Palmlelie: Yucca elephantipes
Publicatiedatum: 7 januari 2017
De Yucca elephantipes dankt zijn Latijnse naam aan de stam, die op de poot van een olifant lijkt. Hij heeft dat gemeen met de Beaucarnea, die uit hetzelfde plantenfamilie (Asparagaceae) komt. Ondanks de Nederlandse naam ‘palmlelie’ is deze plant palm noch lelie.
Kleine boom
De Yucca komt van oorsprong uit midden en Zuid-Amerika en daar groeit hij uit tot kleine boom. In de huiskamer blijft hij meestal een stuk kleiner, maar als u hem zijn gang laat gaan en hij heeft het naar zijn zin, dan kan hij ook in de huiskamer wel enkele meters hoog worden. In de natuur bloeien Yucca’s uitbundig met witte trossen bloemen. In huis komt het bijna nooit zo ver en als het wel gebeurt, dan is dat meestal het gevolg van de verkeerde verzorging, met de bloei als laatste redmiddel.
De Yucca aloifolia wordt ook verkocht voor de huiskamer, maar heeft scherpere bladpunten dan de elephantipes. Voor buiten zijn onder andere de Yucca gloriosa en de Yucca rostrata geschikt, deze zijn beide redelijk winterhard.
Standplaats
De Yucca heeft veel licht nodig en volle zon wordt verdragen, mits hij heeft kunnen wennen, om verbranding van het blad te voorkomen. Krijgt de plant te weinig licht, dan zal hij wel doorgroeien, maar hij krijgt dan een sprieterig uiterlijk, met slap blad. Een uur of 5 direct zonlicht is een goede indicatie om het blad mooi stevig te houden.
Water
De Yucca heeft een kleine waterbehoefte en u geeft hem liever wat te weinig water dan teveel. Zorg dat de bovenste laag van de kluit tussen de gietbeurten opdroogt. Afhankelijk van de temperatuur zal dat zomers op ongeveer eens per week gieten uitkomen, terwijl er ’s winters soms wel enkele weken tussen kunnen zitten. Krijgt de Yucca teveel water, dan kunnen de wortels gaan rotten en zal de stam op den duur ook aangetast worden. Ook zal hij zijn bladeren slap laten hangen, wat zijn robuuste uiterlijk niet ten goede komt. Ook geel geworden blad duidt op teveel water.
Ook qua voedsel is zijn behoefte klein. Geef alleen tijdens het groeiseizoen (lente-zomer) plantenvoeding voor groene planten en houd de dosis bescheiden.
Een Yucca hoeft niet gesproeid te worden, maar om eventueel stof van de bladeren te verwijderen kunt u het wel zo nu en dan doen. Ook met een zachte, natte doek kan stof van de bladeren verwijderd worden.
Snoeien en vermeerderen
In tuincentra staan vaak planten die geïmporteerd zijn. Het gaat dan om exemplaren uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika, die afkomstig zijn van snoeihout. Als Yucca’s te groot worden kunnen ze namelijk afgezaagd worden, waarna het snoeihout opgepot kan worden. Daaruit ontstaan weer nieuwe planten. Het afgezaagde groen kan in een mengsel van zand en aarde gezet worden en moet licht vochtig gehouden worden om te wortelen. Hier is wel een redelijk hoge temperatuur van rond de 22 graden voor nodig.
Vaak worden de onderste bladeren lelijk en met de tijd sterven ze af. Deze kunt u eenvoudig verwijderen, door ze er naar beneden af te trekken. Knippen mag ook, het laatste stukje verdroogt dan nog verder, zodat het er nog gemakkelijker af te halen is.
Giftig
Voor zowel mens als dier is de Yucca giftig. De vezels in de bladeren kunnen daarnaast extra irriterend op de darmen werken.