Niet te vol en niet te leeg, hoeveel was mag er maximaal en minimaal in de wasmachine?
Publicatiedatum: 24 juli 2024
Het kan voorkomen dat u net iets meer was heeft, dan in de wasmachine past. Kan het kwaad om dat er dan toch nog bij te proppen? En wanneer u niet genoeg was heeft voor een volle trommel, kunt u dan beter wachten tot u meer was heeft? Het antwoord op beide vragen is ja, maar waarom eigenlijk? En hoe vol is dan wel het beste voor de was en de machine?
Hoe vol mag de wasmachine maximaal?
Dat het beter is om de wasmachine niet te vol te beladen, zijn verschillende redenen voor:
- Doordat het vele wasgoed al het water opzuigt, kan het wasmiddel niet goed oplossen.
- Het wasgoed heeft niet genoeg ruimte en hierdoor wordt het minder goed schoon en kreukt het extra. Ook kan de was beschadigen, wanneer het uitgerekt wordt.
- Een wasmachine heeft een maximaal vulgewicht (meestal 7 tot 9 kilo). Bij extra veel was wordt dit al snel overschreden en dat is niet goed voor de machine. De trommel en andere onderdelen slijten er eerder door, wat de levensduur van de machine verkort.
- Er is meer energie nodig om een te volle trommel te laten draaien en dat kunt u merken aan uw energierekening.
Nog even terugkomend op het vulgewicht. U zult de was waarschijnlijk niet zo snel bij elke wasbeurt wegen. Maar het kan wel goed zijn dat een keer te doen, om een indicatie te krijgen hoeveel een gemiddelde was nou precies weegt. Dat kunt u in het vervolg dan in het achterhoofd houden.
Te lege trommel ook niet goed
Ook een te lege trommel is niet aan te raden. Het is ten eerste voor de portemonnee ongunstig om de wasmachine vrij leeg te laten draaien. Met een halfvolle trommel wordt namelijk per kilo wasgoed tot wel 50 procent meer stroom gebruikt, dan bij een volle wasmachine. Daarnaast is het bij een te lege trommel voor de meeste wasmachines lastig om de ingestelde temperatuur te bereiken.
Hoe vol moet de wasmachine dan wel?
Wanneer een wasmachine is voorzien van de functie ‘beladingsherkenning’, kan hij het waterverbruik en de tijdsduur afstemmen op de hoeveelheid was. In de praktijk werkt dat echter niet heel precies, schrijft De Consumentenbond op de eigen website.
Voor het beste resultaat moet de wasmachine voor zo’n 70 tot 80 procent gevuld worden. Oftewel 3/4. Dat is misschien wat lastig in te schatten, maar ga daarbij uit van een handbreedte ruimte aan de bovenkant van de trommel. Druk de was niet te veel aan en wissel kleine en grote stukken met elkaar af, zodat het wasgoed beter verdeeld blijft tijdens het centrifugeren.
In het geval van delicate stoffen, zoals wol, synthetische of fijne stoffen, kunt u de trommel het beste voor iets meer dan de helft vullen. Dan ontstaat er minder wrijving, wat beter is voor deze soort was.
(Bron: RTL Nieuws, Margriet, VT Wonen, Siemens, Linda, Consumentenbond, AEG. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Praat men over 8 kg DROOG wasgoed ?
Of nat gewogen?
Beste Kikihermandad, bedankt voor uw reactie. Het gaat dan om droog wasgoed. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag
Kikihermandad drie á vier natte spijkerbroeken wegen al snel 8 kilo.
Quote: Nog even terugkomend op het vulgewicht. U zult de was waarschijnlijk niet zo snel bij elke wasbeurt wegen. Maar het kan wel goed zijn dat een keer te doen, om een indicatie te krijgen hoeveel een gemiddelde was nou precies weegt. Dat kunt u in het vervolg dan in het achterhoofd houden. Unquote