Oleander: Nerium oleander
Publicatiedatum: 13 mei 2018
Eigenlijk is de oleander meer een parttime kamerplant, of kuipplant. Het hele jaar binnenshuis verblijven is namelijk niet de beste optie voor deze mediterrane plant, maar als u hem tijdens de warme maanden buiten plaatst en tijdens de koude maanden binnen overwintert dan krijgt u daar een prachtige, uitbundige bloeier voor terug.
Standplaats
Zijn zonbehoefte is groot, dus het beste kunt u hem van mei tot november een plaatsje buiten, in de volle zon geven. Sterke exemplaren verdragen temperaturen tot enkele graden onder 0 dus de zachtere winters overleven die buiten ook nog wel, maar meestal worden ze er wel minder fraai door. Zeker als een winter naast veel kou ook veel neerslag geeft. De planten met dubbele bloemen, donkerrode en gele bloemen zijn nog wat minder bestand tegen vorst. Plaats de oleander in de wintermaanden dan ook liever in een niet verwarmd, maar wel licht vertrek in huis. Waar de temperatuur niet onder de 5 en niet boven de 12 graden komt. Als de nachttemperaturen in mei niet meer onder het vriespunt komen mag hij naar een zonnig plekje op het terras of balkon.
Water
In zijn natuurlijke omgeving kan hij het vaak met minder water af, maar als potplant heeft hij graag voldoende water tijdens warm weer. Des te warmer en zonniger de oleander staat, des te meer water heeft hij nodig. Tot aan dagelijks aan toe. Zorg wel dat overtollig water gemakkelijk weg kan stromen uit de pot en dat de pot dus voorzien is van afwateringsgaten. Langdurige regenperiodes zijn, ondanks zijn waterbehoefte, minder fijn voor deze plant. Zet hem dan liever tijdelijk onder een afdak.
Tijdens de wintermaanden als hij op een koele plek staat, de watergift verminderen. Laat de kluit dan eerst steeds licht opdrogen voor u opnieuw water geeft.
In de lente en de zomer heeft hij graag wat extra voeding en kunt u hem maandelijks plantenvoeding tijdens het gieten geven.
Bloei
De oleander bloeit lang en uitbundig, van de vroege zomer tot in het najaar, maar heeft daarvoor wel genoeg zon en warmte nodig én ’s winters een koele overwintering. Er zijn soorten met enkelvoudige bloemen en met dubbele bloemen, in de kleuren wit, lichtroze, geel, fuchsiaroze, rood en alles er tussenin. Ze ruiken heerlijk subtiel lichtzoet.
Snoeien
Snoei liefst zo min mogelijk. Het gaat namelijk ten koste van de bloei, maar als de plant echt te groot wordt of er takken lelijk worden, dan kunt u hem prima (flink) terug snoeien. Doe dat het liefste in het najaar als u hem naar binnen haalt of vroeg in het jaar, in februari of maart. Wat ook kan is dat u een deel van de takken inkort en het jaar erop de andere takken, dan bent u toch van (een wat bescheidener) bloei verzekerd. Zorg er in elk geval voor dat u niet in contact met het sap komt, want dat is giftig.
Verpotten
Meestal worden de planten in kleine potten verkocht en dan is het vrij snel nodig om hem te verpotten. Voorzie de oleander erna in elk geval elke 3 jaar van verse potgrond (of grond speciaal voor mediterrane planten) en geef hem daarbij zo nodig weer een groter maatje pot. Oudere exemplaren worden op een gegeven moment flink uit de kluiten gewassen en verpotten kan dan lastig worden. Haal in dat geval het bovenste gedeelte van de aarde uit de pot en beschadig daarbij zo min mogelijk de wortels. Vul vervolgens aan met verse grond. Aan de onderkant kunt u de wortels eventueel wel wat meer inkorten, daar heeft de plant niet zoveel last van.
Giftig
De oleander is een zeer giftige plant. Alle delen zijn giftig, dus houd ze ver uit de buurt van kinderen en huisdieren. Het gif kan bij inname in ernstige gevallen namelijk zelfs dodelijk zijn. Op de huid is het sap irriterend.