Hortensia's

Nederlandse Hortensia’s op Wimbledon

Niet alleen Nederlanders zijn dol hortensia’s. In Groot-Brittannië is de plant ook zeer geliefd. En laten het nou planten uit Nederland zijn, die Wimbledon vanaf 2 juli 2018 opsieren. Kweker Jelle van der Woerd is hier rechtstreeks bij betrokken en hij vertelt gepassioneerd over het bedrijf dat hij samen met zijn vader leidt.

Familiebedrijf

Temidden van de Betuwse fruitbomen springt de Victoriaanse Orangerie met kleurrijke Hortensia’s onmiddellijk in het oog. De passie straalt er vanaf bij het familiebedrijf in Zoelen, waar de kersen- en appelteelt 24 jaar geleden plaats heeft gemaakt voor de grootste particuliere kwekerij van grootformaat Hortensia’s in Nederland. Zoon Jelle van der Woerd – vader Andries (waarop de bedrijfsnaam Andriesia gebaseerd is) is op locatiebezoek bij één van de opdrachtgevers – toont met trots de 52 varianten die zij kweken. “Wij hebben een collectie met speciaal geselecteerde producten. En die vind je absoluut niet voor de prijs van ‘3 voor een tientje’ op de markt.”

Wimbledon

Jelle staat tijdens het gesprek plotseling op om een plant wat water te geven. “Ik zie dat het blad wat slap hangt”. Over passie gesproken. Met de handgieter wordt snel ‘levensreddend’ opgetreden, waarna hij onverdroten doorgaat met zijn enthousiaste betoog. “Wij zijn het meest exclusieve particuliere verkooppunt in Nederland van grootformaat Hortensia’s, die hier, of met onze instructies op andere locaties, tot eindproduct worden gekweekt. Zo’n samenwerking hebben we onder andere met een bedrijf in Boskoop. Zij leveren deze maand alle kleinformaat hortensia’s voor het tennistoernooi van Wimbledon. In de specifieke huiskleuren paars en groen. Van die Wimbledon-hortensia kweken en verkopen wij de grotere variant met 50 bloemen. Het is een bijzonder sterke plant, die wel 150 dagen per jaar bloeit. Er wordt op dit moment zelfs een landelijke wedstrijd gehouden wie deze het langst bloeiend kan houden.”

Wees beducht voor ‘koudeput’

“De Hortensia is op zich geen moeilijke plant, maar heeft wel op tijd water nodig. Geen plenzen, maar soms wel 8 keer per dag een paar scheutjes. Eigenlijk is er maar één echt gevaarlijke periode voor de Hortensia, de IJsheiligen, van 11 tot 15 mei. Precies de tijd dat de natuur ontpopt. Als de maan het dichtst bij de aarde staat is er kans op een zogeheten koudeput. Een tip is om de kwetsbare planten dan af te dekken met fleece doek, anders bevriezen de blaadjes en inwendige knoppen. 2018 belooft, vanwege het goede voorjaar, een heel goed bloei-jaar te worden; in tegenstelling tot vorig jaar toen we in april en mei nachten in de weer waren om de planten te behoeden voor vorstschade. Wij kweken immers niet in kassen, maar alles in de buitenlucht. Op dit moment zijn wij al bezig met het opkweken voor het jaar 2022,” zegt Jelle.

Gevoelig

“Dagelijks komen bezoekers van heinde en ver over de 3.500 tegeltjes tellende antieke Franse kloostervloer van de Orangerie,” vertelt Jelle verder. “Als om advies wordt gevraagd gaan we eerst met de opdrachtgever om de tafel zitten. We kunnen hier alle soorten Hortensia’s tonen en toelichten. Al is het maar om latere teleurstellingen te voorkomen. Want, waarom blijft een bloem niet zo mooi blauw als in het begin? En waarom krijgt een witte bloem vlekken? Het heeft allemaal te maken met de eigenschappen van de grond, de hardheid van het water, de wind, het zonlicht of noem maar op. Ons advies is altijd een totaalpakket. Je kunt niet zomaar een willekeurige zak aarde of mestkorrels gebruiken. Daar is een Hortensia te gevoelig voor.”

Bijzondere klanten

Jelle kent alle nukken grillen van de Hortensia en raakt niet uitgepraat. “Onze klantenkring is zeer gevarieerd en kent een opvallend hoog ‘Quote’-gehalte, om het maar zo te zeggen. Ik kan uiteraard geen namen noemen van opdrachtgevers, maar een bijzondere opdracht was om de borders langs een heel lange oprijlaan te mogen bekleden. Met een vrij schaarse Hortensia-soort, zodat de opdrachtgever maar meteen de hele beschikbare voorraad opkocht. Op dit moment hebben we ook heel goede contacten met de beroemdste bloemist van Londen, Neill Strain. Hij verzorgt de ‘flora’ bij veel exclusieve klanten in Engeland, waaronder Buckingham Palace. Maar ook in Nederland is menig hotel, restaurant of beurs voorzien van Hortensia’s uit de Betuwe. Onlangs kregen we opdracht van de organisatoren van de RoPaRun, de estafetteloop van Parijs en Hamburg naar Rotterdam, om alle vrijwilligers in de bloemetjes zetten. De planten moesten natuurlijk wel allemaal tegelijkertijd in bloei zijn. Het was een kwestie van zorgvuldig kweken met licht en warmte, maar we hebben op tijd kunnen leveren”.

Hortensia-afbeeldingen

Jelle praat over Hortensia’s alsof er weinig anders in zijn leven bestaat of ooit bestaan heeft. Niet zo vreemd, want zelfs veel objecten in zijn ouderlijke woning zijn gesierd met Hortensia-afbeeldingen. En wie nog meer over grootformaat Hortensia’s wil weten kan daarom altijd terecht bij vader en zoon Van der Woerd.

Lees meer over de verzorging van hortensia’s. 

Geef een reactie

Reactie

    haeften48 says:

    vreeeeeeeselijke plant. Wordt er depressief en agressief van. Kerkhof gevoel en kan er totaal niet enthousiast van worden. Sorry. Jeugdtrauma. Iedereen had de tuin vol en ik nu mijn buik.