Nauwelijks besparing door slimme meter
Publicatiedatum: 21 november 2016
Terwijl er werd gerekend op een besparing van 3,5 procent, blijft de energiebesparing door huishoudens met een slimme meter op minder dan 1 procent steken. Dat blijkt uit een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Slimme meter
In 2015 werd besloten dat alle woningen een slimme energiemeter krijgen. Bij ruim een kwart van de 7 miljoen Nederlandse huishoudens is deze slimme meter inmiddels geïnstalleerd.
Slecht voor de portemonnee
Een enquête onder de leden van de Vereniging Eigen Huis (VEH) bevestigt het beeld. Van 4425 ondervraagden oordeelt slechts 30 procent dat het verbruikskostenoverzicht hen aanzet tot energiebesparing. “De tweemaandelijkse verbruikskostenoverzichten zijn moeilijk te doorgronden en leiden niet tot een gewenste verandering van het gedrag van consumenten”, reageerde Rob Mulder van VEH. “Bovendien voldoen de overzichten vaak niet aan de regels. Het is geen wonder dat het voor de meeste consumenten geen stimulans is om energie te besparen. Als we zo door gaan, realiseren we de verwachte energiebesparing bij lange na niet. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de consument”, aldus Mulder.
Onder druk
Door het tegenvallende effect komt ook de beoogde financiële opbrengst onder druk te staan. De totale vervangingsoperatie kost de overheid 3,3 miljard euro. Door 3,5 procent energiebesparing moest bijna 1,5 miljard euro worden terugverdiend, maar dat wordt dus niet gehaald.
Oplossingen
Het PBL pleit voor een aanpassing van het beleid en wijst op digitale energieverbruiksmanagers als beste keuze om de energiebesparing zo groot mogelijk te maken. Ook de VEH vraagt minister Henk Kamp (Economische Zaken) om oplossingen die beter passen bij het gedrag van de consument.
(Bron: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het was ook helemaal niet de bedoeling, dat de slimme meter, voor besparing zou zorgen. … De echte bedoeling is, om op afstand controle te hebben over het leef gedrag van de bewoners. Nu weet het energiebedrijf (lees overheid) precies of er iemand dagelijks leeft op een bepaald adres. Als mensen nu heimelijk samenwonen, is er op één adres, weinig energieverbruik. En dat weinige energieverbruik is ook heel egaal (regelmatig) d.w.z. er gaan geen lampen aan en uit, er is geen verhoogd verbruik rond etenstijd. En zo wordt in kaart gebracht, wie officieel alleenstaand is en weinig thuis is. Dus is er sprake van illegaal samenwonen. We horen daar nog niets van, omdat er eerst een studie wordt gemaakt, over een langere periode. En nog niet iedereen heeft een slimme meter. Maar over enkele jaren, krijgt elke alleenstaande, die weinig thuis is, bezoek aan huis. En andersom, elke alleenstaande, die veel energie verbruikt, ook. Want op dat adres zal wel iemand extra verblijven.