Mozaïekvirus

Mozaïekvirus bij kamerplanten: dit is het en dit moet u er aan doen

Ook in de plantenwereld bestaan virussen, waaronder het mozaïekvirus. Dit virus komt bij verschillende plantensoorten voor, waaronder, gelukkig in mindere mate, ook kamerplanten. Eenmaal besmet is er helaas geen redding meer voor uw plant.

Hoe herkent u het mozaïekvirus?

Kamerplanten die worden getroffen door het mozaïekvirus vertonen, zoals de naam al doet vermoeden, mozaïek-achtige patronen van licht- of juist donkergroene en vaak ook gele plekjes. In 1e instantie kan dit er nog wel uniek of zelfs mooi uit zien, maar helaas is het niet onschuldig. Hoe ernstiger de aantasting wordt, des te meer last krijgt de plant ervan.

mozaïekvirus

Wat zijn de gevolgen van het mozaïekvirus?

De mozaïekvormige patronen op de bladeren worden veroorzaakt door een ernstige verstoring van de bladgroenhuishouding. Bij een nog ernstigere aantasting treden er steeds meer verdorde plekken op en krullen de bladeren op. Het is dus wat anders dan bladeren die in hun geheel geel worden. Ook kunnen er misvormingen ontstaan aan de wortels en nieuwe scheuten. Uiteindelijk verwelkt de plant volledig en is redding niet meer mogelijk.

Hoe verspreidt het virus zich?

Insecten zijn de grootste boosdoeners op het gebied van de verspreiding van het mozaïekvirus. In het geval van kamerplanten meestal bladluizen. Treft u die op uw planten aan, dan kunt u die het beste meteen bestrijden. Daarnaast kunnen zaden en schimmels het virus verspreiden, Ook via gereedschap, zoals de snoeischaar kan het virus van de ene naar de andere plant overgebracht worden. Reinig een snoeischaar dus regelmatig en gebruik hem niet op meerdere planten als u vermoedt dat 1 ervan het virus heeft. En opmerkelijk maar waar, zelfs via tabak kan het virus verspreid worden. Het komt namelijk ook voor op tabaksplanten en kan lang overleven in tabak. Zo kan het via de handen van rokers ook verspreid worden. Door uw kamerplanten vrij van bladluizen te houden en uw snoeischaar en handen, in het geval van roken schoon, kunt u het virus zoveel mogelijk buiten de deur houden.

Wat te doen na een besmetting?

Omdat een eenmaal besmette plant eigenlijk altijd ten dode is opgeschreven, doet u er het beste aan de plant zo snel mogelijk te verwijderen. Zodat het zich niet naar uw andere planten kan verspreiden. Gooi in dat geval ook de potgrond waar hij in stond weg en reinig de pot voor u er een nieuwe plant in zet. Gooi de resten niet op een composthoop, aangezien het virus zich dan via insecten ook nog weer kan verspreiden.

Mozaïekvirus

Andere gevolgen van het mozaïekvirus

Ook in de voedselbranche is het mozaïekvirus gevreesd. Want het kan ervoor zorgen dat gewassen als komkommers, courgettes en tomaten oneetbaar worden en de oogst vernietigd moet worden. Gelukkig bestaan er steeds meer resistente rassen. In de 17e eeuw heeft het er juist voor gezorgd dat een bepaalde plantensoort er juist heel veel waardevoller door is geworden: de tulp! Het virus heeft toen voor spectaculair gevlamde en gestreepte tulpenbloemen gezorgd, die ze nog exclusiever gemaakt heeft dan ze al waren. Het heeft nog tot 1928 geduurd dat bekend is geworden dat het virus het veroorzaakt heeft. De huidige gevlamde Rembrandttulp is gelukkig niet ziek, maar zo gekweekt, maar tulpen worden nog altijd goed in de gaten gehouden, zodat het virus niet opnieuw het bolgewas kan aantasten.

(Bron: Roomed, VT Wonen, AD, Plant en Plagen, Royal Brinkman)

Geef een reactie