Muizengif is verboden, wat kunt u doen tegen muizen in huis?
Publicatiedatum: 17 februari 2023
Sinds 1 januari 2023 is het niet alleen buitenshuis, maar ook binnenshuis verboden om muizengif te gebruiken. Het bestrijden van muizen wordt er hierdoor niet gemakkelijker op. Waar komen ze op af en hoe kunt u een muizenplaag in huis voorkomen?
Muizengif niet meer toegestaan
In een eerder artikel uit 2020 kunt u al lezen dat een verbod op muizengif binnenshuis aanstaande is. ‘Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden heeft besloten dat dit soort middelen vanaf dat jaar (2023, red.) niet meer verkocht mogen worden aan particulieren omdat ze slecht zijn voor mens, milieu en andere dieren’, valt dan in een onderzoeksrapport te lezen. Vanaf 1 januari 2023 is het verbod dus inderdaad van kracht.
Waar komen muizen op af?
Dat muizen dol zijn op kaas, is – misschien wel dankzij de makers van Tom & Jerry – een hardnekkige mythe. Als ze kaas tegenkomen, eten ze het waarschijnlijk wel op, maar groente, fruit, noten, granen en zaden hebben ze nog veel liever. Pindakaas en chocola doen het ook altijd goed bij de muizen, net als vele andere soorten voedsel. En als ze honger hebben, kunnen ze ook zomaar hun tanden zetten in elektrische kabels of meubilair. Verder kan een gebrekkige hygiëne binnenshuis leiden tot een muizenplaag.
Kunt u een muizenplaag voorkomen?
Voorkomen is vaak beter dan genezen, zeker in dit geval. Hoe zorgt u er dus voor dat er geen muizen op uw woning af komen? Het isoleren van spouwmuren, tussenruimtes en tochtgaten kan al een heel verschil maken. Glas- en staalwol zijn vaak de meest geschikte materialen. En anders kunt u in elk geval de ventilatieruimtes in uw huis zo klein mogelijk maken. Daarnaast helpt het om geen etensresten achter te laten en om uw voedsel in bijvoorbeeld glazen potten te bewaren. Muizen kunnen namelijk heel eenvoudig door papieren of plastic verpakkingen heen knagen. Tot slot kan de gemeente een handje helpen, door het rioleringsstelsel goed te onderhouden.
Wat kunt u doen als er alsnog muizen in uw huis komen?
Muizen houden van een onhygiënische leefomgeving, dus het kan zeker geen kwaad om regelmatig te stofzuigen. Zo voorkomt u dat u etensresten achterlaat, waar ze mogelijk op af komen. Muizengif is dus niet meer toegestaan, maar u kunt nog wel muizenvallen aanschaffen. Daar zijn diervriendelijke varianten van, zoals u in dit artikel kunt lezen. Als de overlast in huis hardnekkig wordt, kunt u altijd nog professionele plaagdierenbestrijders inhuren. Het aanschaffen van een kat kan ook een klassieke, maar effectieve oplossing zijn. Al hebben de makers van Tom & Jerry ook hier een ander beeld bij…
(Bron: Archief, NRC, RTL Nieuws, Milieu Centraal, Groenerwonen.com. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
In het artikel wordt geïsoleerd met staalwol, dat helpt allicht goed tegen muizen maar beter is te isoleren met steenwol.
Wat ook heel effectief is tegen muizen, zijn gebruikte theezakjes.
Wij hebben ook (helaas) last gehad, maar sinds er op strategische plekken gebruikte theezakjes liggen, zowel binnen als buiten, zijn de muizen gelukkig verdwenen. Ongeveer 1 x per 2 tot 4 weken ruim ik de oude zakjes op en leg en nieuwe neer.
Prima milieu vriendelijke oplossing.
En de oude zakjes gaan bij het GFT (zonder nietje, touwtje en label hoor 🙂 )
Ik heb indertijd bij de Boerenbond een apparaatje gekocht wat in het stopcontact gaat. Dit hangt in mijn schuur waar ik veel last van muizen en ratten had. Al drie jaar geen last meer.
Glaswol of Steenwol?
Ik haat die zooi, leukte vreselijk en opeten doe ik en onze muizen ook niet.
staalwol is leuke sponsjes maar duur kopen.
Geen eten achter laten is beste en alles geurloos in glazen potten?
Ook plastic bakjes die schoon zijn ruiken ze niets meer.
Verder zal ik ze nooit gif voeren,
ik weet tarief dierenarts en mijn Poes weet verschil tussen gezonde of zieke muis niet helaas!
Ik gebruik een muizenval= Emmer met draaiend cola flesje en pindakaas op flesje. Soms wel 6 in een nacht