruimte te geven.
Pannenkoekplant Stekken
Houdt u de moederplant liever als individuele plant, dan is het leuk om de babyplantjes te stekken. Als deze groot genoeg zijn kunt u met een theelepel voorzichtig wat van de aarde eromheen weg graven en het plantje eruit halen. Als er genoeg worteltjes aan zitten dan kunt u het babyplantje in stekgrond of potgrond met wat zand zetten. Als er geen wortels aan het stekje zitten dan kunt u het eerst in water laten wortelen. Waarna het plantje alsnog in grond gezet kan worden. Zo heeft u algauw meerdere exemplaren van de pannenkoekplant in huis.
Bekijk verzorgtips van tientallen andere populaire en minder bekende kamerplanten.