Mollen in de tuin: wat is er te doen tegen mollenoverlast?
Publicatiedatum: 25 oktober 2020
Wie een tuin met veel beplanting van bomen en struiken heeft blijft met een beetje geluk wel van mollen gevrijwaard. Vooral liefhebbers van een mooi gazon hebben soms minder geluk. Wat te doen als een mol uw tuin nou net wat anders inricht dan u wilt? Bekijk onze tips tegen mollenoverlast.
Mollen hebben ook voordelen
Met mollen in de tuin zult u niet zo snel te maken krijgen met plagen als emelten. De mol eet deze plaagdieren namelijk graag en er staan ook andere overlast gevende insecten op zijn menu. Zelfs muizen zijn vaak niet veilig als een mol ze tegen komt. Daarnaast werken mollen de aarde flink om, wat gunstig is voor de afwatering van uw tuin. Voor de aanblik van vooral een strak gazon is het werk van de mol dan weer wat minder fijn. Bovendien kan de tuin op den duur verzakken, door al die onderliggende tunnels.
Of toch een woelrat?
Net als mollen graven woelratten ondergrondse gangen. In tegenstelling tot mollen brengen woelratten daarnaast ook schade toe aan planten, doordat ze die graag lusten. Aan de hoop is het (voor deskundigen) te zien om welk dier het gaat. Over het algemeen zijn de hopen in het geval van mollen grof omgewoeld en in het geval van woelratten fijner.
Preventieve tips tegen mollen
Er zijn een paar dingen die u kunt doen om mollen bij voorbaat uit uw tuin te weren. Ze zijn niet dol op boomwortels, want die maken het graven van gangen lastig. Met een flinke beplanting van bomen en struiken slaan ze uw tuin daarom liever over. Is er geen mogelijkheid tot een dichte begroeiing of heeft u een uitnodigend gazon, dan kan het helpen om tot op een diepte van 70 centimeter een mollennet verticaal in te graven. Onder een gazon kan een horizontaal net op 25 centimeter diepte gelegd worden.
Het proberen waard
Er zijn ook apparaten te koop die trillingen afgeven. Veel mollen zullen zich erdoor laten afschrikken, maar helaas zullen er altijd mollen zijn die zich er niets van aantrekken. Hetzelfde geldt voor sterk ruikende planten als stinkend nieskruid, kruisbladwolfsmelk, knoflook, keizerskroon en narcis. Mollen hebben een afkeer van deze geuren, maar de werking ervan is niet waterdicht. Er zijn ook sticks, korrels en druppels met stank op de markt, maar deze zijn lang niet altijd toegestaan, aangezien hun werking op het milieu niet bekend is. Tenslotte helpt het soms om een omgekeerde fles in een molshoop te steken. Het geluid dat de fles door de wind voorbrengt kan door mollen als vervelend ervaren worden. Maar of ze het vervelend genoeg vinden is een tweede.
Wat als er al mollen in de tuin zijn?
Als molshopen de aanwezigheid van een mol verklappen, dan kunt u in eerste instantie proberen of hij zich laat ontmoedigen door de hopen terug de aarde in te duwen. De gang vult zich dan met aarde en soms zullen mollen dan een andere plek zoeken. Ga in elk geval niet zelf met gif in de weer. Alleen professionele bedrijven met een vergunning voor mollenbestrijding mogen de mollen met gif te lijf gaan. Zij gebruiken gif in tabletvorm, die in de diepe gangen overgaan in voor mollen dodelijk gas. De getroffen dieren sterven vervolgens een langzame en pijnlijke dood, wat het een zeer dieronvriendelijke optie maakt. Erkende bestrijders zullen daarom eerder vallen of klemmen inzetten en pas als laatste redmiddel gif. Het voordeel van een val is dat de dieren levend gevangen worden en erna op een andere plek uitgezet kunnen worden. Nadeel is dat de diertjes hier veel stress van ondervinden en hierdoor kunnen sterven. Ook is de plek waar ze uitgezet worden bepalend. Er moet voldoende voedsel aanwezig zijn en geen andere mollen waarmee ze in een bloederige territoriumstrijd terecht kunnen komen. In het geval van een klem is het zaak die op de juiste manier te (laten) plaatsen, zodat het dier in één keer gedood wordt, zodat lang lijden voorkomen wordt. Als u het mollenprobleem liever door een professional laat oplossen, dan kunt u bijvoorbeeld contact opnemen met het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).
Lees ook: zo verjaagt u katten op een diervriendelijke manier uit de tuin.
(Bron: ongediertebestrijden.com, MilieuCentraal)