frituurvet

Oliebollen gebakken? Dit is wat u met het frituurvet moet doen

Voor het bereiden van zelfgemaakte oliebollen in een frituurpan is frituurvet nodig. Maar waar moet u dat eigenlijk laten nadat de oliebollen zijn gebakken? 

Frituurvet niet door het toilet of de gootsteen

Gebruikt frituurvet is een vies goedje, waar u waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk vanaf wil. De snelste manier om daarvoor lijkt misschien het toilet of de gootsteen. Toch is dit niet de juiste plek voor gebruikt frituurvet. Het komt dan namelijk in het riool terecht en dat is helemaal niet gemaakt om frituurvet te verwerken.

Rioolverstoppingen

Frituurvet en andere dingen die niet in het riool thuishoren kunnen er op den duur voor zorgen dat het riool, de rioolgemalen en de zuiveringsinstallaties verstopt raken. Het oplossen hiervan kost veel tijd en geld en is bovenal een vies klusje. “Het vet wordt kapot gespoten en opgezogen, dat is een vies en intensief klusje, want het vet vormt een dikke drijflaag, die moeilijk kapot te krijgen is. Bij een groot rioolgemaal zijn 4 man, een zuigwagen en een spuitwagen 2 dagen bezig om het vet te verwijderen,” vertelt Aad van Dijk van het hoogheemraadschap van Delfland tegen televisieprogramma Radar.

Frituurvet kan overigens niet alleen zorgen voor verstoppingen in het openbare riool, maar ook in de aansluiting bij u thuis. Als dit laatste het geval is, moet u de verstopping laten verhelpen en dat is niet goedkoop.

hoe zit het?
Lees ook: Hoe zit het?: mag u eten door de wc of gootsteen spoelen?

Bij het restafval?

Uw gebruikte vet bij het restafval (grijze kliko) deponeren is niet in elke gemeente verboden, maar ook niet aan te raden. Het frituurvet komt dan namelijk terecht in de vuilverbranders, wat slecht is voor het milieu. Sommige gemeentes sorteren frituurvet wel uit het restafval, maar dit kost veel tijd en (gemeenschaps)geld.

Frituurvet inzamelpunten

Het toilet en de gootsteen zijn dus duidelijk niet de juiste plekken voor frituurvet. Maar waar moet u dit goedje na het oliebollen bakken dan wel laten? Het antwoord op die vraag is een zogenoemd vet inzamelpunt. Bij deze inzamelpunten vindt u speciale kliko’s, waar u uw frituurvet in kunt achterlaten. Giet het afgekoelde vet van te voren wel terug in een (eigen) afsluitbare verpakking, zodat het niet kan lekken. Als het teruggieten lastig gaat, kunt u hier ook een trechter voor gebruiken. Maar meestal is dit niet nodig, omdat de verpakkingen een extra brede opening hebben.

U vindt de inzamelpunten op diverse openbare locaties zoals de milieustraat, supermarkt of een school. Op deze website vindt u vet inzamelpunten bij u in de buurt.

Biobrandstof

Wanneer u uw oude frituurvet inlevert bij een inzamelpunt voorkomt het niet alleen problemen in het riool, maar gebeurt er ook wat goeds mee; oud vet kan namelijk worden gerecycled tot biobrandstof.

(Bron: archief, FrituurvetRecyclehet.nl, Radar.AvroTros.nl, MilieuCentraal.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    quilter says:

    Ik bak al jaren oliebollen maar m.i. bak je die niet in frituurvet, dan krijg je zo’n wit laagje op je oliebollen, je bakt ze in zonnebloemolie.

    Riny6 says:

    frituur vet en andere olieeen kun je gratis inleveren in de milieustraat

    dragon says:

    De meeste milieustraten zijn de eerste weken in januari gesloten.
    Daarbij wordt het te moeilijk gemaakt, met afvalpasjes e.d.
    in de fles teruggieten.
    Bij het restafval is een goede oplossing lijkt mij.
    dan komt het niet in het riool, en wordt het verbrand