Overlast van plaagdieren groeiend probleem in Nederland, slechte hygiëne vaak de oorzaak
Publicatiedatum: 6 juni 2019
Plaagdieren zoals muizen, ratten en (fruit)vliegen, we hebben er helaas allemaal wel eens mee te maken. De laatste jaren rukken de buxusmot en eikenprocessierups daarnaast ook steeds meer op én lijkt de bedwants zijn herintrede te maken. Een toename van dergelijke dieren zorgt niet alleen voor veel overlast, het kan ook gevaarlijke situaties met zich meebrengen. In Nederland staat het probleem daarom hoog op de agenda.
Wereld plaagdierendag
Op 6 juni 2019 is voor het eerst ook in Nederland aandacht besteed aan de internationale Wereldplaagdierdag (World Pest Day). Bastiaan Meerburg, directeur van Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) is één van de initiatiefnemers. Ook de beide brancheorganisaties (de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven en Platform Dierplaagbeheersing) en het vakblad Pest Control News doen mee. De dag is in het leven geroepen om wereldwijd bewustzijn te creëren rondom het belang van dierplaagbeheersing en preventie. Dit om de voedselveiligheid, leefomstandigheden, gezondheid van mens en dier en hygiënische bedrijfsvoering te beschermen.
Ratten en muizen floreren bij slechte hygiëne
Een schone omgeving en persoonlijke hygiëne verminderen het probleem rondom plaagdieren, maar daar schort het juist wel eens aan. Dan krijgen dieren als ratten en muizen alle gelegenheid zich te vermeerderen. Als er niets gebeurt, gaan die beesten voor enorm veel overlast zorgen, zeggen wetenschappers van de Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR). Het KAD krijgt ook steeds meer meldingen van rattenoverlast. Meerburg: “Vooral in stedelijke gebieden ligt veel afval op de grond. Daar komen ratten en muizen op af. Net zoals ze graag mee-eten uit vogelhuisjes en van bergen brood voor de eendjes. Overheden zouden daar echt sancties op moeten zetten.”
Vanaf 2023 verbod op rattengif
Veel mensen die ratten of muizen in huis ontdekken grijpen al snel naar gif. Deze optie vervalt over een paar jaar echter. Meerburg: “Vanaf 2023 is er voor particulieren geen muizen- of rattengif meer te koop, ook niet voor gebruik binnenshuis.” Die middelen zijn namelijk zeer giftig en moeilijk afbreekbaar, waardoor er een groot risico bestaat dat ook bijvoorbeeld roofvogels het gif binnenkrijgen. Daarom moet er volgens Meerburg aandacht komen voor de problemen die daardoor zullen toenemen. We hebben in 2019 kunnen zien hoe groot het probleem inmiddels in Parijs is. “In die stad lopen volgens de laatste berichten zo’n 3,7 miljoen ratten rond, meer dan het aantal inwoners exclusief de banlieues”, zegt Meerburg.
Bedwantsen
Ook de bedwants is in toenemende mate weer een probleem aan het worden. Dat het ongedierte terug is van weggeweest is vooral te wijten aan slechtere hygiëne. Meerburg: “Bedwantsen waren in de vorige eeuw zowat uit Nederland verdwenen. Nu zijn ze volop terug. Dat komt doordat het warmer wordt, maar vooral doordat reizigers via Airbnb in andermans bedden slapen. In tegenstelling tot vroeger worden bedden lang niet meer zo grondig gereinigd als voorheen, tijdens de grote schoonmaak.
Meer onderzoek nodig om problemen in te perken
Wetenschappers benadrukken dat er meer onderzoek nodig is en willen dat daar geld voor vrijgemaakt wordt. Meerburg: “Er komen steeds meer plaagdieren bij, zoals buxusmotten, mediterrane mieren en Aziatische hoornaars. Dat hangt allemaal samen met klimaatverandering en reisgedrag. Tegelijkertijd gaan we steeds minder gif gebruiken. Dat geeft gezondheidsrisico’s, dus we moeten uitzoeken wat we dan wel kunnen doen. En de overheid moet de mensen waarschuwen dat ze echt weer schoner moeten zijn.”
Lees ook: zilvervisjes of papiervisjes in huis? Zo houdt u de overlast binnen de perken.
Slakken, luizen en ander ongedierte in de tuin bestrijden zonder gif.
Fruitvliegjes, hoe komt u er vanaf?
Wat te doen tegen wespen?
Zo krijgt u meer vogels en minder muizen in de tuin.
Bedwantsen, zo neemt u ze niet mee naar huis.
Eikenprocessierups-plaag 2019
Gaat de buxusmot aan zijn eigen succes ten onder?
Gemeenten komen te laat in actie bij dierenplagen.
Mediterrane mier draaigatje dreigt nieuwe insectenplaag te worden.
(Bron: ANP, NOS, Kennis- en Adviescentrum Dierplagen)