Naar cookieinstellingen
inductie

Overschakelen van gas op inductie? Houd hier dan rekening mee

Eén van de manieren om minder gas te gebruiken is om over te stappen naar koken op inductie. In plaats van gas wordt er dan elektriciteit gebruikt. Dat heeft verschillende voordelen, maar ook enkele nadelen. We zetten ze op een rij.

Voordeel: koken op inductie is veiliger

Er komen geen vlammen aan deze manier van koken te pas. U loopt dus niet het risico dat er bijvoorbeeld per ongeluk een theedoek of pannenlap in brand vliegt. Ook hoeft u zich niet meer af te vragen of u het gas aan heeft laten staan. Doordat er geen vlammen zijn, komen er ook geen verbrandingsgassen vrij en blijft de lucht schoner. Als u voor een bepaald soort inductieplaat kiest, kunt u zelfs instellen hoe lang het gerecht verwarmd wordt. Daarnaast wordt de plaat zelf nauwelijks warm en koelt hij na gebruik snel weer af. Een laatste voordeel van inductie met betrekking tot veiligheid is het kinderslot dat het bevat. Daardoor kunnen kinderen de platen niet uit zichzelf aan zetten. Dit kan ook ingezet worden in het geval van bijvoorbeeld een dementerende huisgenoot.

Voordeel: er gaat vrijwel geen warmte verloren

Bij het koken op inductie wordt gewerkt met elektrische spoelen die, wanneer u de inductiekookplaat aanzet, een magnetisch veld onder de pan genereren. Door weerstand van de magnetische bodem komt warmte (hitte) vrij. De pan wordt alleen verhit als hij op de plaat staat. Staat er geen pan op, dan doet de plaat het ook niet. Er is daarbij geen warmte verlies, want alle warmte gaat de pan in. Daarnaast wordt alleen de plaat onder de pan warm. Inductie is door het geringe warmteverlies daarom energiezuinig. Het energieverlies betreft 10 tot 20 procent en bij het koken op aardgas is dat 40 tot wel 50 procent.

Voordeel: makkelijk schoon te maken

Een inductiekookplaat is gemakkelijk schoon te maken. En dat is een voordeel voor wie wel van koken houdt, maar minder van schoonmaken. Eenvoudig betekent overigens niet dat u niet moet opletten. Want een kras op de plaat is zo gemaakt en dat kan invloed hebben op de werking van de plaat.

Inductiekookplaat schoonmaken
Lees ook: Zo krijgt u een inductiekookplaat eenvoudig schoon

Voordeel: het kookt sneller op inductie

Kiest u voor een inductieplaat met een boosterfunctie, dan kunt u voedsel sneller verwarmen. Daarmee gaat de verhitting tot wel 30 procent sneller.

Nadeel: er zijn soms nieuwe pannen nodig

Pannen hebben een magnetische bodem nodig als u ze op een inductiekookplaat wilt gebruiken. Een pan zonder magnetische bodem wordt niet warm. Gelukkig zijn veruit de meeste pannen voorzien van een magnetische bodem. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij pannen van koper, rvs en gietijzer. U kunt controleren of een pan geschikt is voor koken op inductie aan de hand van de verpakking of het spoelteken. Kan dit niet, omdat u de verpakking bijvoorbeeld niet meer heeft? Dan kunt u ook testen of een magneet aan de bodem van de pan blijft kleven. Zo ja, dan is de pan geschikt voor op een inductiekookplaat.

Nadeel: koken op inductie is duurder

De gasprijzen stijgen, maar vooralsnog is koken op elektriciteit duurder dan op gas. Daarnaast krijgt u te maken met de aanschafkosten van de inductieplaat. Voor een eenvoudig exemplaar bent u al snel over de 200 euro kwijt en voor grotere en geavanceerdere platen betaalt u een veelvoud daarvan.

Nadeel: er is een speciale groep in de meterkast nodig

Als uw aansluiting te licht is voor een inductiekookplaat dan loopt u de kans dat de stoppen doorslaan. Voor het koken met een inductie kookplaat is een speciale groep in de meterkast nodig. Heeft u die niet, dan moet die (door een elektricien) worden ingebouwd.

Nadeel: sommige pacemakers zijn gevoelig voor de magnetische straling

De meeste pacemakers zijn bestand tegen elektromagnetische straling afkomstig van huishoudelijke apparatuur, maar sommige exemplaren zijn hier gevoeliger voor. Overleg dit voor de zekerheid met uw cardioloog.

