Overkapping

Overkapping in de tuin aanleggen? Bekijk onze tips

Met een overkapping in de tuin kunt u vrijwel het hele jaar buiten zitten. Hij biedt bescherming tegen de weersinvloeden, zodat u zomers uit de zon zit en u bij regenachtige of frisse dagen beschut zit. We zetten tips op een rij voor het aanleggen ervan. 

De beste plek voor de overkapping

Een overkapping kan op verschillende plekken in de tuin geplaatst worden. Wilt u dat hij als verlengstuk van het huis fungeert, kies dan voor een overkapping aan het huis zelf. Bedenk u daarbij wel dat die een deel van het daglicht wegneemt. Het is dan ook een mogelijkheid om te kiezen voor een terrasoverkapping die deels van glas of een ander licht doorlatend materiaal gemaakt is. Heeft u een grotere tuin of wilt u het zicht in de tuin onderbreken, dan kan de overkapping in het midden van de tuin komen. Achter in de tuin is ook een goede optie. Eventueel in combinatie met een schuur of een deur in de schutting.

Open of gesloten overkapping?

Een overkapping is er in vele soorten en maten. U kunt kiezen voor een eenvoudig model, met 4 palen en een dak, u kunt de achterkant dicht maken of zelfs alle zijden dichten. Dit kan bijvoorbeeld met houten planken gebeuren, maar ook met (verschuifbare) glaspanelen. Afhankelijk van uw wensen en budget. Een totaal gesloten overkapping kan ook tijdens een zonnige winterdag een zeer aangename plek bieden. Voor nog meer warmte kunt u een terrasverwarmer ophangen aan een muur of het dak of een heater neerzetten. Deze vragen echter wel (veel) stroom.

Soorten materialen

De tuin is bij uitstek een plek om met de natuur bezig te zijn. Kies daarom bij de materiaalkeuze bij voorkeur voor duurzame producten. Let daarvoor op milieukenmerken, zoals FSC, PEFC en DUBO-keur. En gebruik zo mogelijk ook tweedehands materialen, die hebben een lagere milieubelasting. Het is ook van belang hoe lang de overkapping mee gaat. Aluminium heeft weinig onderhoud nodig en is een duurzame optie, maar hout heeft weer een meer natuurlijke uitstraling. Kies dan voor een houtsoort die lang goed blijft, zoals douglas of hardhout.

overkapping

Plek voor het beschermen van spullen

Een overkapping is niet alleen prettig om zelf onder te zitten, u kunt er ook spullen onderbrengen, die bijvoorbeeld minder goed tegen regen kunnen. Zoals een buitenkeuken, tuinkussens of kwetsbare planten. Denk er in het geval van planten wel aan om ze regelmatig water te geven, aangezien ze daarin dan dus van u afhankelijk zijn. Omdat de spullen er meer beschermd zijn, kunt u er ook allerlei decoraties kwijt, zoals wandversieringen, lampen en vazen.

Zelf doen of laten doen?

Ziet u het niet zitten om de overkapping zelf te plaatsen, dan kunt u dit ook uitbesteden. Gaat u er wel zelf mee aan de slag, houd dan rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Kies voor robuuste bouwmaterialen, die de weersomstandigheden kunnen trotseren.
  • Zorg ervoor dat de staanders goed stevig staan. Graaf ze daarvoor in en gebruik eventueel cement, zodat ze echt nergens heen kunnen.
  • Door het dak hellend te maken, blijft er geen regen en minder sneeuw op staan. Er kan dan ook eventueel een regenton op aangesloten worden.
  • Maak de overkapping (zeker als die aan het huis geplaatst is) niet in zijn geheel dicht of plaats (glazen) openingen, een lichtkoepel of een doorzichtig dak van bijvoorbeeld polycarbonaat om daglicht door te laten.
  • Zorg in het geval van een volledig dichte overkapping voor voldoende ventilatie, aangezien condensvorming anders schimmel kan veroorzaken

De vloer van de overkapping

U kunt ervoor kiezen om wel of niet een vloer aan te leggen in de overkapping. Heeft u al mooie tegels, een gazon of een vlonder liggen, dan kunt u die natuurlijk behouden. U moet dan wel de staanders erin verwerken. Ook kunt u juist kiezen voor een afwijkend vloertype, waardoor de overkapping nog meer een ruimte op zich wordt. Al dan niet aangekleed met een vloerkleed, om nog meer sfeer toe te voegen.

Groen dak

Een overkapping biedt meteen ook de kans om voor een groen dak te gaan. Een dak van sedum staat niet alleen fraai, het heeft ook vele voordelen: regenwater wordt er in opgeslagen en CO2-uitstoot verminderd. Door de isolerende werking vermindert geluidsoverlast en blijft het in de zomer koeler onder het dak en de directe omgeving daarvan. Doordat het het dak zelf tegen onder andere UV-straling en extreme weersomstandigheden beschermt, gaat dat betrekkelijk langer mee. Het zorgt tenslotte voor meer biodiversiteit, doordat het een goede leefomgeving biedt aan onder andere insecten. In een eerder artikel vertellen we hoe u een groen dak met sedum kunt aanleggen.

Is er een vergunning nodig voor een overkapping?

Het plaatsen van een overkapping kan niet altijd zonder vergunning. U kunt bij uw gemeente informeren wat de eventuele vereisten of beperkingen in uw woonplaats zijn. U wordt dan eventueel verwezen naar het Omgevingsloket, om een vergunningscheck te doen.

(Bron: VT Wonen, HoutensNieuws.nl, sfeervolbuitenleven, One World, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie