kerstboom

Nog geen kerstboom in huis? Lees dan deze tips

Staat de kerstboom bij u al? Nog niet? Kiest u dan voor een kunstkerstboom, een echte of adopteert u er dit jaar een? En waar moet u nog meer op letten? Wij zetten de beste kerstboomtips voor u op een rij.

Echt of nep?

Brandgevaar is voor veel mensen een reden om voor een kunstkerstboom te kiezen, dit is bij deze bomen namelijk een stuk minder groot dan bij echte kerstbomen. Ook laat een kunstkerstboom geen naalden los, wat u weer stofzuigwerk scheelt. En ondanks dat niet iedereen er van houdt, is de typische dennengeur weer een voordeel van een echte kerstboom, die geur haalt u met een plastic kunstkerstboom namelijk niet in huis.

kerstboomkerstboom

Milieuvriendelijke boom

Wilt u een milieuvriendelijke kerstboom? Dan maakt het vrij weinig uit of u voor een echte of voor een neppe boom kiest. Het is namelijk lastig om de milieuvriendelijkste boom aan te wijzen, omdat kunstkerstbomen het milieu op een andere manier belasten dan echte kerstbomen. Om toch ook tijdens Kerst milieuvriendelijk bezig te zijn, kunt u er natuurlijk wel voor kiezen om de boom in de buurt te kopen en meerdere jaren met 1 kerstboom te doen.

Kies een verse kerstboom

Kiest u voor een echte kerstboom? Schud voor u hem koopt dan even aan de boom en strijk tegen de naalden in. Vallen er veel naalden uit? Dan is de boom niet vers meer en kunt u beter voor een ander exemplaar kiezen. Bruine naalden onderaan de boom zeggen trouwens niets, ook verse kerstbomen hebben onderaan bruine naalden.

Adopteer een kerstboom

Steeds vaker bieden tuincentra en kwekerijen kerstbomen ter adoptie aan. Deze bomen zijn doorgaans sterker dan de gangbare kerstbomen. De boom wordt kort voor u hem afhaalt met kluit uit de grond gehaald, zodat u hem in een (ruime) pot in de huiskamer kunt zetten. Na de feestdagen brengt u de boom weer terug. Door het tuincentrum of kwekerij wordt de boom vervolgens het hele jaar door goed onderhouden waardoor u het jaar erop uw ‘eigen’ boom weer op kunt halen. De kosten van de boom is afhankelijk van de grootte.

Laat de boom wennen

Heeft u een echte kerstboom uitgekozen? Laat de boom dan enkele dagen acclimatiseren voor u hem in uw warme huiskamer zet. Dit doet u bijvoorbeeld door de boom een paar dagen in de schuur of garage te zetten, of in de gang. Op deze manier is de overgang minder groot.

Kerstboom

Geef genoeg water

Zelfs wanneer uw (echte) kerstboom in huis staat, is het belangrijk om de boom genoeg water te geven. Hierdoor blijft de boom langer mooi en is er minder kans op brand. Geef uw kerstboom daarom dagelijks water, ook als de boom geen kluit heeft. Een kerstboom zonder kluit kunt u in een waterreservoir plaatsen. Verder is het goed om de takken dagelijks met water te besproeien en om de boom niet te dicht bij de verwarming of felle lampen te plaatsen. Ook tocht is funest voor een kerstboom, zet uw boom daarom op een tochtvrije plek waar hij genoeg daglicht krijgt.

kerstboom
Lees ook: Staat de kerstboom? Laat uw kat of hond niet van het water drinken.

Hergebruiken

Zowel een kunstkerstboom, als een echte kerstboom kunt u jarenlang hergebruiken. Let bij het kopen van een kunstkerstboom op de kwaliteit. Hoe beter de kwaliteit, hoe langer u plezier heeft van de boom. Kijk ook eens bij de kringloop. Hier worden rond de feestdagen vaak tweedehands kunstkerstbomen aangeboden, niet alleen een goedkopere, maar ook een duurzame optie. Een echte kerstboom kunt u meerdere jaren gebruiken door hem na de kerst in uw tuin te planten. Dit heeft echter alleen zin als uw kerstboom er nog enigszins gezond uitziet en geen naalden verliest. Met de volgende tips is de overlevingskans van uw kerstboom in de tuin het grootst:

  • Zet de boom, als het past, in een grote pot. Dan is de kans op overleven groter dan direct in de grond.
  • Een kleine boom met een grote kluit heeft de grootste overlevingskans.
  • Houd de kluit en de naalden goed vochtig.
  • Laat de boom voor het planten acclimatiseren in een koele ruimte binnen.
  • Plant de boom niet te diep, als de wortels net onder de grond zitten is het voldoende.
  • Gooi 2 emmers water in de kuil voor u de boom daarin plant, veel water is belangrijk.
  • Geef de boom regelmatig water, ook in de wintermaanden.

Verbrand uw kerstboom niet

Gaat u uw kerstboom niet hergebruiken? Verbrand de boom dan niet als de feestdagen voorbij zijn, daarbij ontstaat namelijk luchtvervuiling. Veel gemeenten zamelen in januari kerstbomen in. De kerstbomen gaan vervolgens naar de versnipperaar of naar de composthoop. Het varieert per gemeente of u de kerstboom apart moet inleveren of bij het huisvuil kunt neerzetten. U kunt levende kerstbomen en kunstkerstbomen ook zelf inleveren bij de afvalverwerking.

In veel gemeenten worden kerstbomen na de feestdagen opgehaald en versnippert.

Zaag uw eigen kerstboom

En wilt u eens wat anders dan een spar? Dan is het mogelijk op verschillende plekken in het land om zelf een boom om te zagen. Kijk bij u in de buurt waar dit mogelijk is.

(Bron: Milieucentraal, GroenRijk, Plus online, Hogeveluwe.nl, ANP. Foto’s: ANP en Shutterstock)

Geef een reactie