Op zoek naar een koopwoning? Doe uw voordeel met deze (online) trucs
Publicatiedatum: 11 januari 2025
Een woning kopen kan soms knap lastig zijn. Voor u het weet is het alweer van de markt of betaalt u meer dan eigenlijk had gehoeven. Toch zijn er aantal handige (online) trucs die u kunt aanhouden bij uw zoektocht naar een koopwoning. In dit artikel geven we een aantal tips.
Volg makelaars op sociale media als u een koopwoning zoekt
Veel makelaars hebben sociale media en het kan handig zijn om deze kanalen te volgen. Vaak worden woningen hier namelijk eerder op geplaatst, dan op andere platforms. Hierdoor kunt u zo snel mogelijk op een woning reageren en bent u andere geïnteresseerden mogelijk voor.
De online tool ‘Betrap de Makelaar’ kan u waardevolle informatie geven
‘Betrap de Makelaar’ is een gratis extensie van Google Chrome om woningzoekers te helpen. Zie het als een handig middel om (meer) informatie te krijgen over de verkoophistorie van woningen op Funda. Denk dan bijvoorbeeld aan prijswijzigingen, hoe lang een woning al te koop staat en inzicht in de WOZ-waarde ervan. Het is eenvoudig te downloaden en dit gaat als volgt:
- Download ‘Betrap de Makelaar’ in een Chrome-browser. Rechts bovenin staat er dan een knop ‘toevoegen aan Chrome’.
- Er komt vervolgens een pop-up met de vraag of u ‘Betrap de Makelaar’ wilt toevoegen. Klik in dat geval op ‘extensie toevoegen’.
- Bezoek de Funda-pagina van een woning die u interessant vindt. Als het goed is ziet u nu in de bovenste balk een icoontje dat lijkt op een konijn. Wanneer u dit niet ziet, kan het zijn dat u eerst op het extensie icoontje moet klikken (wat lijkt op een puzzelstuk), om het ‘konijnen icoontje’ vervolgens vast te zetten met een prikker.
- Vervolgens verschijnt via dit icoontje alle beschikbare informatie over de verkoophistorie van het huis waarin u geïnteresseerd bent. Heeft het huis al eens eerder op een woningplatform gestaan? Dan krijgt het icoontje een kleur.
Bekijk recente verkopen van koopwoningen in de buurt
Soms kunt u twijfelen over het juiste bod. Het kan dan helpen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van andere verkochte huizen in de buurt. Dit kunt u doen door op zoek te gaan naar vergelijkbare woningen in de buurt en vervolgens in het Kadaster te kijken naar de recente verkoopprijzen. Ook kunt u het adres invullen in Google en via verschillende websites bekijken wat hier de geschatte woningwaarde van is.
Als kandidaat-koper kunt u ook gebruik maken van het ‘biedlogboek’
Makelaars die zijn aangesloten bij 1 van de 3 brancheorganisaties (NVM, VBO en Vastgoedpro) zijn sinds 1 januari 2023 verplicht om het (digitale) biedlogboek te laten zien, wanneer kandidaat-kopers hierom vragen. In dit zogenoemde logboek staan alle biedingen die er zijn geweest en ook de datum waarop die bij de verkopende makelaar zijn binnengekomen.
Om te voorkomen dat het een online veiling wordt is inzage in het biedlogboek pas mogelijk nadat de woning definitief verkocht is en de wettelijke bedenktijd van 3 dagen ná het zetten van de handtekening is verstreken. Toch kan deze inzage u grip bieden: wanneer u een aantal keer zo’n biedlogboek heeft ingezien kunt u hier namelijk van leren.
(Bron: Porterenee, AD, Vereniging Eigen huis, Juiste Makelaar. Foto: Shutterstock)