(Bron: Margriet, 24Kitchen, Brugman, ATAG, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (9)

    Heer Bommel says:

    Wij moesten 10 jaar geleden omschakelen van gas naar inductie vanwege het feit dat wij naar het platteland in Duitsland verhuisden.
    En wij vinden inductie fantastisch. En zeker veiliger dan gas. Want precies zoals in het artikel staat wordt alleen dat deel van de plaat heet waar de pan op staat; je kunt de tijd instellen (bij die van ons van 1 pit maar je kunt kiezen welke); als je de pan van de plaat neemt, gaat de plaat na korte tijd vanzelf uit. Wij zijn al wat ouder en al die zaken verhogen ook de veiligheid bij het koken.

    De inductieplaat was een afgeprijsde bij Ikea en koste geen €200.
    Inderdaad moet je wel pannen hebben met een magnetische bodem. Maar de pannenset die we daardoor moesten aanschaffen was destijds maar €100.

    Een paar jaar geleden kocht ik in Spanje een espresso-koffiepotje voor op inductie. Dacht ik. Thuis bleek die niet magnetisch. Maar met een truc doet ie het toch. Ik zet eerst het blik waarin ik de koffie heb op de pit en het espresso-potje ertegenaan. Als de pit start, schuift ik het espresso-potje op de pit en dan functioneert het ook. Ik heb geen idee waarom, maar het werkt bij dit potje in ieder geval.

    Dolco says:

    Wij koken al 15 jaar op inductie. Zou het nooit meer anders willen. Het is snel,schoon en superveilig.

    Erik S. says:

    Behalve een pacemaker kan ook een neurostimulator van een DBS systeem gevoelig zijn voor inductie kookplaten. Dit hangt af van de sterkte van het electromagnetische veld van de kookplaat en de afstand hiervan tot de neurostimulator. De sterkte van het EM veld neemt af met het kwadraat van de afstand. De neurostimulator kan uitschakelen door de veldsterkte of zelfs schade ondergaan. Afstand houden tot de kookplaat houden is niet overbodig indien u een neurostimmulator draagt.

    Knookje says:

    Als je op gas gekookt hebt, dan kan de bodem van je pannen bol zijn gaan staan. Ook al zijn ze dan misschien magnetisch, als ze geen goede aansluiting op de kookplaat hebben, dan zal je toch echt nieuwe pannen moeten aanschaffen.

      Amar says:

      Ik begrijp dat je met inductie matjes je gas pannen kunt blijven gebruiken?

    Muisje6 says:

    Ik hoorde in de winkel van Blokker dat er inductie matjes te koop zijn bij hun (induction mate) en heb sinds kort ook een inductieplaat.
    Het gaat geweldig met die matjes, ook met magnetische pannen die ik gebruikte op gas.

    blokker.nl/the-original-induction-mate—inductiemat—set-van-3/2118073.html

    Je kunt alleen de boosterstand niet gebruiken, dat is te heet.

    G.H. Kwee says:

    Groot nadel is dat een wadjan/wok altijd een vlakke bodem moet hebben bij gas gaat de vlam er mooi om heen en je kunt dan ook nog flamberen maar ja ik kook erg graag (door mijn cultuur)

    dragon says:

    in een gasgestookte centrale moet om bv 3KWatt bij de consument te produceren , in de centrale 9Kwatt aan gas gestookt worden,
    Want de totale verliezen inclusief transport zijn enorm
    Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn.
    Er wordt echter een klein beetje gecompenseerd doordat er bij een inductiekookplaat zuiniger omgegaan wordt met electra als bv een halogeen kookplaat

    rozemarijn13 says:

    Er wordt een heleboel onzin verteld over pannen, ook in winkels.
    Ik heb jarenlang voor Atag gewerkt. Een pan kan rustig op gas gebruikt zijn. ( ik heb in het verleden wel gekookt met een suikerklontje onder de pan. Suiker smolt niet water kookte wel) Een dikke bodem zegt niet alles. Wel de soort laagjes die in de bodem zitten. Plaatstaal en gietijzer zijn altijd geschikt. Gewoon uitproberen. Wel moet de pan een minimale doorsnede van 10cm hebben. Dit is een beveiliging.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.