potrozen

Potroos: Rosa

Rozen, wie houdt er nou niet van? We zetten ze niet alleen graag in de vaas of in de tuin, maar we hebben ze tegenwoordig ook als miniatuur, oftewel potroosjes, in de huiskamer staan.

Rood

Rozen worden al duizenden jaren geteeld en komen voor in de oude culturen van onder andere de Grieken, Romeinen en Egyptenaren. Van oorsprong hebben veel rozen een rode bloemkleur en de naam roos is afgeleid van het Keltische woord ‘rhodd’, dat rood betekent. Van nature groeien ze voornamelijk op het noordelijk halfrond en dan met name in China en Europa.

Bloemenpracht

Potrozen zijn nog redelijk nieuw in het assortiment beschikbare rozen. Ze zijn inmiddels jaarrond verkrijgbaar en brengen instant kleur in de woonkamer. Ze zijn in talloze vrolijke kleuren te verkrijgen, waaronder natuurlijk rood. Bij een goede verzorging staan ze garant voor wekenlange bloemenpracht. Er is keuze uit groot- en kleinbloemigen, mini’s en potrozen op stam.

Verzorging

Potrozen verlangen een lichte plek en dat mag zelfs in de volle zon zijn, het zijn echte zonaanbidders.  Houd daarbij wel de watergift in de gaten. Des te warmer en zonniger, des te dorstiger dit roosje wordt. In de zomer is vrijwel dagelijks water geven dan ook vereist, maar laat geen water onder in de pot staan. Droogt de plant uit, dan verkleuren de bladeren naar geel. Het kan soms handig zijn de planten na aankoop al direct te verpotten naar een iets grotere pot. Doordat de plant in meer aarde staat droogt de kluit minder snel uit. In de winter is sowieso minder water nodig, maar houd in de gaten dat de kluit nooit helemaal uitdroogt. Zomers wordt een wekelijkse gift plantenvoeding op prijs gesteld, ’s winters is bemesten niet nodig. De eerste weken na aankoop teert de plant nog op de voeding die vanuit de kweker is meegegeven. Na een week of 3 kunt u beginnen met mesten.

potrozen

Naar buiten

Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen, dan wordt niet onnodig voeding en water van de rest van de plant onttrokken. Knip de plant als de bloei voorbij is terug tot op zo’n 5 centimeter boven de potrand. De potroos ziet er nu tijdelijk minder aantrekkelijk uit, dus dit kan een goed moment zijn om vanuit de kamer naar de tuin te verhuizen. Zowel in de volle grond als in pot doen zij het ook buiten goed en in de meest gunstige gevallen komen er een week of 6 á 8 na het afknippen weer nieuwe bloemen in de plant. Ze kunnen lichte vorst verdragen, dus de meeste winters worden hier overleefd.

Overwinteren

Als u de roosjes gewoon binnen houdt geef in het najaar dan minder water en geen voedsel meer en verplaats de plant naar een koele en lichte plek om te overwinteren. In het voorjaar verpotten in grond die geschikt is voor rozen. Snoei dan ook opnieuw terug en geef geleidelijk weer wat meer water en voedsel.

Ethyleen

Nog een laatste tip, plaats de potroos niet te dicht in de buurt van fruit. Rijp fruit scheidt namelijk ethyleen af, waardoor de bloemen sneller verwelken.

Wat is uw favoriete kleur roos?

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Opnieuw zo’n prachtige en heldere uitleg over een allerdaags product. Heel nuttig en aangenaam om te lezen.