Naar cookieinstellingen
onkruid

Onkruid of tuinplant? Zo kunt u het herkennen

Sommige soorten onkruid in de tuin kunnen misschien zelfs mooi zijn, maar het is niet handig als ze qua licht en voeding concurreren met tuinplanten. Echt vervelend wordt het als onkruid zich snel verspreidt en zo de tuin overwoekert. Daarom hieronder 11 veelvoorkomende soorten onkruid, zodat u het kunt herkennen en desgewenst verwijderen.

Zevenblad: Aegopodium podagraria

Zevenblad is een onkruid dat u echt niet in de tuin wilt. Niet voor niets is zijn bijnaam tuinmansverdriet. Het verspreidt zich snel door de tuin en er is lastig vanaf te komen. Door zowel het dichte gebladerte als het omvangrijke wortelgestel, dat tot wel 40 cm diep gaat, wordt ander groen in de tuin verstikt. U herkent het aan het blad, dat zoals de naam al zegt uit 7 bladgedeeltes bestaat. Ontdekt u dit onkruid in uw tuin, pak het dan meteen aan. Des te minder er van staat, des te makkelijker gaat dit nog. Laat het in elk geval niet zo ver komen dat het kruid in bloei gaat. Zorg ervoor dat u de wortels er ook goed uit werkt, anders is het in een mum van een tijd terug.

Zevenblad Zevenblad Zevenblad

Paardenstaart / Heermoes: Equisetum

De paardenstaart, ook wel heermoes genoemd, is makkelijk te herkennen, door de vertakte groene stengels, die recht omhoog groeien. Door zijn lange, diepe en snel woekerende wortelstok is het een zeer moeilijk te bestrijden onkruid. Als de plant niet snel wordt aangepakt, wordt het dan ook een echte plaag. De plant slaat voedsel op in zijn wortelstok en kan dan ook alleen bestreden worden door die ook te verwijderen. Of de plant zo uit te putten door hem steeds bovengronds te verwijderen, dat er niet genoeg voedsel opgeslagen kan worden. Paardestaarten zijn overigens giftig voor huisdieren en gedroogde stengels tussen hooi moet dan ook zeker vermeden worden.

Haagwinde of akkerwinde: Calystegia sepium

Als u dit onkruid in uw tuin aantreft komt u misschien in de verleiding het te laten staan. Het is immers voorzien van prachtige bloempjes. Niet doen! Dit is een sterk woekerend onkruid, dat zich in alle planten dat het tegen komt omhoog werkt en behoorlijk kan hinderen. Probeer er zo snel mogelijk bij te zijn, want de wortels zijn lastig te verwijderen, aangezien ze erg lange uitlopers hebben. Verwijder die wortels in hun geheel, anders zullen ze direct weer uitlopen. Blijf daarom gedurende het jaar controleren of het onkruid zich geen weg terug gevochten heeft.

Haagwinde

Distels

Zoals akkerdistel (Cirsium arvense), zie foto, wegdistel (Onopordum acanthium) en akkermelkdistel (Sonchus arvensis). Eén van de mooiere soorten onkruid en nuttig in de natuur vanwege de bloemen die als voedsel dienen voor insecten en de zaden voor vogels. Ze groeien echter vaak snel en zijn met hun venijnige stekels geen fijne planten voor in de tuin. Als ze eenmaal hun pluzige zaden gevormd hebben verspreiden ze zich nog sneller, dus verwijder ze tijdig en gebruik daar handschoenen bij.

 

Grassen

Gras duikt op de gekste plekken op, zoals kweekgras (Elymus repens) tussen de aardbeien, zoals op de foto te zien. Kweekgras is een grassoort met lange, platte sprieten, dat er niet zo mooi uitziet. Vooral niet als het in het gazon opduikt. Door het met wortel en al te verwijderen, kunt u er vanaf komen. Groeit het in het gazon, dan kunt u het uitsteken, of het gazon maaien. Bij straatgras (Poa annua) kunt u door het gazon kort te maaien voorkomen dat het in bloei komt. Verwijder het gras vervolgens met wortel en al.

kweekgras 

Paardenbloem: Taraxacum officinale

Een enkele paardenbloem is niet zo’n probleem en staat zelfs best gezellig in de tuin. Het vervelende is alleen dat zodra er zich zaadpluizen gevormd hebben, dit onkruid zich razendsnel verspreidt en dat is vaak minder wenselijk. Pak hem dus direct aan, door hem met penwortel en al te verwijderen. Laat u de wortel zelf zitten, dan zal het plantje vanzelf terugkeren. Als u paardenbloemen in uw tuin echter van nut wilt laten zijn voor bijen en vlinders, maar niet wilt dat hij zich verder verspreid? Knip de bloemen dan direct na de bloei af. Dat is nog voor de zaadzetting die voor de verspreiding zorgt.

Paardenbloem 

Brandnetel: Urtica

In de natuur is de brandnetel een gewenst kruid, maar in de tuin kan het voor veel overlast zorgen. Als u er onverhoopt mee in contact komt, moet u dat immers met blaren en jeuk bekopen. Bescherm u dus goed als u dit onkruid verwijdert. In het geval van kleine brandnetel (Urtica urens) is schoffelen of wieden voldoende. Bij grote brandnetel (Urtica dioica), foto, moet dit met wortel en al gebeuren.

Urtica

Weegbree: Plantago

De weegbree is gelukkig geen echte woekeraar, maar hij duikt vaak op tussen terrasstenen (grote weegbree: Plantago major) of bijvoorbeeld tussen grind (smalle weegbree: Plantago lanceolata) en dat is niet zo’n fraai gezicht. De wortels groeien niet zo hard en als u hem tijdig verwijdert, zal hij zich niet goed kunnen uitbreiden. Tenzij hij al zaadlijsten gevormd heeft, dan geeft u hem meer kans om zich uit te breiden, dus verwijder hem liefst voordat hij tot bloei komt.

Weegbree Weegbree

Boterbloem: Ranunculus

Met hun gele bloempjes zien boterbloemen er lieflijk uit, maar als u ze te lang hun gang laat gaan, dan vormen zij op den duur dichte pollen, die niet al te gemakkelijk te verwijderen zijn, omdat ze diep moeten worden uitgestoken. De wortels van boterbloemen scheiden bovendien een stof uit die de groei van buurplanten kan belemmeren. De kruipende boterbloem (Ranunculus repens), zoals op de foto vormt lange uitlopers en kruipt op den duur overal tussendoor.

Madeliefje: Bellis perennis

Net als bij de boterbloem geldt voor het madeliefje dat bijna iedereen wel houdt van de fijne bloempjes, maar niet iedereen wordt er even vrolijk van als ze in groten getale opduiken in een strak grasveld. In een gazon kunnen ze op den duur ook voor problemen zorgen. Dit doordat de rozetten een grasveld kunnen verstikken. U kunt dit voorkomen door de madeliefjes met wortel en al uit te steken en eventuele kale plekken in het gazon bij te zaaien. Zo krijgen ze minder kans om terug te keren.

Kleefkruid: Galium aparine

Het probleem bij kleefkruid zit niet in het verwijderen ervan, dit gaat gelukkig vrij gemakkelijk, maar in de hoeveelheid ervan. Als u het even zijn gang laat gaan, dan werken zijn lange, klevende stengels zich in razend tempo over al uw planten heen. De plant is eenjarig en als u het verwijdert voor het zaad rijp wordt, maakt u het heel moeilijk voor dit onkruid om terug te keren.

Kleefkruid

Tip: heeft u veel vaste planten in uw tuin, die elk voorjaar opnieuw opkomen, bekijk ze dan goed als ze net opkomen. Of maak foto’s van hoe ze er dan uit zien U zult ze het jaar erop dan meteen herkennen en niet verwarren met eventueel onkruid.

In een volgend artikel gaan we verder in op goede methodes om onkruid te verwijderen.

Lees ook: Japanse duizendknoop plaag voor tuin en natuur.
Pas op voor reuzenberenklauw.

Op 14 april 2021 belt MAX-dj Daniel Dekker in zijn programma Lunch Lekker met  tuinexpert Suze Peters over onkruid. Zij vertelt in de uitzending hoe u onkruid kunt verwerken in gerechten. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: Tuinadvies, Tuinen van Appeltern, RTL Nieuws, Eigen Huis & Tuin, VT Wonen)

Geef een reactie

Reacties (11)

    Pukkel47 says:

    Veel van de hierboven genoemde (on) kruid kun je eten of drinken. Zevenblad, jong is een heerlijke spinazie. PAardestaart is goed tegen artritis je kunt er een goede tinctuur van maken. kleefkruid mee gebakken in scones helpt zeer goed tegen maagzuur. Weegbree is een ontstekingsremmer, maak er een tinctuur van en je hebt een goede remedie tegen astma. Brandnetelthee is goed voor het zuiveren van bloed. Madeliefjes kun je een heerlijke thee van trekken. De wortels van de paardenbloem drogen en daarvan een thee trekken tegen hartkwalen. De natuur geeft je alles wat een arts ook geeft, maar pas op, eerst goed inlezen

      Kaat Mossel says:

      Helemaal mee eens !! Het woord Onkruid moet de wereld nu een UIT

    waarom says:

    “Onkruid is kruid op de ongewenste plek.” Dat is altijd mijn leidraad geweest. Onkruid is prachtig maar soms te opdringerig. Afhankelijk natuurlijk van de (tuin)ruimte. Ik eb geen tuin meer, alleen een balkonnetje, maar ik geniet van alles wat er langs de wegen en paden groeit.

    kritische vrouw says:

    Laten we in plaats van het negatieve onkruid liever spreken van wilde planten.

    Marja89 says:

    Onkruid zijn alleen die planten die staan waar jij ze niet wilt hebben.

      Kaat Mossel says:

      Juist , Ook MAX moet nog veel leren over Planten en hun Gebruik !!!

    Kaat Mossel says:

    Het woord “Onkruid moet eens de wereld UIT!! Er bestaat helemaal geen “Onkruid”

    Kaat Mossel says:

    Boos
    Als Max doorgaat met deze onzin over onkruid te publiceren , overweeg ik geen lid meer te willen zijn (spijtig)

      HansCPS says:

      Weg gaan is de weg van de makkelijkste weerstand. Max mag dit gewoon publiceren net zo als u mag publiceren dat u het er niet mee eens bent. Zo veel mensen zo veel meningen. Max overweegt toch ook niet om mensen te verwijderen die het niet met hun publicaties eens zijn. Ik vind deze menig van u erg kort door de bocht .

    Miaett says:

    alleen dat wat je zelf NIET in je tuin wild is onkruid

      BIJBLOEM says:

      Nou. De reuzen pad in Australië is in Australië anders wel een vervelende gast zonder natuurlijke vijanden geworden.
      Ik moet er niet aan denken dat die reuzen slakken in de natuur worden uitgezet.
      Een voordeel is dat je ze niet kan missen.
      Ik heb hier alleen de sporen van slakkenvraat.
      Maar plastic on de plan scheelt een beetje. (Zoals in de supermarkt in de veel te kleine potjes.)

      Tuinmannen eten de slakken. Niet de naaktslak., dacht ik

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.